Cavea Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 A to przelaczenie bedzie nam cos dawac? Czy bedzie w stanie kompletnie wygasic dedykowana karte grafiki tak jak w laptopie ? A czy chipset h67 nie dawał już takiej możliwości? Tzn. żeby w 2D karta PCI-e była wyłączana i nie kręciła wiatrakiem w ogóle? Np. w płycie Asus P8H67-V? Pytam bo nie wiem czy dam rade się wstrzymać z zakupem MOBO do wyjścia chipsetu Z68. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Jak u Was działa 2500k 24/7?Ja w chwili obecnej mam 4.4Ghz Vcore 1.21 i myśle , ze to w zupełności wystarczy. 5.0GHz@1.35v 24/7 (prawie) i przez cały czas działa sobie BOINC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Nie generalizuj i nie bierz pod uwage aplikacji z ktorych Ty tylko korzystasz. Jest wielu ludzi ktorzy korzystaja nie tylko z gier i roznica nie bedzie wynosila 5%... ;) Ale prawda... Skoro nie potrzebuje to zakup 2500K jak najbardziej trafiony bo co tu innego kupic w tej cenie :lol2:. Nie generalizuje. Przeglądając forum od tylu lat co już tutaj jestem, to widzę ile ludzi do czego wykorzystuje sprzęt. A i większość tych co mają 2600K to i tak kupione do benchów. ;) A, i napisane większość, żeby znowu oburzenia nie było. :lol: Mi akurat ht coś tam by dało więcej niż te 5%, ale wolę kupić 4x2500k niż 3x2600K. Co akurat już robię po woli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Nie taka zła ta kostaryka: 3049A306 . Ustawione tak szybko bez sprawdzania niższych vcore.Test Prime95-blend test. Chłodzenie megahalems od kuziu'ego ma wprawdzie zje... podstawke <_< ale jakoś daje rade.Sa momentami spore skoki temp co widac w realtemp.Nie wiem czym są spowodowane.Chłodzenie jest ledwo letnie w momencie kiedy pokazuje temp rzędy 80*C No to mam taki sam batch, płyta też Asus Pro - mógłbym Cię prosić o jakieś przykładowe ustawienia dla 5GHz? (np. prywatną wiadomością) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 no i jak colin działa nie działa napisz coś :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Odebrałem dziś 2500K, made in Costa Rica batch 3101A034 Nie moge znaleść info, albo słabo szukam, wiek ktoś coś, bo płyte mam mieć dopiero za dwa dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Szukaj po batchach na forach ręcznie. Google nie zawsze jest w stanie wykryć konkretny batch. Trzeba pogrzebać. Ja np. dostałem parę info o moim procku. Oprócz tego, że gość na tym moim batchu robił 4.6 ghz > 1.26v to jeszcze inny osiągnął 5.0 na 1.36v. Oczywiście to nie jest jakiś wyznacznik. Za dwa lub trzy dni się przekonam na ile stać tego procka. Edytowane 8 Marca 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Coś znalazłem; to prawdopodobnie mój batch; http://forum.lab501.ro/attachment.php?attachmentid=16267&d=1298996465 Nie ma tragedii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 No to mam taki sam batch, płyta też Asus Pro - mógłbym Cię prosić o jakieś przykładowe ustawienia dla 5GHz? (np. prywatną wiadomością) Ai Over. manual BCLK 100 Turbo ratio: by per core x50 Internal pll overvoltage : ENBL Memory:1600mhz EPU-DSBL Load Line Calibr:UltraHigh Vrmfreq:manual Vrm fixed frq:300 phase contrl:extreme duty control:extreme CPU CurCap:100% Cpu Voltage:1.408 DRamV:1.35 VccsaV:auto Vccio:1.2 CPU PLL:1.85V PCHV:auto 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Coś znalazłem; to prawdopodobnie mój batch; http://forum.lab501.ro/attachment.php?attachmentid=16267&d=1298996465 Nie ma tragedii No przy takim napięciu... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Vccio:1.2Chyba nieco przesadziłeś z tym napięciem. 1,15V nie powinno się przekraczać. Poza tym już było mówione, że to napięcie nie wpływa na stabilność przy OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Ja czytałem co innego Vccio max 1,25v nawet moja MSI przy auto tak ustawia to napięcie przy oc, po drugie u mnie akurat jakimś cudem wpływała (na biosie 1.4 przynajmniej), im wyższe taktowanie ram tym płyta podawała właśnie większe vccio przy nominalnym było niestabilnie - ale to oczywiście MSI, różne cuda z ta płytą są... Edytowane 8 Marca 2011 przez Turrican Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 (edytowane) Chyba nieco przesadziłeś z tym napięciem. 1,15V nie powinno się przekraczać. Poza tym już było mówione, że to napięcie nie wpływa na stabilność przy OC. :blink: Kto tak mowi i dlaczego? Edytowane 8 Marca 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 Chyba nieco przesadziłeś z tym napięciem. 