Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, piłka jest dość krótka:

Zainteresowany jestem modelem BenQ G2220HD z czerwcowych zestawów, ale do modelu na LED'ach dopłacić musiałbym raptem 60 złotych.

Teraz kwestia czy to w ogóle opłacalne, bo może są jakieś haczyki.

Niższe zużycie energii przyznam jest sporym plusem, ale nie argumentem przeważającym.

Nie chcę tutaj wywoływać burz, chodzi mi tylko o G2220HD vs G2222HDL

Acha, dodam jeszcze, że jestem biednym studentem i te 6 dych wolałbym wydać na piwo, także głównie chodzi o taniość :P.

Monitor ma być głównie do pracy w Office, czasem jakiś film i może jakaś strzelanka.

Biorąc pod uwagę, że 60 złotych zamortyzowałoby mi się po półtora roku... szczerze mnie to ni ziębi ni grzeje... a tymi LED'ami epenisa wydłużać sobie też nie będę.

Przyznać muszę zaś, że gdy zaszedłem na dział komputerów w Saturnie w którym dorabiam na swoje nałogi to TN'ki na CCFL jakoś nie trzymały równej barwy na całym obszarze matrycy (biel/czerń szarzejąca w rogach, etc.), a jeden jedyniutki LED'owy (oczywiście edge) pod tym względem wyglądał zdecydowanie lepiej.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie led powinien mieć bardziej równomierne podświetlanie w praktyce jednak bywa różnie.

Ciężko coś poradzić, jeśli te 60zł to na prawdę taka zaporowa kwota, na której byś wolał przyoszczędzić to bierz tego tańszego.

Zresztą na konkurencyjnym portalu był niedawno ciekawy test łącznie z jakością podświetlania kilkudziesięciu monitorów, zarówno ledowych jak i z tradycyjnym podświetlaniem to poczytaj sobie, może coś Ci rozjaśni.

Powiem tak, z tego co widzę benq 22" led są w cenie 24" ccfl, więc przy tej klasie matrycy nie będzie i tak poprawy jakości, więc z dwojga złego bym wolał więcej cali niż cieńszy i enegro-oszczędniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też tak myślę by jednak 24" brać.

Z racji iż pasuje mi design BenQ to w grę teraz wchodzi G2420HDB bądź G2420HDBL i chyba szarpnę się na wersję z LED.

Mniej się to grzeje, mniej konsumuje prądu i jakieś bardziej równomierne to podświetlenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem miły kolego, i zapewniam Cię, iż ów temat przestudiowałem przed założeniem swojego.

Różnice w cenach między modelami BenQ są na tyle niewielkie, że postanowiłem zasięgnąć dodatkowej opinii.

Osobiście porównywałem sobie dwa modele LG i egzemplarz z podświetleniem LED jakoś bardziej mi do gusty przypadł (tylko ten wygląd... fuj, bzie) choćby ze względu na temperatury, a pamiętam jak te plastiki potrafią trzaskać jak monitor stygnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym Ci polecił wziąć to co odpowiada. Jeżeli obraz LED Ci się się pdoobał to dlaczego nie. Nie zawsze trzeba się forum kierować jak wyrocznią ;) Znasz już wady/zalety, teraz pytanie który Ci bardziej odpowiada. Jak akceptujesz to ciach i po bólu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi