sliza Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 (edytowane) witam! pare dni temu zakupilem (jednoczesnie/w tym samym sklepie z tej samej parti/dostawy) 2 identyczne dyski WD jak w temacie (scislej WD10EALS-00Z8A0 - 1TB 7200rpm seria blue) - identyczne oznaczenia (poza nr seryjnymi, ktore roznia sie o ~ 3xxx (firmware ta sama wersja, wyprodukowane tego samego dnia w tej samej fabryce - thailand etc). W jednym z nich (tym o wyzszym nr seryjnym) mam sredni czas dostepu na poziomie ~ 17ms - mimo, ze HD Tune pokazuje, ze wartosc AAM jest ustawiona na 254 (max performance), i nie da rady zejsc nizej - wszystkie programy do testowania pokazuja ~ 17ms, niezaleznie od tego jak ustawiam AAM (128 - quiet; 254 - max perf.). W drugim dysku bez problemu w zaleznosci od ustawienia AAM mam czas dostepu ~13ms (AAM=254) lub ~17ms (AAA=128), czyli jest ok. Wkurza mnie, ze nie moge ustawic nizszego/normalnego czasu dostepu (13ms) w tym "trefnym" dysku-blizniaku. Przez to mam ten dysk wymuszony jedynie/na stale w trybie low noise (~17ms). Jeszcze dochodzi jedna (dziwna) sprawa: wydaje mi sie, ze w tym "trefnym" dysku przy ustawieniu AAM=254 (max perf.) dysk chodzi nieco glosniej podczas testowania czasu dostepu niz przy ustawieniu quiet (AAM=128), niestety mimo tego czas dostepu sie nie zmienia i wciaz wynosi te same ~17ms. Pytanie: czy dysk mozna uznac za fabrycznie walniety/niepelnowartosciowy i reklamowac u sprzedawcy, w celu wymiany na normalnie dzialajaca z AAM sztuke (jak ten drugi identyczny dysk)? Czym (jakim programem) sprobowac jeszcze odczytac/wymusic wartosc AAM (z zachowania dysku wynika, ze pomimo, iz pokazuje 254, to faktycznie jest 128)? Co z tym fantem zrobic? Mam jeszcze starszy dysk WD AAKS 320GB i tam AAM tez dziala bez problemu i czas dostepu sie zmienia ladnie w zaleznosci od ustawienie AAM (128 lub 254). Moim zdaniem to wyglada na jakis bug w firmware dysku, ktory nie pozwala na zmiane/ustawienie AAM (ale w 2-giej dobrej sztuce jest ta sama wersja firmware, wiec to b. dziwne). Z gory dzieki za pomoc! Edytowane 3 Czerwca 2010 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 To dziwne bo w 320GB AAKS zmieniać się tego nie da :) Spróbuj CrystalDiskInfo w opcjach zaawansowanych, jesli nie pomoże to wtedy któryś z dosowych programów np Hitachi tool. Odpala się go z bootującej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 "To dziwne bo w 320GB AAKS zmieniać się tego nie da" mam na mysli starsza wersje 320 AAKS - 2 talerzowa - tam sie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 W 1 tależówce nie da sie .... 320AAKS niet.. P.s. Dysk nie jest niepełnowartosciowy.... po prostu taka uroda.... zreszta w specyfikacji nie jest napisane ze ma 13ms seek time... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 (edytowane) rafa: w CDI zmiana AAM tez nic nie daje, jesli chodzi o zmiane czasu dostepu? Probowalem tez HDDScanem (w Windowsie) i tez nic z tego. Tego Hitachi jeszcze nie probowalem, bo nie wiem, jak sie to dokladnie nazywa i gdzie to znalezc, ale obawiam sie, ze on tez by nie dal rady :(. Kwazor: a ten twoj WD320AAKS jaki ma czas dostepu (najlepiej z HD Tune/zaklada AAM/przycisk Test)? Zmiana AAM (128-254) nie zmienia nic w czasie dostepu? czym (jakim softem) ogolnie przetestowac dyski, czy sa ok? ps wiedzialem, ze w (niektorych?) 