Skocz do zawartości
EnDurion

Komputer do gier do 2200zł

Rekomendowane odpowiedzi

To świetnie. Zastanawiam się nad wyborem jakiegoś dysku twardego na esc.pl bo nie wiem skąd mi do łba strzeliło, że mam 500gb mając zaledwie 250... dlatego chciałbym dokupić jeszcze jeden dysk ale 500gb.

Seagate 500GB 7200 rpm 16mb cache SATAII za 179zł nadawałby się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na esc.pl nie znalazłem takiego dysku...

Miało być do 2000zł (2200 to maximum) a i tak wyjeżdżam już do 2500zł ... tatuś mnie zabije jak usłyszy cenę.:lol:

Chociaż jak tak patrzę... i tak na razie bym zostawił XP sp 3... jakoś GTA się wpakuje na dysk, filmy najpierw przeniosę na płyty i wszystko styknie.:D

Jak kupię ten komputer to napiszę tutaj jak się sprawuje.:wink:

Edytowane przez EnDurion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pozwolicie to podepnę się pod temat :)

Komputer razem z obudową za ~ 2200zł. Zdaję sobie sprawę że teraz nie jest odpowiedni moment na kupowanie ale składam zestaw dla kolegi któremu się pali... więc poproszę was o opinie (wątpliwości mam co do płyty głównej i karty graficznej).

Komputer będzie służyć głównie do gier

Natywna rozdzielczość monitora to 1440 x 900

Oto co wymyśliłem:

AMD Athlon II X3 435 /2.9GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 295 zł

MSI 770-G45 /AMD 770, DDR3-1600/ 285 zł

OCZ 2x 2GB 1333MHz CL9 Low Voltage 398 zł

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179 zł

Asus Radeon HD5770 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI 590 zł

Samsung SH-S223L SATA LightScribe (black) 99 zł

Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza) 130 zł

bequiet! PurePower L7 430W 199 zł

+ SilentiumPC Zephyr 120 na bok 20 zł

+ SilentiumPC Zephyr 92 na front 20 zł

2215 zł brutto

Kolega nie ma pojęcia o podkręcaniu dlatego ja się tym zajmę. Mam jednak w tym miejscu kilka pytań:

1. Jaki na boxie średnio da się osiągnąć wynik przy akceptowalnych temperaturach dla tego x3 ?

2. Czy w przypadku odblokowania x4 konieczna będzie zmiana chłodzenia? (dodam że wtedy w grę wchodzi tylko SilentiumPC Spratan [cena/jakość])

Kolega gdy usłyszał o karcie graficznej 512mb był średnio zadowolony więc pytam czy faktycznie warto te 80zł dopłacić do wersji 1gb...(dla rozdzielczości 1440 x 900).

Czy wpływ na użycie pamięci karty graficznej ma tylko rozdzielczość czy także zaawansowane detale gier ( chodzi mi o to czy za rok, dwa w 1440x900 512mb może już być za mało?)

z góry dziękuję za wszelkie uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 - 399 zł

Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł

RAM : OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 199 zł

Karta Graficzna : Asus Radeon HD5770 1GB CuCore - 649 zł (czarne pcb ;D)

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

Obudowa : Tacens Thylon SE - 130 zł

Razem : 2209 zł

Ogolnie spora dowolnosc. Mozesz zlozyc cos na athlonie x3 i liczyc na szczescie, ale miec super gpu lub 4gb ram i jakis modlarny psu. Mozesz kupic mocne dwa rdzenie z umiarkowanym gpu. Mozesz tez cpu z wysokimi taktami i 4 rdzeniami ale oszczedzic na karcie. No zestawow potencjalnych sporo, wiec podpasuj pod znajomego ;P Zestaw ktory podalem to cos co ja osobiscie kupilbym majac takie fundusze i majac w planach wymiane monitora. W przeciwnym razie zrobilbym to co napisalem w innym temacie, czyli zamienil 555 na 955, a 5770 na 4850. Co do pamieci na gpu to dla tej rozdzielczosci wystarcza 512 i nie ma co sie spinac. Sa glosy ze to wlasnie granica bo potem jest juz widac braki ram, ale przy dzisiejszych cenach i tak jak widzisz roznicy w cenie 512 a 1gb naprawde warto pomyslec czy te np 80zl sie ma i warto akurat na to je wydac.

Srednio to okolo 3,3-3,4 na bozie sie robi, w phenomach troche wiecej ale to nie jest komfortowe ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Co do 1GB vs 512mb kolega znalazł te brakujące 80zł więc problem z głowy :D

Komputer będzie głównie do gier więc wydaje mi się że 5770 1gb to obowiązek a resztę po prostu dobrać do tych 2200-2300zł.

Co do phenoma x2 555 sam też bym go wybrał do tego jakieś lepsze chłodzenie i się bawił ale kolega woli mieć te 3 jaja i święty spokój(a może i x4 z L3 cache :D) x2 555BE to 2jajowiec za 405zł - trochę drogo (nie mając pewności że pójdzie na x3, x4).

Co do płyty głównej nie wiem czy warto tyle dorzucać w przypadku wyboru athlona x3 hmmm. Korzyści wielkich raczej z tego nie będzie(usb 3.0 i sata 600 do następnego upgrejdu pewnie i tak nie wykorzysta :) a kasa przyda się na więcej ramu (win7 64).

hmmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi