Skocz do zawartości
killua

LC na HD5970 - złożony zestaw z prośbą o końcowe opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

W końcu moja karta graficzna przekonała mnie do pójścia w stronę LC ( i przy okazji jej wymiany). Dużo czytałem różnych wątków i proszę o pare końcowych porad. Na początek co chłodzimy:

1. CPU : Inter E8600@4.3GHZ z myślą że będzie 4.5

2. GPU : Powercolor HD5970 LCS

3. MB : ASUS P5Q Deluxe (radiatory są na NB niezłe więc tu bloku nie będzie)

4. RAM : 8GB RAM G.Skill - są radiatory więc nie będzie bloku

5. GPU2 : Jeśli się uda to będzie wrzucona również GTS8800 MSI pod PhysXa i to będzie w daleszej kolejności zawodowane (narazei nie wiem czy karta jeszcze działa bo dawno nie używana była)

6. Obudowa : wszystko w obudowie CM690

7 PSU : Be Quiet Dark Power 750W

Moj zestaw proponowany:

1. Blok CPU : EK Water Blocks EK Supreme HF

2. Chłodnica : Phobya G-Changer 420 - będzie poza budą

3. Wentylatory: Scytche Slip Stream 1200

4. Panel : Scythe Kaze Master Pro 5,25" black

5. Złączki : Feser szybkozłączka prosta SM10/16 G1/4

6. Węże : DangerDen Tube by Feser - 10/16

7. Rez: Phobya Balancer 150 Black Nickel

8. Pompka : Black Water Atlantis DP-600P 12V Pump

8.2 Pompka alternatywna : Grundfos 15-14B

Priorytetem jest cisza i wydajność w czasie gry i zwykłego użytkowania komputera. Żadnych efektów świetlnych jestem drażliwy na światło podczas użytkowania PC.

Teraz pytania do punktów zestawu.

1. Ten top dlatego że ma rozstaw zmienialny na różne podstawki a niedługo pod nóż pojdzie CPU i płyta a nie chce dalszych kosztów chłodzenia ponosić.

2. Mało o niej wiem ale mi się bardzo spodobała więc może któś coś powie ?

3. Bardzo ważna część ukłądu bo to głównie to będzie wydawać dzwięk. więc tu pytanie czy coś jest lepszego w stosunku cisza/wydajność/cena

4. Z panelem są związane dwie kwestie : podłączenie 4 wentyli i pompki. Do pompki z punktu 8 powinien sobie spokojnie poradzić. Ale gdyby pompka była inna to już jego kanały mogą niewydolić wiec pytanie czy w tej cenie jakiś panel będzie który podołą mocniejszym pompkom i 4 wentylom. Czy by zwiekszyc obroty wentyli musze przekrecac wszsytkie pokretla czy da sie jakos tak zrobic ze wystarczy jednym krecic i ono odpowiada za V na wszystkich podlaczonych wentylach ?

8 i 8.2 Tutaj mam największy dylemat. W kilku postach pisaliśćie że ta pompa jest bardzo cicha i wydajna. Cisza to priorytet ale układ bedzie chlodzil podkrecone elementy wiec musi byc tez wydajny. Cisza / wydajność na 100% daje ten Grundfos ale on jest przez 220V no i ponoć są problemy z napełnianiem układu a to mój 1 LC . Czy ten Atlantis zapewni wystarczający przepływ i niesłyszalność ? Nie chcę budować jakichś skrzynek tłumiących dźwięk pompki.

To z gruntu tyle na początek jak widzicie wątpliwości wciąż sporo ale to dlatego że suma elementów daje wysoką cenę a troszkę jestem spłukany po kupnie karty . no i niestety nie mam gdzie posłuchać w krakowie jak działają pompki.

Dzięki wszystkim za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8. Co do pompki, posiadam najcichszą tego typu (podobno) EK Water Blocks EK-DCP 2,2. Jedno mogę powiedzieć, cicha to ona wcale nie jest (buczy), do tego strasznie wibruje. Jednak po szybkim zlutowaniu regulacji (stabilizator LM317) i zjechaniu z napięciem na 8V (1600RPM) oraz postawieniu jej na 1,5cm warstwie gąbki stała się cichsza od Noiseblockera XL1 na 800RPM. Wydajność spadła nieznacznie (spokojnie daje radę - mam 2 chłodnice i 3 bloki).

Moim zdaniem głośność tego typu pompek zależy od obrotów wirnika, czyli najlepiej brać taką z wielkimi łopatkami i mniejszymi obrotami, lub po prostu zjechać z obrotami za pomocą jakiegoś regulatora.

4. Szukając regulatora (panela) do pompki, musisz po prostu sprawdzić (w specyfikacji) czy wytrzyma np. 8W w przypadku Atlantis DP-600P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi