kondi24 Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 Witam! Obecnie posiadam: Intel c2d e8400 (Scythe Mugen) Asus P5Q-E P45 4GB OCZ Titanum EPP 800Mhz Sapphire Radeon 5850 1GB Corsair 520HXEU-520W Ostatnio kupiłem tego właśnie Radeona 5850 no i myśle, że wypadałoby coś pozmieniać, bo procesor chyba ogranicza możliwości tej karty. Chciałbym żebyście mi doradzili, ponieważ mam chyba takie możliwości: 1)podkręcanie e8400 ponad 4GHz- tu jest trochę problem bo chyba ograniczają mnie pamięci(mylę się?) 2)wymiana samego procesora na q9550, ale to chyba odpada, bo po co ładować się w starą platformę, a tanie te procesory wcale nie są. Oczywiście mogę nie mieć racji. 3) AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 ASRock 770 Extreme3 G-Skill 2x2GB 1600MHZ ECO 4) AMD Phenom II X6 1055T ASRock 770 Extreme3 G-Skill 2x2GB 1600MHZ ECO 5) Intel Core i5 750 Asus P7P55D-E G-Skill 2x2GB 1600MHZ ECO No i to chyba tyle możliwości. Ta ostatnia z Intelem to już na prawdę wtedy gdy było by warto, bo mówiąc szczerze to dla mnie za dużo kasy. No i pamięci..te co wybrałem chyba dużo lepsze od 2x OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage. Wydaje mi się, że te OCZ mogłyby mnie ograniczać w OC. Komputer tak jak w opisie do grania w najnowsze gry na TV FullHD w możliwie jak najwyższych detalach...no i oczywiście filmy HD muzyka..no ale to już chyba bez znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2010 1) nie ma co cisnac 2) moznaby rozwazac q9400 chociaz w grach na 1-2 watki to bedzie downgrade 3) patrz wyzej tylko tutaj ta przyjemnosc cie kosztuje 1300 zeta na oko 4) j.w +250 zeta, proc lepszy conajwyzej w wielordzeniowym renderingu 5) jedyne sensowne rozwiazanie , jak zejdziesz z plyta do gigabyte'a P55-usb3 czy asusa P5P55D Asus P7P55D Intel P55 - Płyty główne - Asus P7P55D Intel P55 od 459.00zł to wyjdzie cena ciut wyzsza niz zestaw z phenomem X6 tylko proc lepszy do wszystkiego poza zabawami w boinc czy 6 watkowym softem jak dla mnie tylko 2 i 5 ma jakis sens przy czym i jedno i drugie juz sie nie da zupgradowac bo w 2011 intel zmienia podstawki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondi24 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Hmmm czyli ten PII x4 odpada. On niby taki kiepski jest? No i AM3 jest bardziej przyszłościowe..bo jak mówisz intel zmienia podstawki, a AMD jak narazie nie. Podobno tego Phenoma jak się podkręci to jest szybszy od standardowego i5, a jest to bardzo łatwe dzięki odblokowanemu mnożnikowi. Serio jest sens ładować tyle kasy w i5?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Masz dobrą płytę i dobre chłodzenie więc kręć tego E8400 - ja też mam pamięci 800mhz i robią spokojnie 950. Poluzuj timingi, zwiększ trochę napięcie i powinno być dobrze. Jak zrobisz 4Ghz to ten proc nie ma prawa ograniczać Radka. Jeśli potrzebne Ci 4 rdzenie to bierz Q9550 - i tak Cie taniej wyniesie jak zmiana platformy, a będzie wydajniejszy od PII X4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Interista Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Bierz Phenoma 955 + GoodRam2x2gb 1600mhz cl9 + jakas płytka asusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Dla mnie wymiana na PII 955 jest trochę bez sensu, w grach pisanych pod 1-2 rdzenie odczuje tylko spadek, ogólnie Q9550 bez wątpienia będzie szybszy. Na stock są sobie równe, jednak zegar w zegar różnica