killua Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Witam wszystkich. W końcu moja karta graficzna przekonała mnie do pójścia w stronę LC ( i przy okazji jej wymiany). Dużo czytałem różnych wątków i proszę o pare końcowych porad. Na początek co chłodzimy: 1. CPU : Inter E8600@4.3GHZ z myślą że będzie 4.5 2. GPU : Powercolor HD5970 LCS 3. MB : ASUS P5Q Deluxe (radiatory są na NB niezłe więc tu bloku nie będzie) 4. RAM : 8GB RAM G.Skill - są radiatory więc nie będzie bloku 5. GPU2 : Jeśli się uda to będzie wrzucona również GTS8800 MSI pod PhysXa i to będzie w daleszej kolejności zawodowane (narazei nie wiem czy karta jeszcze działa bo dawno nie używana była) 6. Obudowa : wszystko w obudowie CM690 7 PSU : Be Quiet Dark Power 750W Moj zestaw proponowany: 1. Blok CPU : EK Water Blocks EK Supreme HF 2. Chłodnica : Phobya G-Changer 420 - będzie poza budą 3. Wentylatory: Scytche Slip Stream 1200 4. Panel : Scythe Kaze Master Pro 5,25" black 5. Złączki : Feser szybkozłączka prosta SM10/16 G1/4 6. Węże : DangerDen Tube by Feser - 10/16 7. Rez: Phobya Balancer 150 Black Nickel 8. Pompka : Black Water Atlantis DP-600P 12V Pump 8.2 Pompka alternatywna : Grundfos 15-14B Priorytetem jest cisza i wydajność w czasie gry i zwykłego użytkowania komputera. Żadnych efektów świetlnych jestem drażliwy na światło podczas użytkowania PC. Teraz pytania do punktów zestawu. 1. Ten top dlatego że ma rozstaw zmienialny na różne podstawki a niedługo pod nóż pojdzie CPU i płyta a nie chce dalszych kosztów chłodzenia ponosić. 2. Mało o niej wiem ale mi się bardzo spodobała więc może któś coś powie ? 3. Bardzo ważna część ukłądu bo to głównie to będzie wydawać dzwięk. więc tu pytanie czy coś jest lepszego w stosunku cisza/wydajność/cena 4. Z panelem są związane dwie kwestie : podłączenie 4 wentyli i pompki. Do pompki z punktu 8 powinien sobie spokojnie poradzić. Ale gdyby pompka była inna to już jego kanały mogą niewydolić wiec pytanie czy w tej cenie jakiś panel będzie który podołą mocniejszym pompkom i 4 wentylom. Czy by zwiekszyc obroty wentyli musze przekrecac wszsytkie pokretla czy da sie jakos tak zrobic ze wystarczy jednym krecic i ono odpowiada za V na wszystkich podlaczonych wentylach ? 8 i 8.2 Tutaj mam największy dylemat. W kilku postach pisaliśćie że ta pompa jest bardzo cicha i wydajna. Cisza to priorytet ale układ bedzie chlodzil podkrecone elementy wiec musi byc tez wydajny. Cisza / wydajność na 100% daje ten Grundfos ale on jest przez 220V no i ponoć są problemy z napełnianiem układu a to mój 1 LC . Czy ten Atlantis zapewni wystarczający przepływ i niesłyszalność ? Nie chcę budować jakichś skrzynek tłumiących dźwięk pompki. To z gruntu tyle na początek jak widzicie wątpliwości wciąż sporo ale to dlatego że suma elementów daje wysoką cenę a troszkę jestem spłukany po kupnie karty . no i niestety nie mam gdzie posłuchać w krakowie jak działają pompki. Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 8. Co do pompki, posiadam najcichszą tego typu (podobno) EK Water Blocks EK-DCP 2,2. Jedno mogę powiedzieć, cicha to ona wcale nie jest (buczy), do tego strasznie wibruje. Jednak po szybkim zlutowaniu regulacji (stabilizator LM317) i zjechaniu z napięciem na 8V (1600RPM) oraz postawieniu jej na 1,5cm warstwie gąbki stała się cichsza od Noiseblockera XL1 na 800RPM. Wydajność spadła nieznacznie (spokojnie daje radę - mam 2 chłodnice i 3 bloki). Moim zdaniem głośność tego typu pompek zależy od obrotów wirnika, czyli najlepiej brać taką z wielkimi łopatkami i mniejszymi obrotami, lub po prostu zjechać z obrotami za pomocą jakiegoś regulatora. 4. Szukając regulatora (panela) do pompki, musisz po prostu sprawdzić (w specyfikacji) czy wytrzyma np. 8W w przypadku Atlantis DP-600P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...