e!Gr00bY Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Gdzie to można w W-wie dostać? Chodzi mi o najwolniejszy model w sensie najtańszy. Przypuszczalne zastosowanie router + komp. dla siostry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 WGK, ezra 633mhz, 590 pln wczoraj widzialem :) Update - sorki pomylilo mi sie, 590 kosztuje EPIA :) Sama Ezre widzialem w Action, bo na gieldzie jakos nie zauwazylem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Ezra - Epia - obojętnie :P Ważne zeby tanie było. 590zł - i co tam było na pokładzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 epia 800 ma procesor via c3 800 (jest też c3 933 MHz), brak przycisku resetowania, brak kontrolera stacji dyskietek, 1xPCI, jakaś grafa zintegrowana ale nie wiem jaka (na stronie via pewnie jest), 3d mark 2001 194 pkt, sysmark nieukończony. divX'y i aplikacje biurowe śmigają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 nie lepiej wziąć to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5174 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3876 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5529 i do tego jakiegoś taniego athlona? za dwie i pół stówy w sklepie wyjmujesz 1700+, który chodzi tak na oko z 5x szybciej od tej vii. może audio trochę gorsze, no i nie wiem jak grafa, ale siostrze chyba wystarczy. całość wyjdzie taniej niż najtańsza epia. śmigło titanka też nie kosztuje majątek, a w zupełności wystarczy. buda do uITX kosztuje 300zł w komputroniku, a mATX'y są tańsze: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13329508 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13329511 ja się ostatnio zastanawiałem (też mam stado innych userów kompa w domu) i po mojemu taki zestaw chyba lepszy. Jeśli coś pominąłem to sorki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Ezra - Epia - obojętnie :P Ważne zeby tanie było. 590zł - i co tam było na pokładzie? ezra to proc, epia plyta + zintegrowany procek i grafa z dekoderem mpeg2, 1 slot ddr 266mhz do 1 gb, dzwiek 5.1(pewnie lipny) i 1 slot pci. Z prockiem 633mhz kosztowalo to 590 pln, a z prockim ok 1 ghz 750 pln. do tego buda za ok 300, wiec imho nieoplacalne, za 1000 pln skladasz kompletny zestaw z athlonem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 dokładnie możliwości rozbudowy epii - żadme moc- żadna funkcjonalność- żadna (brak fdd) cena - nieadekwatna wolałbym jakiśkomp micro atx złożyć na sis-ie i athlonie/duronie z mx400 lub mx440 i ddr 333. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 funkcjonalność- żadna (brak fdd) JAk dla mnie to nie jest argument, bo kto teraz uzywa FDD?? Sprzet jest fajny bo ma dekoder mper i fajny dzwiek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 ale za tą cenę można kupić coś dużo lepszego i z możliwością rozbudowy. a fdd nadal czasem się przydaje, chociażby do dyskietki startowej, no i starszy sobie czasem coś przegrywa. można kupić pełnego kompa z duronem 1200 lub athlonem 1700+ za 1000-1200 zł i mieć już wszystko. do epii trzeba dysk dokupić, napęd itp (chyba, nie wiem co tam dają). poza tym epia jest powolna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 w zasadzie jest jedna zaleta vijącej się płyty nad płytkami, które wyżej wymieniłem (pominąwszy fakt, że nie wiem jak wypada porównanie zintegrowanych graf i dzwięku) - bezpośrednie podłączenie do TV. Jeśli Ci to nie potrzebne, to chyba nie ma się nad czym zastanawiać. No chyba, że siostra zamierza sobie elegancko, szybko i fachowo popsuć wzrok :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Trzeba tylko zawuażyć że od tego VIA Ezra 800 szybszy jest nawet celek 400 - weź to pod uwagę przy kupnie - jeśli to ma być ciche to dajesz jakiś b.duży radiator na celka - i przy dobrym obiegu powietrza w obudowie nie będzie potrzebny wiatrak.