1-talerzowych WD-kach AAM/czasu dostepu nie idzie zmienic, ale w normalnym 2-talerzowcu to pierwsze slysze i jestem niemile zaskoczony - zwlaszcza ze w jednym sie da, a w drugim nie (teraz patrze i widze, ze fizycznie ciutke sie roznia - moze to to). czyli wg was szanse na skuteczna reklamacje sa niewielkie/zadne, czy tez probowac? Naprawde parametr czas dostepu rzedu ~13-13,5 ms w tych dyskach nie jest gwarantowany w zaden sposob? Czyli co, gdyby dysk mial 50 ms, to tez nici z reklamacji :/? Mnie w ogole dziwi, jak w obrebie nie tylko jednej serii/modelu dysku, ale tez: ta sama rewizja firmware/ten sam dzien i miejsce produkcji (numery seryjne roznia sie o 3xxx), mozna produkowac tak diametralnie dzialajace/zachowujace sie i nawet wygladajace dyski :/ - zero powtarzalnosci w produkcji? Lipa jak dla mnie - sadzilem, ze oba dyski beda mialy identyczny czas dostepu co do 0,1 ms i beda dzialaly identycznie. A tu w jednym dziala AAM, w drugim nie.. Edytowane 3 Czerwca 2010 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Moj ma 256 high perf .... i 16ms seek time... nic tego nie chce ruszyć( programy maja nieaktywny przycisk SET lub nie moza ruszyć paskiem regulacji )... to on musiał bym miec 320AAM :P ... Co ciekawe w 640AAKS ( 2 po 333gb) idzie ruszyć AAM. Zaciekawiłeś mnie tym ze to samo FV revizja itd.... i jeden można AAM ruszać s drugi niet.... Co do programu do testowania jakosci dysku to MHDD... Z 2 strony te 16ms to nie tragedia.... cichszy twardziel i dłuższa żywotność głowicy/talerzy etc..... i mniej błedów... Też chciałem miec 13ms... powiem ci ze pogodziłem sie i nie jest źle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Ja mam dysk WD320AVJB 320GB i na moim dysku opcje aam w hd tune w ogole nie dzialaja. Natomiast hd parm lata az milo. Roznica w glosnosci jest zauwazalna golym uchem, czasy dostepu rowniez sie zmieniaja. Ustawiaj AAM hdparmem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 (edytowane) w CDI zmiana AAM tez nic nie daje, jesli chodzi o zmiane czasu dostepu? Probowalem tez HDDScanem (w Windowsie) i tez nic z tego. Tego Hitachi jeszcze nie probowalem, bo nie wiem, jak sie to dokladnie nazywa i gdzie to znalezc, ale obawiam sie, ze on tez by nie dal rady :(. Sie nie chciało szukać ;) HDDGURU: IBM/HITACHI Drive Feature Tool Najlepiej pobrać i wypalić ISO CD Edytowane 4 Czerwca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 (edytowane) chyba juz jest ok - po prostu dyski byly slabo/wcale przymocowany do budy (chieftec bx) - w zatoce 3.5'' tylko za pomoca tych plastikowych szyn chiefteca - po porzadnym zamocowaniu czas dostepu w "trefnym" dysku spadl z ~17 ms do 13.x ms. Dziwne, ze 2-gi dysk nie reagowal az tak bardzo na kiepskie zamocowanie (ale roznia te troche fizycznie, wiec moga to byc jakies inne wersje/serie - mimo, ze wyprodukowane 1 dnia/w tym samym miejscu). Wyglada na to, ze przynajmniej ten 2-gi ("trefny") dysk ma zainstalowany jakis czujnik wstrzasow czy podobne ustrojstwo, wiec kupujac te nowe dyski WD (blue EALS 500GB/talerz) uwazajcie/zwracajcie uwage, jak je mocujecie do budy, jesli zalezy wam na normalnym (dla hdd) czasie dostepu. ps co ciekawe, w tej samej budzie mam tez stary 320GB dysk WD AAKS (ta starsza, jeszcze 2-talerzowa wersja na talerzach 160GB), i jest on zainstalowany na tych plastikowych szynach (czyli tez zaden montaz), i jego czas dostepu wynosi 12.x ms (czyli lepiej niz tych nowych WD blue z wiekszymi talerzami), tyle, ze jest glosniejszy od nich w random seek (cos za cos?). Z tego wzgledu lepiej od nich sie nadaje na dysk systemowy, mimo gorszych odczytow/zapisow sekwencyjnych. Z kolei ten "trefny" nowy WD blue po normalnym zamocowaniu do budy zrobil sie duzo cichszy niz poprzednio w random seek, mimo polepszonego czasu dostepu (dzwiek jest tez teraz wyraznie nizszy, bardziej basowy, a nie taki "chrupiacy" niz poprzednio) - czyli warto zwracac uwage na to, jak sie mocuje dyski w obudowie. Edytowane 5 Lipca 2010 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...