ainaruth Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Takiego tematu tu nie widziałem, więc zakładam.. Mam Telewizję na Kartę i dekoder Ferguson FK-6900CR. Z tym że wujek niedługo zabiera antenę i potrzebuję coś kupić w zamian. No i chcę żeby to było coś porządnego. Do tej pory była jakaś nieduża z najprostszym konwerterem za 20zł. Zależy mi przede wszystkim na TVP1 i 2, a te mają strasznie słaby sygnał. Do tej pory jakość była koło 50% (siła 98%), czyli na granicy odbioru i zdarzała się pikseloza i trzaski. W ogóle ciężko było złapać sygnał. Może ma to związek z tym, że na Hotbirda celuję przez słup wysokiego napięcia, który stoi mi niecałe 100m od domu. Jest możliwość że większa antena zniwelowałaby te problemy z odbiorem? Jaki dobrać do niej konwerter? Druga sprawa. Nie bardzo mnie interesuje setka kanałów FTA.. ale w sumie jakby się udało złapać coś po niemiecku, nie byłoby źle. Jest coś na Hotbirdzie, czy trzeba zezować na Astre? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Jezeli masz slup wysokiego napiecia w polu widzenia czaszy to potrzebujesz duzy talerz i konwerter o jak najmniejszych szumach bez popadania w skrajnosci (kiedys to bylo 0,6dB, pozniej 0,3dB teraz juz ponizej 0,2dB). Zysk samej anteny satelitarnej [dB] zalezy wprost od jej rozmiaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) A mógłbyś podpowiedzieć jakiej firmy konwerter warto by było kupić? I jakie to są przedziały cenowe? Bo może i znalazłbym taki chiński noname z naklejką 0.2dB albo i lepszy, a w praktyce byłaby tragedia. W tym momencie jest takie coś: http://www.eltrox.pl/konwerter-pojedy%C4%82%EF%BF%BDczy-golden-interstar-gi201-hd-p-12.html Z tego co popatrzyłem na allegro, do kupienia są tanie konwertery Opticum z szumach 0.1dB https://ssl.allegro.pl/item1066714790_konwerter_opticum_single_hdtv_ready_hit_0_1db_9035.html i monoblock jakbym miał zezować https://ssl.allegro.pl/item1072628183_konwerter_monoblock_0_1db_opticum_hd_nowosc.html Edytowane 13 Czerwca 2010 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Rzuc okiem tutaj: Satsklep / Konwertery Np ten pierwszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Ten MTI to pewna firma? Globo/Opticum z tego co widzę wcale nie jest polecane. Natomiast przeczytałem parę pozytywnych opinii na temat Inverto, szczególnie serii Ultra Black. Cena jest podobna, a przynajmniej mógłbym sobie odebrać w Krakowie. https://ssl.allegro.pl/item1082684384_konwerter_inverto_black_ultra_single_0_2db_hollex.html Edytowane 15 Czerwca 2010 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 Wyglada niezle. Inna rzecz, ze IMHO konwerter jest sprawa troche drugorzedna, wazniejsza jest czasza, a raczej jej srednica. Tu bym ponizej 90cm nie schodzil, szczegolnie jak masz przeszkody po drodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 planuję zakup 100cm anteny.. Na razie firma TRIAX zwróciła moją uwagę, bo mogę mieć antenę słusznej średnicy już za ok 150zł. Jakie w praktyce ma znaczenie czy czasza jest ze stali czy aluminium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Aluminium jest lzejsze i nie rdzewieje. Dla samego sygnalu nie ma to znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 na giełdzie doradzili mi antenę 90cm, jako największą możliwą do zeza i ogólnie w zupełności wystarczającą do moejej sytuacji. Do tego gość twierdził, że wszystkie anteny powyżej metra to już nie są firmowe wyroby tylko takie chałupnicze i wcale zysk mocy nie jest tak duży jakby na to wskazywał rozmiar czaszy. Nie wiem co o tym sądzić, ale i tak nie uśmiechało mi się wydawać co najmniej 130zł na samą antenę. No i wziąłem mniejszą. Konwerter (Interstar Golden GI201) miałem ponoć bardzo dobry (może nie full wypas jak te ostatnie propozycje, ale na pewno wystarczający). Zmontowałem to wszystko, ustawiłem na oko.. i praktycznie od razu ruszyło. Jedynie drobna korekta w prawo. Sygnał nie jest idealny, ale wszystkie kanały działają z zapasem jakości mimo że wcale nie ma dobrj pogody. Kiedyś sie może dokładniej pobawie i ustawie idealnie. No jestem pod wrażeniem. Antena + konwerter w sumie wyniosły mnie 94zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 90cm jest z reguly sensownym optimum. A co do reszty: facet "lekko" bredzil, szczegolnie o tej chalupniczej robocie. Powyzej metra to sie chalupnicza robota konczy, a nie zaczyna - tyle, ze to oczywiscie kosztuje swoje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Prawdę mówiąc byłem przygotowany na wydatek do 170zł na talerz.. usłyszałem cenę 130 za 105cm i mnie to trochę podbudowało.. ale cóż.. sprzedawca miał gadanę i mnie przekonał :E Z tym że jakiś klient, który też coś tam kupował praktycznie wszystko potwierdzał.. No najważniejsze że wszystko hula, nawet przy złej pogodzie.. nawet ojciec, który był przeciwny każdemu wydatkowi na RTV bardzo sobie chwali, że może wreszcie mieć czysty obraz, jak ogląda mecz 8O Edytowane 22 Czerwca 2010 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Coz, facet mial dobrze gadane, zeby wepchnac towar, ktory mial, a nie zebys do konkurencji poszedl. Najwazniejsze, ze dziala i jestes zadowolony 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mir123bych Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2012 A czy ktoś orientuje się czy któryś z operatorów oferuje możliwość przetestowania jego telewizji przed zawarciem umowy? która telewizja jest teraz najbardziej opłacalna? enka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...