jest już spora. Moim zdaniem wszystkie teksty o przyszłościowości AM3 są mocno przesadzone, czy wyjdą na tą podstawkę jakieś ciekawe proce jest wątpliwe, a obecne X6 nadają się do wszystkiego oprócz gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Hmmm czyli ten PII x4 odpada. On niby taki kiepski jest? No i AM3 jest bardziej przyszłościowe..bo jak mówisz intel zmienia podstawki, a AMD jak narazie nie. Podobno tego Phenoma jak się podkręci to jest szybszy od standardowego i5, a jest to bardzo łatwe dzięki odblokowanemu mnożnikowi. Serio jest sens ładować tyle kasy w i5?? Kiepski nie jest bedzie nawet ciut lepszy od q9400 kosztem wymiany dodatkowo mobo i ramu. Natomiast podkrecony Phenom nawet nie ma startu do podkreconego i5 750. Acha tylko jakbys chcial isc w i5 to sprawdz czy masz pod niego mocowanie w Mugenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Z tak dobrym sprzetem jaki posiadasz nie ma najmniejszego sensu przesiadac sie na i5 lub pII. Masz bardzo dobra plyte i masz tylko 2 wyjscia : albo krecisz tego e8400 do ok 4GHz albo q9550 i tez krecisz , wydajnosc w grach ma podobna do i5 a przesiadka duzo tansza... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Najlepszym rozwiązaniem byłoby polowanie na Q9550, trafiają się czasem okazje - śledź zwłaszcza forumowe giełdy. Inną alternatywą, jeśli brakuje Ci aktualnie kasy na i5 750, jest i3 530 - to w sumie taki 3-rdzeniowy E8400, niezła przejściówka pomiędzy E8400 a i5 750. Radziłbym też kombinowanie ze zmianą chłodzenia np. na Zalmana CNPS10X Flex + wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Podczepię się pod temat. Miałaby sens zmiana Q6660 na Q9550? Myślę, tutaj o używkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zależy od wielu czynników... Jeśli masz płytę na chipsecie P45/X48/X38, a Twój Q6600 jest wykręcony na 3,4GHz lub mniej i trafiłbyś na niezłą okazję... to tak, opłaca się. Jeśli dysponujesz płytą na P35 to raczej nie, bo 3,8GHz to max, jakie wyciągniesz na tym chipsecie na Q9550 - wtedy radziłbym zbierać na nową platformę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź. No to odpada, bo mam P5K Pro, czyli P35. Czyli czeka mnie wymiana platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zależy od wielu czynników... Jeśli masz płytę na chipsecie P45/X48/X38, a Twój Q6600 jest wykręcony na 3,4GHz lub mniej i trafiłbyś na niezłą okazję... to tak, opłaca się. Jeśli dysponujesz płytą na P35 to raczej nie, bo 3,8GHz to max, jakie wyciągniesz na tym chipsecie na Q9550 - wtedy radziłbym zbierać na nową platformę. A to czemu?? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondi24 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 Ok zdecydowałem się, że zmienię procka na q9550. Właśnie wygrałem aukcję. Poszedł za 710zł. Kupiłem okazyjnie?? Tutaj link do aukcji...piszcie co o tym myślicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) A temu: :wink: bo 3,8GHz to max, jakie wyciągniesz na tym chipsecie na Q9550. A najczęstszy wynik, jaki widzę, to 3,7GHz... Podkręć swojego i zaprezentuj wyniki, to może obalisz ten stereotyp :wink: . Masz dobrą płytę, więc kto wie... Nie widziałem wyników Q9550 na tej DFI. @kondi24 Cena dość dobra - ani rewelacyjna okazja, ani standardowa kwota. Ogólnie dobrze zrobiłeś, tylko pamiętaj o solidnym OC :wink: . Edytowane 6 Czerwca 2010 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...