1,15V nie powinno się przekraczać. Poza tym już było mówione, że to napięcie nie wpływa na stabilność przy OC. spróbuj obsadzić 4x4gb na 1600mhz i zobaczysz że napięcie trzeba podnieść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 w większości przypadkach można pozostawić na auto, różnice są zauważalne przy taktowaniach ramu 1866 albo 2133 ,cpu pll to samo takie napięcia na auto powinny śmigać albo niższym ,pll podniesione do 1.9v i procek nadal wymagał tyle samo napięcia co w przypadku pll auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Czyli się zgadza. VCCIO odpowiada za napięcie kontrolera pamięci i ma wpływ na OC pamięci, żyłowanie timmingów etc. Ale na OC samego proca już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) Nie nie zgadza sie. Przy waszym domowym OC to moze i nie trzeba. Pogon proca wysoko - kontroler dostaje po zadzie jak do tego memki wysoko puscisz wiec i VCCIO trzeba woltowac (rowniez przy nisko taktowanych memkach). Pogon pare procow mocno to zobaczysz o czym mowie. PLL mozna obnizyc w miare mozliwosci ale nie bredzcie, ze VCCIO nic nie daje bo mnie krew zalewa.Kazdy proc jest inny, dlatego inaczej znosi podnoszenie napiecia. Jeden z gulfow zeby sie krecic potrzebowal obnizenie VPLL na 1.45V a inni dawali wysoko nie sprawdzajac jak sie zachowuje nizej. Rozumiecie to? Nie i nie zrozumiecie. Przeczytal jeden z drugim poradnik na XS i uwazacie, ze to co napisal kolo jest swiete. Edytowane 9 Marca 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Nie podniecaj się tak :blink: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Nie nie zgadza sie. Przy waszym domowym OC to moze i nie trzeba. Pogon proca wysoko - kontroler dostaje po zadzie jak do tego memki wysoko puscisz wiec i VCCIO trzeba woltowac (rowniez przy nisko taktowanych memkach). Pogon pare procow mocno to zobaczysz o czym mowie. PLL mozna obnizyc w miare mozliwosci ale nie bredzcie, ze VCCIO nic nie daje bo mnie krew zalewa.Kazdy proc jest inny, dlatego inaczej znosi podnoszenie napiecia. Jeden z gulfow zeby sie krecic potrzebowal obnizenie VPLL na 1.45V a inni dawali wysoko nie sprawdzajac jak sie zachowuje nizej. Rozumiecie to? Nie i nie zrozumiecie. Przeczytal jeden z drugim poradnik na XS i uwazacie, ze to co napisal kolo jest swiete. U mnie SB @ 5.4GHz śmiga do benchy przy PLL 1.5v :lol: Inna sprawa, że w żaden sposób nie przekłada się to ani na stabilność, ani na temp. PLL 1.5v vs 1.8v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Pozytek taki, ze ciut mniejszy pobor pradu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszek29 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 ja wczoraj odebralem swojego 2500K i Gigabyte UD5.. Batch mojego procka to #3049A304 Made in Costa Rica.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 No właśnie, niby kręcenie takie banalne na SB bo IMHO jest ale dopieszczanie ustawień już nie :wink: Widzę częste spory userów którzy się na tym znają. Jaki poradnik bo sporo ich się wysypało ostatnio polecacie do poczytania o kręceniu SB :wink: Czytałem sporo ale właśnie często widać rozbieżności, głównie jeśli idzie o napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 Ogólnie na każdym procu potrzebne są róźne wartości v na procu z jednego batcha cpu pll wystarczyło 1,5V a na drugim 1,85V . Wiadć duże różnice miedzy poszczególnymi procami w jednym batchu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) Dobra, płyta jest ale czasu na zabawe nie ma :sad: Edytowane 9 Marca 2011 przez siwyyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) przyszedł mi 2600k batch: l044b675 google milczą na jego temat. Płyta prawdopodobnie jutro będzie. tu jedynie podobny batch XtremeSystems Forums - View Single Post - i5-2500K/2600K batch number and o/c results Nie wygląda źle, ale duża rozbieżność w numerkach. Edytowane 9 Marca 2011 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Jak na razie dosyć średnio: Temperatury wahają się od 75-82. Średnio 77. Martwi mnie troszke temperatura, bo jak na 1.305v to dosyć gorąco. Potem spróbuje na 4.8 przy nieco podbitym Vcore. A jak się nie da to będę szukał możliwie najniższego napięcia dla tych 4.6. Przy tych samych ustawieniach na 4.8 ghz wywaliło mi BS'a przy włączaniu softu do podkręcania od ASRocka (screen). Nawet nie zdążyłem odpalić LinX'a. Ogólnie tragiedii nie ma, ale mogłoby być lepiej. EDIT: idzie i na 4.8 ghz. Ale przy napięciu 1.368v i temperaturze sięgająca 88'C. 88'C nie jest jakaś bardzo wysoką temperatura dla tego procka ? Edytowane 10 Marca 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 W 3d i tak raczej tyle nie dobije także możesz zostawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 tyle że po co robiłem testy w bc2 (która podobno czerpie moc procka całymi garściami i róznicy nie widac), lepiej miec nizsze temperatury i mozliwie najnizsze napiecie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Ptyś oczywiście zgadzam się z Tobą. Na razie będę jechał na 4.6 i niższym napięciu rzędu 1.3v lub nawet niżej. Ew. zmienię chłodzenie na jakiegoś Mugena II lub co innego. Może ten Freezer 13 PRO ? A tu 4.8ghz - mój batch L045A848 : Edytowane 11 Marca 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 Poczytaj o SilentiumPC Fortis. Cooler ze stockową pastą i stockowym wentylem nie wiele odstaje od Noctuy za trzy stówy. Aż sie zdziwiłem jak wielki jest, za takie grosze (dałem 109 zł lokalnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...