sector Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 (edytowane) Jaz juakis czas temu widzialem takie urzadzonko, jednak wczesniej nie zwrocilo to mojej uwagi praktycznie wcale. Spowodowane to raczej bylo malymi mozliwosciami takiego cacka (raczej slaby hardware). Tym razem jednak stalo sie inaczej. Nasstepca SheevaPlug czyli GuruPlug (Plus) jest o wiele mocniejszy od poprzednika. Specyfikacja: ARM CPU @ 1.2Ghz 512MB DDR2 800Mhz 512MB NAND Flash WiFi, Bluetooth, USB 2.0, eSATA + 2x RJ45 (Gigabit Ethernet), slot mircoSD A wszystko to pobiera nie wiecej jak 5W!! Jak dla mnie to wyglada rewelacyjnie. Mikro wtyczka, do ktorej mozna wsadzic karde SD po parenscie giga i dzieki linuxowi, ktory to obsluguje, mozna z tym robic niezle cuda. Zamiast wlaczac komputer ktory zjada mase pradu, mozna np. podpiac dysk usb (lub wieksza karte sd) i odpalic na tym rTorrenta, server VPN, server emailowy, apache + rozne inne rzeczy. Dzieki ssh mozna naprawde zrobic z tego male centrum dowodzenia swiatem! :- )) Na chwile obecna kosztuje to okolo 86funtow czyli troche ponad 450zl, wiec nie tak malo. Poczekam jednak troche az funt pojdzie w dol, pewnie w czasie wakacji i postaram sobie sprawic taka zabawke. Bardzo mnie cieszy fakt, USB, dzieki ktoremu mozliwosci urzadzenia sa praktycznie ogromne. Standardowo zainstalowany system to Ubuntu + ze skonfigurowanym SSH. Wiecej informacji jak i zdjecie tutaj: GuruPlug Server Tutaj zapowiedz nowej wersji 3.0 : http://www.slashgear.com/marvell-plug-computer-3-0-updates-sheevaplug-with-wifi-bluetooth-hdd-0567674/ Tutaj ogolnie stronka plugcomputer: http://www.plugcomputer.org/ i wszystko opensource! Polecam odpalic jeszcze ten filmik. Troche ciezko zrozumiec goscia :) ale widac wszystko co trzeba. Jestem w lekkim szoku :) Edytowane 3 Czerwca 2010 przez sector Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 cudeńko ;) Heh, a ja właśnie przymierzałem się do zakupu D510MO - chętnie bym łyknął GuruPluga, tylko że na razie jest nie do zdobycia (?) Skoro siedzi na tym linux (nic w tym dziwnego w sumie) to możliwości są praktycznie nieograniczone: proxy server, NAT, print server, torrent client, VOIP, HVAC ..., ... - kwestia pomysłowości i umiejętności ;) ARM = Intel Killer - pod względem wydajności i poboru mocy ;) D510 (N10) żre ponad 20W pod obciążeniem, nie licząc HDD... - min. 4x więcej, mniejsza funkcjonalność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 cudeńko ;) Heh, a ja właśnie przymierzałem się do zakupu D510MO - chętnie bym łyknął GuruPluga, tylko że na razie jest nie do zdobycia (?) Mozna mozna, tylko, ze szczerze mowiac obecnie przy kursie funta/dolara takim jak obecnie nie wychodzi to tak tanio. Chetnie poczekam do wakacji, konca wakacji az funt spadnie i wtedy sie w to zaopatrze. Mozna by nawet zrobic jakas wieksza przesylke, czy do UK czy juz nawet do PL. Poza tym, maja wprowadzic wersje z procem 2ghz i hdd (chyba), wiec cena tego tez stanieje a i ciekawe jak bedzie wygladala wersja 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Pojawilo sie info o nowej wersji :) GuruPlug Display OpenRD-Base EDit: @tomazzi, i jak kupiles sobie tego D510MO ?? Edytowane 12 Czerwca 2010 przez sector Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 Pojawila sie nowa wersja DreamPlug Bardzo mozliwe, ze sobie sprawie taka zabawke jako serwerek rTorrent i Samby. Ktos by sie pisal na takie cos? Jakos za miesiac bede jechal do UK wiec koszty sie minimalizuja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Z podobnych sprzętów: BeagleBoard.org - default Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...