Skocz do zawartości
osnazfsb

Czy zasilacz to pociągnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w tej chwili dysponuje nastepujacym kompem

C2d E6750 dzilający w trybiue automatycznego podkręcania do 3.1 ghz

płyta Gigabyte GA-P35-DS3P

2 razy po 1 GB Kinsgton HyperX 800 Mhz

Karta Saphire Ati X1950 GT 256 MB

Zasilacz Modecm ATX Feel II 400 W

plus jakis DVD, HDD i tyle

z tego co patrzyłem na HW Monitorze zasilacz jest okay- maxymalne napiecie na dla linni 12 V wynosi w stresie 12.4 V, ma jakies 2.5 roku i od jakiegos czasu( jakis prymitywnych z poczatku prób OC) piszczy ale wszytsko jest okay

Teraz chciałbym dodac kolejne 2 razy po 1 GB tyych smaych pamieci, dolozyc Blu- Raya i karte ATI HD4850 i nie wiem czy moj zasilacz pociągnie ten zestaw,a generalnie szkoda by mi bylo go wymieniac bo jest jeszcze całkiek całkiem( choć piszczy)

1)czy da się to sprawdzić przed włozeniem karty( tak żeby nie byuło zonka po kupnie )

2) czy jak kupuje pamieci do trybu Dual Chanell to mogę dokupuic 2 razy po 2 GB czy musza byc te same co pierwsze 2 ( zakładam że model będzie ten sam)

3) jak to jest z napędami BR do komputerów w chiwli obecnej - czy jest to sensownyt wydatek

Na koniec napisze ze kompa uzywam głownie do pracy, multimediów, czasem troche gram( ale nie w nowości - ostnio Call Of duty 4 i German Truck Simulator), natomiast po rozbudowie chciałbym z niego odtwarzać filmy HD zprzjeściowką na telewizor LCD

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dual channel wszystkie kości muszą mieć jednakową pojemność.

Jeżeli rozumiesz to przez łączenie w duala 1x2GB z 2x1GB to twoja wypowiedź jest słuszna.

Jak już ktoś tu napisał, można łączyć różne pojemności pamięci do duala tak aby ich sumaryczna wielkość była jednakowa, czyli: 1x1GB z 2x512MB, 2x2GB z 1x4GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wymieniłbym na markowy mimo, że cała platforma nie powinna pobierać więcej jak 300W (bez o/c), napięcia mierz miernikiem z molexa lub z wtyczki 20(4)-pin, a co do pamięci to jeszcze jest wymóg, aby były, albo jednostronne albo dwustronne.

Sam napęd BR nie ma sensu, no chyba, że masz duży monitor i lubisz oglądać filmy w tym formacie.

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli rozumiesz to przez łączenie w duala 1x2GB z 2x1GB to twoja wypowiedź jest słuszna.

Jak już ktoś tu napisał, można łączyć różne pojemności pamięci do duala tak aby ich sumaryczna wielkość była jednakowa, czyli: 1x1GB z 2x512MB, 2x2GB z 1x4GB

bzdury ja mam 1x2giga i 1x1 giga w dualu na p31 oraz na 2 kompie na amd 770 ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi