Skocz do zawartości
Małpożer

Pytania zwiazane z 1 WC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio kupilem GTX470, a jak wiadomo nowe GF to cieple chlopaki i chcialbym go nieco schlodzic. Narazie planuje sam obieg dla grafy, a z czasem moze i dorzucilbym procesor. Narazie przeczytalem temat poswiecony WC na forum, jednak juz troszke stary, wiec chcialbym sie jeszcze doradzic. Planuje w ukladzie umiescic nastepujace czesci:

Dołączona grafika

Obieg ma wygladac mniej wiecej tak:

Dołączona grafika

Jak widac buda to CM690. Zdjecia z wewnatrz mojej budki nie daje bo akurat mam maly burdel z kablami (leza pozwijane w klebki miedzy dyskami a zasilaczem - wrecz artystyczny nielad). Co do zdjecia - czarne kwadraty to odpowiednio zasilacz i TRUE120 na procu.

Nie wiem jeszcze gdzie umiescic rezerwuar, ani jakie wentyle zastosowac, aby byly wydajne i dosc ciche (mozliwe ze dokupie za jakis czas regulator obrotow). Co do chlodnicy to widzialem ze sporo osob je tak montuje. I tu moje pytanie, czy wystarcza do takiego zamontowania sruby dodawane do chlodnicy czy tez bedzie trzeba dokupic specjalne?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugestia nr1- od razu woduj proca- unikniesz w ten sposób niepotrzebnych rewolucji, kolejnych revizji i kosztów (węże, płyn) w zapewne nie-tak-dalekiej przyszłości.

W koszta nie wnikam- drogo, ale jeśli Cię stać- OK. Tym bardziej "wysupłasz" dodatkową stówkę choćby na używanego d-teka or somfin...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

-jak pc_max powiedział, dokup od razu blok na procka

-zmień pompkę na DDC (bez plusa, bo cichsza) i weź do niej inny top (od XSPC, Phobya, EK, cokolwiek), ponieważ ten oryginalny tworzy straszne opory

-wąż bym na Twoim miejscu brał w rozmiarze 10/13, złączki mają identyczną średnicę wewn. przy końcu jak i od strony gwintu, więc wykorzystasz w pełni pole przekroju.

-chłodnicę z tyłu montuje się na dystansach, lub na specjalnym koszyku, który będzie w stanie ją utrzymać, w końcu to cholerstwo trochę waży

A co do ułożenia układu, to Twój jest standardem, ale bardzo dobrze przemyślanym. A blok na CPU wepnij pomiędzy chłodnicę a rez.

Wentyle bierz Typhoony, polecam te mające 1150Rpm, przy 12V dość dobrze dmuchają, ale je słychać, ale po obniżeniu na 9V już jest cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie blok na cpu sobie daruje. Najwyzej w wakacje lub po sprzedam mojego TRUE i wtedy dokupie jakis bloczek. Po za tym roboty duzo nie powinno byc z tym, wystarczy tylko przelozyc waz od grafy do cpu i kawalek dosztukowac, aby polaczyc te 2 elementy. Co do waszych sugestii to wprowadzilem lekkie zmiany:

Dołączona grafika

Z moich wyliczen wynika, ze za obudowa przybedzie mi jakies 12cm (6 chlodnica + 2,5 wentyl + 3,5 przerwa). Co do dystansow to mozecie podrzucic jakis link? Najlepiej z mozliwoscia zakupu pojedynczych sztuk, bo na allegro tylko 20+ :angry:

edit: co do bloku na cpu to polowalbym na ten EK Supreme HF

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po za tym roboty duzo nie powinno byc z tym

Dużo nie dużo- spuścić część cieczy / całość z układu, rozmontować chłodzenie, odłączyć węże od chłodnicy i reza (wyjdzie w praniu z czego jeszcze) aby móc wymontować z budy mobo, wymontować mobo aby przełożyć śrubki montażowe / backplate bloczka (to już zależy od konkretnego boczka CPU), zamontować bloczek, złożyć wszystko do przysłowiowej kupy, ułożyć węże, zalać układ, odpowietrzyć, uzupełnić płyn, odpowietrzyć, uzupeł.......

BTW- planujesz chłodnicę 3 x 120 a ze screena zamówienia wynika, że zamawiasz tylko 2 wentyle.