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 e!Gr00bY - kup płyte minta/asrocka k7VM2 - 246, 512mb DDR - 220, budowa - 139 (link wyżej), cooler - 60, D800 - 70 i za cene 750 masz całego kompa (bez hdd i CD) wydajniejszego niż ta via - sam takiego mam złożonego - teraz tylko bude z plexy do niego będe robił (30x20x28) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Ja juz bym od tego nawet wolal BX-a i dobra Celine. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 maluszek, AMD Rulezz, Raptor - przeczytaliście dokładnie mojego posta? To ma być router czyli komputer do rozdzielania łącza internetowego. Ma być: a) tani B) cichy c) energo-oszczędny Więc jeżeli nie potraficie czytać proszę - nie zabierajcie głosu w dyskusji. Więc na co mi GF'y i DDRy ?????? Max. co na tym kompie będzie odpalone to zapewne Pasjans - Pajączek przez siostre :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Ja widziałem Epie C3 za 460 złotych :D M9000 za 630 a M10000 za 650 tylko nie wiem czy w warszawce też są takie ceny. Ale według mnie lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ECS K7SOM+ przynajmniej jest to mikro ATX i kosztuje 439 zł. No i jest na Durniu tyle że wlutowanym ale cena jest super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 jak tak to się nadaje ale pisałem że w razie gdyby miał do czegośsłużyć to lepiej coś innego. VIA C3 800 chodzi bez zwisów bez radiatora, goły chip (był filmik taki, 24h bez zwisa i chodziłby jeszcze kilka lat :) )więc o chłodzenie nie trzeba się martwić, prądu pobiera mało więc do twoich potrzeb się nadaje. lobo : celek 400 jest szybszy od c3 800 tylko w grach. w aplikacjach biurowych nawet celeron 800 zostaje z tyłu. tak jak kiedyś k6-2 było słabsze od celka w grach ale w biurowych bajerkach celiny zostawały daleko daleko z tyłu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Taaak ?? To spróbuj na tym zakodować mp3 to pogadamy .... w biurowych ledwo się zbliża do celka słabszego o 100 MHz ... pokaż mi test gdzie via 800 wyprzedza celka 800 w biurze ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Więc jade szukać na giełde taniej EPII.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 maluszek, AMD Rulezz, Raptor - przeczytaliście dokładnie mojego posta? To ma być router czyli komputer do rozdzielania łącza internetowego. No ja przeczytałem. Oprócz tego, że router, to napisałeś jeszcze, że komp dla siostry. A ja założyłem, że siostra będzie normalnym użytkownikiem tego kompa (czyli, że trochę więcej niż Pasjans - Pajączek)... Sorki za niezrozumienie. Ma być: a) tani To było kryterium którym się kierowałem. Płyta na km266 za 220 zł + procek za drugie tyle = ~450zł. Tyle samo płacisz za najtańszę vie. I tak musisz doqpić pamiątki i dysk + jakąś obudowę. B) cichy Niewątpliwie pasywne chłodzenie zawsze będzie cichsze od najcichszego titanka, ale założyłem że ten router nie będzie stał na półce przy łóżku, tylko gdzieś w szafie, albo oddalonym miejscu, więc i tak ten niewielki hałas generowany przez titanka nie będzie słyszalny. Zresztą tak czy inaczej śmigło w zasilaczu będzie hałasować. c) energo-oszczędny Tu niewątpliwie masz rację. Via żre pewnie 2 razy mniej niż system na amd. Więc jeżeli nie potraficie czytać proszę - nie zabierajcie głosu w dyskusji. Więc na co mi GF'y i DDRy ?????? Max. co na tym kompie będzie odpalone to zapewne Pasjans - Pajączek przez siostre Sorki raz jeszcze za misunderstanding. Na jakim OS'ie będzie ten druter? Winzgroza? Pozdrawiam M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ECS K7SOM+ przynajmniej jest to mikro ATX i kosztuje 439 zł. No i jest na Durniu tyle że wlutowanym ale cena jest super. Taaa obejzyj to sobie :-) dla mnie lepsze niz via c3... i tansze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Komp będzie najprawdopodobniej stał dokladnie koło łóżka siostry, więc hałas jest tu ważny. Dysk, jest, pamięci też no i obudowa stary AT z modem na ATX. System będzie WIN_XP najprawdopodobniej ze względu na siostre. Ma 10lat i Linuxa nie strawi, bo..... nie ma pajączka :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...