radiergummi Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Chyba ktoś pisał o gubieniu dysków i RAID, i to znów na nieszczęsnym szajsusie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 no faktycznie kiszka z tymi płytami intel dał [gluteus maximus] i tyle, przyjdzie im słono za to zapłacić,w najgorszej sytuacji są producenci płyt głównych którzy musieli serwisować ten badziew, ja póki co ostałem sie przy socket 1366 tyle że zakupiłem 6 jajek,w tym tygodniu dostane i sprawdzę co potrafi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 For existing owners, I would hope that Intel and the motherboard manufacturers might offer some sort of a trade-up or trade-in program to move to Z68 since you're going to have to replace your motherboard anyway.To by było nie głupie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Czyli czekamy do kwietnia na dostepnasc i masowe wymiany? Czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Mi to wygląda , że tylko część p67 jest walniętych , napisane jak byk - "some desktop boards based on Intel P67 chipset" Jak zwykle serwisy robią zamieszanie by oglądalność wzrosła. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aImLeSS Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Jedyna zaleta jest taka, że działają 2 porty SATA 6 Gbps, bo problem dotyczy tylko portów SATA II (czyli 4ech pozostałych). Teraz już sam nie wiem czy czekać do marca / kwietnia, czy liczyć na farta i kupić Sandy Bridge teraz i najwyżej korzystać z 2 pierwszych slotów SATA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Jesli ta wada dotyczy tylko niektorych plyt, to jak mozna sie dowiedziec czy np. moja jest ta wadliwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Z oryginalnej wiadomości Intela: The systems with the affected support chips have only been shipping since January 9th and the company believes that relatively few consumers are impacted by this issue.Dość optymistyczne podejście - mało klientów jak na wszystkich posiadaczy produktów Intela i dużo, jak na posiadaczy procesorów Sandy Bridge... Ogólnie można wywnioskować, że wszystkie płyty z chipsetem serii 6 mają ten problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Czekałem na to. Zaczela sie masowa panika. :lol: Jakie to .... polskie. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 no mowia, ze te problemy beda kosztowaly intela okolo miliarda dolcow, takze napewno nie chodzi o kilka plyt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 To prawda, nie ma co tragizować - wszystko podłączyć do SATA III i można spokojnie czekać na rozwój sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Tylko, że dwa ew. cztery gniazda SATA3 to często za mało... np w moim przypadku, obecnie chodzi 5-6 dysków a napęd mam jeszcze na ATA, na s1155 mało która posiada jeszcze to złącze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Jezu przeciez od tego nie spalą sie dyski ani twoj warez. Jak padnie to SATA-2 (w co szczerze wątpie) to od tego macie gwarancje ZEBY Z NIEJ KORZYSTAC ! Edytowane 31 Stycznia 2011 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Polecam spojrzeć na to zdanie, które wyjaśnia istotę problemu: Intel says you’d see an increase in bit error rates on a SATA link over time. Transfers will retry if there is an error but eventually, if the error rate is high enough, you’ll see reduced performance as the controller spends more time retrying than it does sending actual data. Ultimately you could see a full disconnect - your SATA drive(s) would not longer be visible at POST or you’d see a drive letter disappear in Windows. Słowa impacting the performance or functionality of SATA-linked devices odebrałem zbyt dosłownie w swoim newsie, poprzez functionality mają na myśli powyższą sytuację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 A jak już nie mam gwarancji... Co do warezów, nie mierz innych swoją miarką :angry: Płacę za sprawny produkt i taki chcę otrzymać, problem jak widać jest skoro Intel postanowił stracić ok 1mld$. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Paniki nie ma, tylko troche bym sie wkur... jakbym akurat trafil na wadliwa plytke :angry: Czyli jednym slowem nie ma sie co obawiac o dane, jedyna niedogodnosc to padniecie ktoregos z portow SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Czyli jednym slowem nie ma sie co obawiac o dane, jedyna niedogodnosc to padniecie ktoregos z portow SATA. Po jakimś czasie wszystkich czterech, ale zawsze zostają porty SATA III - widzę, że część płyt ma 4 porty (np. MSI P67A-GD65 i Asus P8P67). Z wiadomości wynika, że wszystkie płyty pod SB mają ten problem. Nie chodzi o losowe płyty, inaczej nie byłoby planów masowej naprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 5min roboty i przełożone z SII na SIII ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 5min roboty i przełożone z SII na SIII ;) dobre podejscie, i tak uważam że w niedługim czasie doczekamy się dysków dla ludu na pci-e a interfejs sata bedzie dla napędów optycznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Eeee tam. Płyta posłuży mi 6, maksymalnie 12 miesięcy. Przez ten czas chyba nic się nie stanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Sprawdźcie sobie SMART dysku twardego. Mam ST31000528AS podpiętego pod port SATAII na UD4 i mi wyskoczyło w programie HD Tune Pro 4.60 coś takiego: "C7) Ultra DMA CRC Error Count Current=200 Worst=200 Threshold=0 Data=40 Status=warning Description= Number of interface communication errors:40. There were comunication errors. This may be caused by a damaged cable." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Wypas jednym słowem. Niezła wtopa, że cała produkcja wstrzymana. Znowu ceny pójdą w górę, bo trzeba będzie tego 1kkk odzyskać. :wink: A miałem już kupować mobasa na dniach, a teraz trzeba będzie poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) no to się porobiło :D żeby błędy nie wpadały to chyba będzie trzeba zastosować do kabli SATA taki sam trick jak kiedyś stosowali w przypadku RJ11 :lol: Edytowane 31 Stycznia 2011 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 :lol2: dobre, pamiętam to. Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu. Niech się streszczają z tym Z67 chipsetem czy jak to tam ma się nazywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 hahahaha:D dobry pic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 (edytowane) . Edytowane 31 Stycznia 2011 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 i tak jedeno mobo mam ubite, wiec jakby sklep cos mamral, to przynajmniej mam nadzieje ze i tak intel to wezmie :unsure: troszku wtopa, jesli intel rzeczywiscie wymieni mobasy to bedzie wszystko w porzasiu, na ten czas nie ma co tragizowac, przepiac kabelki sata dla swietego spokoju i gitarka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Wszystkie moje 4 urzadzenia SATA podpialem pod 6 Gb/s (pod Marvella te gorsze) i zapominam o sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfen Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 nowy beta bios msi gd65 - Login duże poprawki względem poprzednich biosów ,ale vdroop nadal ,jest duży i na dodatek skacze o 0.04V w górę ,nie zależnie czy High czy Low w biosie :) morfen: jak u ciebie wygląda sytuacja z napięciem ustawionym w bios ,a odczytem przy 100% obciążonym procesorze ,ustaw np: 1.25V i na chwilkę włącz Linxa i popatrz w CPU-Z na napięcie ,czy idzie w górę czy w dół No właśnie zauważyłem ze jak napięcie ustawie na płycie 1,25 to tak jak widać na screenie pokazuje wyższe w core temp a zaś CPU-Z takie jak na płycie płyta to msi gd55, czym sie tu sugerować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 właśnie przepiąłem twardziela na SATAIII, uff. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...