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pc_max powiedział, zapomniałeś o 1 wentylu do chłodnicy, poza tym wątpię aby 1m bieżący wystarczył do połączenia wszystkiego bezkolizyjnie, tym bardziej że to Twoje 1 lc, zmień pompkę na Laing'a bez "+" lub odpowiednik Swiftech mcp350 nie mcp355. Ten top z plexy nie będzie najlepszy, bierz coś z acetalu no i ciekawe, blisko 1300zł a najbardziej wizualnie dziadowskie złączki wybrałeś :)

Pozdrawiam, Androctonus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co pc_max powiedział, zapomniałeś o 1 wentylu do chłodnicy, poza tym wątpię aby 1m bieżący wystarczył do połączenia wszystkiego bezkolizyjnie, tym bardziej że to Twoje 1 lc, zmień pompkę na Laing'a bez "+" lub odpowiednik Swiftech mcp350 nie mcp355. Ten top z plexy nie będzie najlepszy, bierz coś z acetalu no i ciekawe, blisko 1300zł a najbardziej wizualnie dziadowskie złączki wybrałeś :)

Pozdrawiam, Androctonus

Ja też uważam że 1mb węza to będzie zbyt mało, dla bezpieczeństwa weź 1,5m (jak się da tak kupić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlaczki maja jedynie pelnic role do ktorej zostaly sworzone, bo komputer mimo tego, ze posiada okno nie bedzie ogladany - wstawiony w biurko. Tak wiec uklad ma dobrze chlodzic a nie byc uciecha dla oka :wink: Ogolnie na WC przeznaczone mam 1300zł + pieniadze ze sprzedazy aktualnego chlodzenia (podpis).

Zastanawia mnie jeszcze roznica miedzy EK Water Blocks EK-FC470 GTX a Aquacomputer aquagratiX for 470GTX (GF100) G1/4'. Wizualnie ten drugi bardziej przypadl mi do gustu, jednak jesli sa takiej samej wydajnosci to lepiej zaoszczedzic te 60zł.

Poprawiony zestaw bez termopadow.

Dołączona grafika

edit: Zapomnialbym o jeszcze jednym, czytajac tematy o WC niektorzy pisali o wytracaniu sie osadu, czy tez rdzy z powodu blokow wykonanych z roznych metali. Czy przy tym zestawie bedzie dziac sie to samo?

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszlo na to ze bede musial nieco zmienic uklad weza i pojawilo sie kolejne pytanie. Czy z pompki moze od razu wychodzic zlaczka katowa 90* i nie wplynie to jakos na przeplyw cieczy?

I ostatnie pytanko, jak to jest ze zlaczkami skrecanymi. Czy wystarczy na nie zalozyc waz, zakrecic i juz gotowe i szczelne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do umieszczenia chłodnicy to zmieniłem zdanie. Już teraz obudowa trochę za bardzo wystaje z biurka, nie mówiąc o tym jak dojdzie ~10cm z tylu od chłodnicy. Dlatego tez wymyśliłem że chłodnica będzie przykręcona do biurka. Będę musiał tylko wykombinować coś w rodzaju tego ale szersze, aby móc przymocować to do biurka, a do tego dopiero chłodnicę z wentylami. Nie orientuje się może ktoś, kto mógłby coś takiego wykonać? Bo niestety sam odpowiedniego sprzętu do tego nie posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest głośniejsza.

Jak chłodnica może być głośniejsza ? Rozwiń myśl.

Bo jeżeli chodzi o wentylatory to przy 5V/niskich obrotach to i tak dodatkowy nic nie zmieni, nadal będzie błoga cisza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat wentyle beda podpiete pod kontroler obrotow (najpewniej scythe kaze server). Tak wiec przy internecie/wordzie itp beda skrecone do min, a jedynie przy grach itp. bede zwiekszal ich obroty (i to niekoniecznie, wszystko zalezec bedzie od tego jak ta chlodnica bedzie sobie radzic). Po za tym szukalem na internecie porownan chlodnic 3x120 vs 4x120 i nie moglem zadnego nigdzie znalezc. Czy roznica miedzy nimi w wydajnosci jest warta doplacenia tych 50-60zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, miałem na myśli że przy 4x120 trzeba stosowac szybsze wentyle więc głośniej jest. Takie opinie chodzą po necie...

?? Nie rozumiem czemu szybsze ??

Powiedz bo ciekawość mnie zżera. Jaki to jest powód żeby dawać szybsze wentylatory ? Według tego co mówisz mniejszy rozmiar tym wolniejszy wentyl ?

