Macioch Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Coz, zanim przejde do opisu problemu powiem, ze wifi, z ktorym jest problem, dzialalo bez zarzutu przez ponad 2 lata na takiej samej konfiguracji jak teraz, korzystalismy w domu z 3 komouterow i prawie nigdy nie bylo problemu z brakiem netu. Wtedy, (jak powiedzieli nam w netii) mielismy resetowac router poprzez odlaczanie go od pradu i faktycznie odnosilo to skutek. Od kilku dni juz tak dobrze nie jest, zazwyczaj wlaczajac rano dowolny z 3 kompow netu nie ma, wiec by skorzystac z netu, musze wejsc na strych i zresetowac router. Oczywiscie to jeszcze jakos strasznie problematyczne nie jest, ale jeden raz nie wystarcza. Dzisiaj wystarczyly 4 resety routera, wczoraj 9, a i tak net mialem tylko na swoim kompie, dwa pozostale nadal byly bez dostepu do netu. Chcac 'wlaczyc' net na innym komputerze, kilka godzin pozniej zresetowalem router ponowie i netu nie bylo juz na obu komputerach, a kolejne 6 resetow tego nie zmienilo. Sytuacja ta w zasadzie wystepuje codziennie od soboty i jest mocno uciazliwa. Dodam, ze kilkukrotnie w okresie 'braku netu' ja moglem zalogowac sie i rozmawiac na ventrilo, siostra na skype. Raz czy dwa widzialem tez ostrzezenie windowsa 'istnieje konflikt adresow ip z innym komputerem z tej sieci'. Odrzucam mozliwosc interwencji z zewnatrz, siec jest zabezpieczona, a ja mieszkam na odludziu, wiec watpie, by ktokolwiek probowal sie podlaczyc nawet do niezabezpieczonej sieci. Czy macie jakiekolwiek pomysly, czego/czyja to moze byc wina? Operator? Router? Pomozcie ;< e: wlasnie mnie samo z siebie rozlaczylo, pieciokrotny reset routera pomogl Edytowane 10 Czerwca 2010 przez Macioch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 (edytowane) Router ma włączony DHCP? W trakcie "braku internetu" masz połączenie lokalne aktywne, możesz zalogować się do routera? Czy na komputerach masz włączone na sztywno adresy IP czy też otrzymują je z automatu od routera? Wg mnie któryś z komputerów ma na sztywno wpisany IP, a router nadaje je przez DHCP dlatego czasem masz internet czasem nie. Wyłącz DHCP na routerze i na każdym z komputerów ręcznie wpisz IP i maskę podsieci oraz bramę. Edytowane 10 Czerwca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...