MaryGave Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam otóż u mnie od środy następują prace z wymianą dachu i z ojcem zdecydowaliśmy że żadnych anten nie będzie na kominach a antenę od neta mam akurat na kominie od CO a reszta od TV na niedziałającym już i mam dwa pytania bo antena jest trochę okopcona czarna już prawie cała czy nadaje się do wymiany czy może taka być ? i teraz drugie bo obecnie antenę mam podłączoną od razu kablem z anteny do karty sieciowej wlan w kompie a słyszałem że można podłączyć najkrótszym kablem od anteny do jakiegoś urządzenia chyba AP i wtedy przez RJ45 i ile się już chce bo teraz mam 10m kabla od anteny i są straty podobno jakieś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 1. Antena jest w środku obudowy, więc jeżeli sama obudowa jest okopcona to cała antena jest sprawna i nie ma sensu jej wymieniać. 2. 10m dla kabla to nie jest duża odległość, w szkole mnie uczono że co 100m trzeba stosować AP żeby wzmocnił sygnał. Ale czy to prawda jest, to nie wiem nigdy tego nie sprawdzałem. Poza tym kable sieciowe są dobrze ekranowane. Chcesz użyć AP do przedłużenia kabla??? Oczywiście że się da tylko AP musi posiada funkcję routowania (dzielenia) sygnału otrzymanego drogą radiową. Tańszy sposób, kupić przedłużacz z końcówką RP-SMA: Przedłużacz RP-SMA(m) GOLD - RP-SMA(ż) GOLD f-v (1067060079) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 Jeśli nie będzie posiadał routingu to musimy mieć dodatkowy router w domu, który będzie dzielił pasmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolek666 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 pierwsze primo, przy wifi powinno się stosować jak najkrótsze kable koncentryczne, wszystko tez zależy od jakości kabla bo tani kabel będzie miał bardzo duże straty na 10m a droższy (znaczy lepszy) będzie miał mniejsze, moim zdaniem 15m na koncentryk to totalny max, po drugie, nigdy nie łączymy kabli koncentrycznych a szczególnie jeśli są takie długie, po trzecie najlepiej zastosować AP z wbudowanym POE, skrócić kabel koncentryczny do ok 1m zarobić końcówkę RPSMA (bez lutownicy i zaciskarki nie podchodź), AP umieszczamy na maszcie w skrzynce hermetycznej gdzie podłączamy antenę i dodatkowo puszczamy skrętkę do mieszkania gdzie podlączymy router bądź bezpośrednio komputera. WIFI to bardzo specyficzne sieci i trzeba się trzymać wszelkich zasad i przyjętych norm, bo jeśli coś zrobimy nie tak, bądź źle dobierzmy sprzęt sieć albo nie będzie działać albo bedzie problematyczna. 2. 10m dla kabla to nie jest duża odległość, w szkole mnie uczono że co 100m trzeba stosować AP żeby wzmocnił sygnał tu się nie zgodzę bo z całego postu wnioskuje że piszesz o koncentryku, a to co napisałeś dotyczy skrętki UTP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...