Jump to content
panzar

Intel LGA 1155 - Intel Core 2 GEN (Sandy Bridge) - Temat zbiorczy

Recommended Posts

1 godzinę temu, Tobiasz5326 napisał(a):

Idk w biosie albo w ekranie z błędami po jakiś 5-10minutach osiąga tyle

Pytałem, czy kiedy chwycisz palcami chłodzenie (kiedy CPU ma te 90-100 stopni), to parzy Cię ono, czy nie?

Wntylator pracuje? Moze sterowanie obrotami sie popsulo? Zobacz czy w BIOS mozesz sterowac predkoscia obrotow wrzuc na max/100% i obserwuj czy sie zmienia. Moze cos fizycznie blokuje wentylator.

6 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Kiedyś rozebrałem owiany legendą E8400 tyż był lutowany ale niestety ta masa tez ulega z czasem degradacji. 

Mi przez 11 lat użytkowania SandyBridge i5 2400 nic się nie zdegradowało. Wujek od 2012 roku korzysta z i5 2400 i nadal zero degradacji. No ale CPU niepodkręcane/niegotowane, pod porządnym chłodzeniem, także kto wie ile dekad jeszcze wytrzyma 😊

Sam miałem procesor z sandy bridge 2600 od 2013 roku ciągle na tym samym chłodzeniu i kilkukrotnie była wymieniana pasta na coraz lepszą to po kilkunastu latach też zaczął bardziej grzać niż na początku. Prędzej płyta główna nie nadawała się do użytku (losowo odłączało urządzenia, internet, czasami nawet były problemy z wykrywaniem RAMów) niż sam procesor.

i5 2400 to i na box chłodzeniu ma niskie temperatury , także obstawiałbym nie umiejętne dokręcenie tego zestawu chłodzącego , ale autor wątku zamilkł , a wystarczyło by demontaż chłodzenia i organoleptycznie sprawdzić jak i czy radiator dociska pastę do IHS procesora.