Co do porównania wydajności trudno powiedzieć. U mnie dodanie 1x120 zmniejszyło tempy na procu o 5 stopni. Ale to była cienka chłodnica (3cm) a phobya ma 6cm ;]

Według mnie opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpośredniego porównania chłodnic 3x120 i 4x120 pewnie trudno będzie znaleźć (być może są- nie szukałem)- zwyczajowo porównywane są produkty o jeśli nie identycznych to zbliżonych parametrach.

Dodatkowe x1 zawsze będzie lepsze niż konieczność dokładania w przyszłych wersjach układu chłodnicy x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezpośredniego porównania chłodnic 3x120 i 4x120 pewnie trudno będzie znaleźć (być może są- nie szukałem)- zwyczajowo porównywane są produkty o jeśli nie identycznych to zbliżonych parametrach.

Dodatkowe x1 zawsze będzie lepsze niż konieczność dokładania w przyszłych wersjach układu chłodnicy x2.

dawno, dawno ;) temu Jarogniew robił tego typu testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo jak chcesz tani regulatorek obrotów, zrób sobie na kablu molex poniższy układ lub dwa (jeden na pompkę DDC, drugi na wiatraki).

post-5623-090500000 1277571504_thumb.gif

Potencjometr z gałką jaką sobie kupisz możesz dać w każdym dogodnym dla Ciebie miejscu ;)

Wydajność prądowa regulowanego stabilizatora LM350T 3A - pozwala sterować pompką Laing DDC-1T+ z zapasem mocy lub baterią 6-8 wiatraków 120mm na chłodnicy (0.25A każdy)

UWAGA!

Potencjometr 4.7kom należy kupić o charakterystyce liniowej, abyś miał równomierną regulację w zależności od obrotu.

Dobrze jest też przykręcić mały radiator do stabilizatora LM350T.

A tu masz jeszcze rozkład pinów w małej wtyczce wiatraczków:

post-5623-072219000 1277628808_thumb.png

Pozdrawiam

Edytowane przez Payti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złączki mam już zakupione od 0M3N :wink: Zostało upolować chłodnicę oraz bloki na cpu i gpu. Po za tym jeszcze planuje przebieg wezy. I chyba puszcze je mniej wiecej tak:

pompka - chlodnica - gpu - cpu - rezerwuar - pompka

Ale to jeszcze wyjdzie w praniu. A na złożenie WC mam sporo czasu.

Co do zrobienia takiego tego układu to najpierw musiałbym zrobić mały kurs elektroniki, bo w tych sprawach jestem noga kompletna xP

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?? Nie rozumiem czemu szybsze ??

Powiedz bo ciekawość mnie zżera. Jaki to jest powód żeby dawać szybsze wentylatory ? Według tego co mówisz mniejszy rozmiar tym wolniejszy wentyl ?

Co do porównania wydajności trudno powiedzieć. U mnie dodanie 1x120 zmniejszyło tempy na procu o 5 stopni. Ale to była cienka chłodnica (3cm) a phobya ma 6cm ;]

Według mnie opłacalne.

Najczęściej są dwie wersje konkretnego rozmiaru chłodnicy, grubsza i cieńsza. Grubsze są wydajniejsze, ale tylko przy mocnym nawiewie, przy którym nie obejdzie sie bez głośnych wentylatorów. Przy cieńszych można nastomiast zastosować wolnoobrotowe wentylatory. Gdyby porównań wydajność obu typów chłodnic w pracy z woolnoobrotowymi wiatraczkami zwyciązcą przeważnie będzie chłodnica cienka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęściej są dwie wersje konkretnego rozmiaru chłodnicy, grubsza i cieńsza. Grubsze są wydajniejsze, ale tylko przy mocnym nawiewie, przy którym nie obejdzie sie bez głośnych wentylatorów. Przy cieńszych można nastomiast zastosować wolnoobrotowe wentylatory. Gdyby porównań wydajność obu typów chłodnic w pracy z woolnoobrotowymi wiatraczkami zwyciązcą przeważnie będzie chłodnica cienka.

Nie wiem na jaki okres datowany jest powyższy cytat- jeśli na czas przed "rzadkimi lamelowo/finowo chłodnicami" to się zgodzę. BIP/X'y, Coolteki i inne BlackWatery były "gęste" (miały gęste lamele) więc grubość robiła różnicę.

Aktualnie, w erze chłodnic TC i Phobya wolnoobrotowce radzą sobie bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio obejrzalem filmik z zakladaniem bloku na grafike, na ktorym wkladano thermalpad. Czy jest on niezbedny (jesli tak to kupilbym - thermalpad 5W/mK)? Czy tez mozna go zastapic pasta termoprzewodzaca (np. IC Diamond 7).

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi