Skocz do zawartości
panzar

wyciekła specyfikacja gtx 460

Rekomendowane odpowiedzi

Nvidia GeForce GTX 460 Specs and Launch Date Leaked | bit-tech.net

ponoć ma się kręcić jak oszalałe, i dzięki temu osiągnąć wydajność gtx480... :D

8,5 cala. 240 rdzeni CUDA, 768MB pamięci GDDR5, 192bity szyny pamięci, 180W TDP.

dostępność wczesny lipiec.

jeśli to cudo osiągnie choćby wydajność GTX 470, i producenci albo sama nvidia szybko zrobi wersję z podwojoną ilością ram, oraz jeśli nadal będzie mieć silny teselator, to może być całkiem fajna karta. oczywiście jeśli nie będzie równie droga co 5830, bo przy obecnej polityce cenowej nvidii wszystko na to wskazuje.

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to w tym momencie jedyna nadzieja nVidii na sukces, bo 465 470 i 480 ssą pałkę. Prostota konstrukcji tego chipa jest obiecująca, więc trzymam kciuki i mam nadzieję, że gf104 powalczy, ale szczerze mówiąc patrząc na 465 o wydajności w okolicach cienkiego jak sik węża hd5830, na 480, którego wydajność to ma osiągnąć i w końcu na specyfikację 460, nie wiem jakim cudem mogłoby być tak dobrze.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to ma brać tyle prądu co dużo lepsze Radki 5850/5870 to sorry, ale dla mnie sens istnienia tej grafiki jest równy zeru. Gdzieś można potwierdzić, że to faktycznie 40nm? Bo mi śmierdzi na gorączka i prądożerność.... Jak dla mnie Nvidia nie istnieje póki nie wypuści czegoś przemyślanego godnego uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mamy finalną specyfikację gtx460. wygląda to cakiem ok.

GeForce GTX460 Final Specs - XtremeSystems Forums

150W TDP. 336 rdzeni CUDA

a tutaj trochę innych informacji http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://vga.zol.com.cn/182/1828154.html&sl=auto&tl=en

wcześniej myślałem że pamięć cache L2 zostanie kompletnie obcięta, tutaj mamy jej tylko połowę. jest dobrze.

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fudzilla

kolejne informacje.

coraz bardziej się potwierdza że ilość SP w klastrze będzie zupełnie inna niż w gf100. gf104 będzie ich mieć najprawdopodobniej 24. 16 bloków to będzie maks a gtx460 to już od startu będzie przycięty chip (o dwa bloki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi