mach82 Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 u mine (Asrock P67 Extreme4) ustawione na 1.65V i command rate 1T. Pewnie da sie niżej, ale szkoda mi było czasu na dłuższe testowanie pamięci. Przy DDR3 1866 1.65V 9-11-9-x-1T było mocno niestabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Mial ktos do czyniania z tymi Z68? Na dniach chcialbym oddac p67 i przygarnac nowego asus'a... jakies przeciwwskazania? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Czy ktoś wie może dlaczego DFI nie wypuściło płyt pod P67? @Lancer, radiergummi Jeszcze się nie złamało. ;) Możecie być bardziej szczegółowi? @kuziu dzięki za odp. Złota era zaczeła się od świetnych DFI LanParty NF2 Ultra, DFI LANParty UT NF4 Ultra-D a skończyli marnie...szkoda. Edytowane 18 Maja 2011 przez Corso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Bo DFI nie robi już płyt wyczynowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Złamałeś mu serce. Mogłeś być bardziej delikatny :lol2: EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Czy ktoś wie może dlaczego DFI nie wypuściło płyt pod P67? @Lancer, radiergummi Jeszcze się nie złamało. ;) Możecie być bardziej szczegółowi? słaba sprzedaż,dużo ubitych mobasów szczególnie ut x58 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 chetnie bym zobaczył bad company 2 heavy metal 1000ticketów i 32 graczy tak jak rafa wspomniał minimalny fps U mnie w 1920x1080 MAX AAx32 itd. mam wg frapsa przy grze trwającej ponad 1,5 godziny wlaśnie na Heavy Metal przy 2000ticketów ponad 70fps średnio z dwoma spadkami to 55fps w momencie jak stałem w miejscu nalotu na czołg ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2011 Trafil ktos na sklepy oferujace ''Selekty'' ala cos takiego Components » Processors » Pre-Overclocked & Guaranteed CPU's - Overclockers UK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Posiadam i7-2600k z tym najmniejszym boxowym chłodzeniem i pastą, pytanie w idle na Z68 PRO3 w UEFI 50*C, w speedfanie 40*C chyba za dużo ? Widziałem inni mieli po 20*C w idle, pewnie na tych towerach z normalną pastą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Jak procesor może mieć 20*C. Przecież to mniej niż temperatura otoczenia. Chyba, że komp odpalony w zimny dzień na podwórku albo w lodówce. Ok. 30 *C w idle jest ok dla tych procków. Temperatury na rdzeniach mierzone core tempem. Natomiast w biosie podawana temp. zawsze będzie wyższa, bo procesor jest lekko obciążony i nie działa wtedy oszczędzanie energii, zbijanie taktowania itp. U mnie w biosie jest ok. 45*C. Pod Windą w idle ponad 10 *C mniej. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 u mnie w biosie jest 28'C proc 4.8ghz 1.46v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Ciężko mi w to uwierzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 u mnie w biosie jest 28'C proc 4.8ghz 1.46v Błąd odczytu/ zła kalibracja czujnika... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 sami pisaliście że idle liczy stałe taktowanie procesora ,czyli u mnie 4.8ghz ,a żeby komputer działał z takim taktowaniem potrzebuje napięcia w moim przypadku 1.46v z tym mobasem :/ w gigabyte są kontrolery IT8728 ,w asusach czy msi dają już fintek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Jak procesor może mieć 20*C. Przecież to mniej niż temperatura otoczenia. Chyba, że komp odpalony w zimny dzień na podwórku albo w lodówce.Ok. 30 *C w idle jest ok dla tych procków. Temperatury na rdzeniach mierzone core tempem. Natomiast w biosie podawana temp. zawsze będzie wyższa, bo procesor jest lekko obciążony i nie działa wtedy oszczędzanie energii, zbijanie taktowania itp. U mnie w biosie jest ok. 45*C. Pod Windą w idle ponad 10 *C mniej. Swiete slowa , niektorzy mieli pale z fizyki wiec wierza w banialuki albo celowo podaja bzdety . Na moj gust najlepszy cooler moze schlodzic proca w idle do +5'C powyzej temperatury otoczenia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) u mnie w biosie jest 28'C proc 4.8ghz 1.46v a u mnie 0 Realnie masz z 4x C przy 4.8 @ 1.46 Edytowane 4 Czerwca 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 core temp wskazuje ok. 30'C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) U mnie 45'C w Biosie dokładnie tyle. I 35-36'C pod winsyfem. Chociaż 3 rdzeń w Real Temp pokazuje zawsze wyższą temp o ok 3'C Czyli 35, 36, 38, 35. Tak mniej więcej to się przedstawia. Na Karakorum miałem ok 38-40. W stresie na Fortis'ie 68-70, a na Karakorum ok 81. Więc spadek dość znaczny. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) (...) Na moj gust najlepszy cooler moze schlodzic proca w idle do +5'C powyzej temperatury otoczenia . To masz dobry gust :wink: U mnie w idle temperatura chwilowo na jednym rdzeniu potrafi spaść do +3-4 stopnie temperatura otoczenia, a tak ogólnie to trzyma się +5-7 stopni, temperatura otoczenia (W bios'ie naturalnie mam więcej, ale już nie pamiętam ile). Procek chodzi na 1,6GHz z napięciem coś koło 1,1V. To wszystko na hr02, a w stresie tempy spokojnie przekraczają 80 stopni :D pzdr Edytowane 4 Czerwca 2011 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 ciekawe ..... u mnie bios 37-38 a w win7 tyle samo. W idle oczywiscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 core temp wskazuje ok. 30'C Pod systemem, a nie w biosie. Dlatego to jest dowód na to co napisałem powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 w biosie tyle samo :P ,zresztą na dfi x58 miałem taki sam przypadek niskie 'C w idle ,core temp wskazywał wartości biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaś1990 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Prime95 ustawione na maximum heat + furmark stock hd4850 na gpu ma max 85stopni i5 2500k przy 1,4v 4,6GHz nie przekracza 80stopni po 30min.(wskazania AXTU pod win7) asrock p67 pro3 Obudowa Cooler Master Elite 330(na froncie wciągający 120mm, na tyle wyciągający 80mm), tak więc cudowna system chłodzenia to nie jest. Na razie i tak zamierzam ustawić 4,0GHz na stock vcore, bo i tak nie wykorzystam tej mocy. Tak więc chyba wszystko jest w porządku z temperaturami i stabilnością, skoro nic się nie dzieje? Pytam bo pierwszy raz instalowałem niereferencyjne chłodzenie i smarowałem pastą termoprzewodzącą(cooler master he212+ revoltec thermal nano grease). Wynik cinebench 11.5 64bit cpu test 7,22. Tak więc z wydajnością chyba też wszystko ok, w porównaniu do benchmarków na portalach. Zresztą lekko niższe mogę mieć, bo mam zwykłe pamięci. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez karaś1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 pierwszy raz słyszę by ktoś na niereferencyjnym chłodzeniu miał więcej jak 80 stopni co prawda chyba nikt niebył na tyle "głupi" by tak katować procka jak byś poczytał to byś wiedział że te procki nie lubią temperatury 70+ na dłużej... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 To mało słyszałeś :wink: A kto Ci takich bajek naopowiadał? Tempy powyżej 80 stopni to normalka, u siebie na hr-02 też w linx'ie mam ponad 80* :D Jakbyś poczytał to nie rzucałbyś ogólnikami w stylu "na dłużej" :lol2: Na dłużej to ten procek ledwo co poczuję 60* przy włączonym offsecie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaś1990 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 Tylko sobie sprawdzałem, poza tym kiedy proc dostaje nawet w grach takie obciążenie jak podczas prime95+furmark. Teraz mam ustawione w biosie Turbo Boost na 4GHz, napięcie na offset,axtu wyłączone. Zresztą nawet na 2,5 jakbym go ustawił to do 4850 wystarczy:P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2011 To mozliwe zeby procek mial mniejsza temperature niz woda w ukladzie? :D dzisiaj po godzinie grania w starcrafta komp mi sie wylaczyl. Temperatura wody w ukladzie - 72 stopnie. Pracujacy procek wg biosu - ponizej 70 :D ( zapomnialem wlaczyc wentylatorki na chlodnicy ^^ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadoweye Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) raczej nie Temp niestety niekiedy są błędne, z uwagi na to że temperatura zazwyczaj podawana mówi o "obudowie" procka a nie samych rdzeniach... i tak np. SB maja TCASEna poziomie 73 C i to jest temp max "obudowy" czyli wewnątrz procka tuż przy rdzeniach temperatura może być nawet 2 krotnie wyższa... Dlatego jest wiele głosów by SB starać się trzymać poniżej 70 C by nie skracać żywotności. Te procki są jeszcze dość krótko by na 100% wiadomo co, poco, dlaczego. No a Intel nas nie oświeci takimi info :P Karaś: żadna gra nie zajmie ci kompa w takim stopniu jak te 2 benche... Nie będę tu pisał o najprostszym "działaniu" które jest w stanie jeszcze bardziej obciążyć procka... ale nie napisze by ktoś nie wpadł na pomysł sprawdzenia... Ostatnio ktoś mi też wspominał [nie znalazłem nic w necie by to potwierdzić] a mianowicie temp przy SB są w wielu zestawach źle odczytywane... co też może budzić obawy w niektórych sytuacjach Edytowane 9 Czerwca 2011 przez Shadoweye Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaś1990 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Karaś: żadna gra nie zajmie ci kompa w takim stopniu jak te 2 benche... Wiem, to było jakby pytanie :P. A do 4GHz najlepiej zostawić offset napięcie czy jak? Bo jak mam to ustawione to procek dostaje podczas obciążenia od 1,2-1,35 napięcie. Edytowane 9 Czerwca 2011 przez karaś1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2011 Dostaje tyle na ile procek zgłasza zapotrzebowanie przez VID. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...