Skocz do zawartości
sector

GuruPlug Server Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Jaz juakis czas temu widzialem takie urzadzonko, jednak wczesniej nie zwrocilo to mojej uwagi praktycznie wcale. Spowodowane to raczej bylo malymi mozliwosciami takiego cacka (raczej slaby hardware). Tym razem jednak stalo sie inaczej. Nasstepca SheevaPlug czyli GuruPlug (Plus) jest o wiele mocniejszy od poprzednika.

Dołączona grafika

Specyfikacja:

ARM CPU @ 1.2Ghz

512MB DDR2 800Mhz

512MB NAND Flash

WiFi, Bluetooth, USB 2.0, eSATA + 2x RJ45 (Gigabit Ethernet), slot mircoSD

A wszystko to pobiera nie wiecej jak 5W!!

Jak dla mnie to wyglada rewelacyjnie. Mikro wtyczka, do ktorej mozna wsadzic karde SD po parenscie giga i dzieki linuxowi, ktory to obsluguje, mozna z tym robic niezle cuda. Zamiast wlaczac komputer ktory zjada mase pradu, mozna np. podpiac dysk usb (lub wieksza karte sd) i odpalic na tym rTorrenta, server VPN, server emailowy, apache + rozne inne rzeczy. Dzieki ssh mozna naprawde zrobic z tego male centrum dowodzenia swiatem! :- )) Na chwile obecna kosztuje to okolo 86funtow czyli troche ponad 450zl, wiec nie tak malo. Poczekam jednak troche az funt pojdzie w dol, pewnie w czasie wakacji i postaram sobie sprawic taka zabawke. Bardzo mnie cieszy fakt, USB, dzieki ktoremu mozliwosci urzadzenia sa praktycznie ogromne. Standardowo zainstalowany system to Ubuntu + ze skonfigurowanym SSH.

Wiecej informacji jak i zdjecie tutaj: GuruPlug Server

Tutaj zapowiedz nowej wersji 3.0 : http://www.slashgear.com/marvell-plug-computer-3-0-updates-sheevaplug-with-wifi-bluetooth-hdd-0567674/

Tutaj ogolnie stronka plugcomputer: http://www.plugcomputer.org/

i wszystko opensource! Polecam odpalic jeszcze ten filmik.

Troche ciezko zrozumiec goscia :) ale widac wszystko co trzeba. Jestem w lekkim szoku :) Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

cudeńko ;)

Heh, a ja właśnie przymierzałem się do zakupu D510MO - chętnie bym łyknął GuruPluga, tylko że na razie jest nie do zdobycia (?)

Skoro siedzi na tym linux (nic w tym dziwnego w sumie) to możliwości są praktycznie nieograniczone: proxy server, NAT, print server, torrent client, VOIP, HVAC ..., ... - kwestia pomysłowości i umiejętności ;)

ARM = Intel Killer - pod względem wydajności i poboru mocy ;)

D510 (N10) żre ponad 20W pod obciążeniem, nie licząc HDD... - min. 4x więcej, mniejsza funkcjonalność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cudeńko ;)

Heh, a ja właśnie przymierzałem się do zakupu D510MO - chętnie bym łyknął GuruPluga, tylko że na razie jest nie do zdobycia (?)

Mozna mozna, tylko, ze szczerze mowiac obecnie przy kursie funta/dolara takim jak obecnie nie wychodzi to tak tanio. Chetnie poczekam do wakacji, konca wakacji az funt spadnie i wtedy sie w to zaopatrze. Mozna by nawet zrobic jakas wieksza przesylke, czy do UK czy juz nawet do PL.

Dołączona grafika

Poza tym, maja wprowadzic wersje z procem 2ghz i hdd (chyba), wiec cena tego tez stanieje a i ciekawe jak bedzie wygladala wersja 3.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi