Skocz do zawartości
rodis

dwa routery problem z kluczem wpa2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Skonfigurowałem sobie dwa routery, jeden jako dawca (acces point + WDS jest nim Linksys wrt54gl na Tomato), drugi jako odbiorca FritzBox 7113 na oryginalnym sofcie po niemiecku.

Siedź niezabezpieczona działa bez problemu, problem jest wtedy kiedy próbuje ustawić klucz czy to WEP czy WPA/WPA2 na linsysie, wtedy z naturalnych względów FritzBox przestaje mieć dostęp do sygnału :angry: Szukałem opcji we fritzboxie do wpisywania klucza, oczywiście jest taka przy sieci wifi, jednak działa on niezależnie. Jeśli access point wypuszcza sygnal bez klucza, to czy ustawie we fritzboxie klucz czy nie i tak mam internet. Mimo wszystko próbowałem ustalać takie same klucze WPA/WPA2, wtedy fritbox nie posiada dostępu do wifi. :damage_wall:

Męczę się z tym już prawie tydzień, jeśli mógłby mi ktoś poradzić, może coś przeoczyłem w konfiguracji tomato, już sam nie wiem. Proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Meczysz sie tydzien i liczyles na odpowiedz w 10 godzin na forum? Niektorzy zagladaja raz dziennie. Masz najnowsze Tomato? MAC adres do WDS wpisujesz recznie czy dajesz Automatic?

Probowales WPA z TKIP czy AES?

Hehe, spokojnie, myślałem że są wśród nas maniacy sieciowi :)

Co do tomato to wersja 1.23, MAC adres wklepywałem ręcznie, próbowałem WPA z TKIP i z AES oraz TKIP/AES.

Jak już pisałem wcześniej internet jest w Fritzboxie ale tylko wtedy kiedy nie ma żadnego klucza w Linksysie, co tu zrobić :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek zaktualizuj Tomato do ostatniej stabilnej wersji 1,27. A moze ten Fritz kuleje pod tym wzgledem i nie radzi sobie dobrze z WDS i WPA albo w tym niemieckim sofcie nie mozna sie czegos doczytac. Nie ma jakiegos nowego softu do Fritza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek zaktualizuj Tomato do ostatniej stabilnej wersji 1,27. A moze ten Fritz kuleje pod tym wzgledem i nie radzi sobie dobrze z WDS i WPA albo w tym niemieckim sofcie nie mozna sie czegos doczytac. Nie ma jakiegos nowego softu do Fritza?

Ten jest chyb najnowszy jeśli chodzi o fritza, spróbuje zaktualizować tomato i napisze czy coś pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi