Skocz do zawartości
vicks

Podłączenie PC do TV fullHD przez HDMI, co z dźwiękiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam podłączyć TV do komputera przez złącze hdmi, obecnie mam 9600GSO 384MB, planuje ją zmienić na jakiegoś 4850/4870 z hdmi.

1. Czy do rozdzielczości 1920x1080 wystaczy karta z 512MB vram? czy od razu szukać wersji 1GB? niestety takie o wiele trudniej znaleźć :/

2. Czytałem gdzieś że dźwiek na radeonach z serii 48xx idzie tylko wtedy jeżeli karta ma natywne wyjście hdmi, nie ma dżwięku jeżeli jest tylko przejściówka dvi->hdmi, czy to prawda?

3. Jak jest z klonowaniem obrazu na kartach ati? ostatnio w takie coś bawiłem się na gf4mx :P wszystko działa tak jak trzeba?

4. Czy na kablu 7-metrowym można oszczędzać, taki się nada: NAGRODZONY ## VK HDMI - HDMI 7m 1080p Full HD Gold (1064613191) - Aukcje internetowe Allegro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. do grania w full hd 4850 jest za słabe, ten 1GB pamięci nie wiele Ci da przy takiej mocy karty.

Ad2. DVI nie ma w specyfikacji dźwięku, niektórzy producenci wsadzają DVI swojego autorstwa z dźwiękiem.

Ad3. tak działa jak trzeba

Ad4. Różnie mówią. Ja nie miałem okazji bawić się 10m kablem, lecz 5m i nie miałem z tego powodu żadnych problemów. Transmisja cyfrowa to cyfrowa więc obraz albo jest albo go brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam podłączyć TV do komputera przez złącze hdmi, obecnie mam 9600GSO 384MB, planuje ją zmienić na jakiegoś 4850/4870 z hdmi.

1. Czy do rozdzielczości 1920x1080 wystaczy karta z 512MB vram? czy od razu szukać wersji 1GB? niestety takie o wiele trudniej znaleźć :/

2. Czytałem gdzieś że dźwiek na radeonach z serii 48xx idzie tylko wtedy jeżeli karta ma natywne wyjście hdmi, nie ma dżwięku jeżeli jest tylko przejściówka dvi->hdmi, czy to prawda?

3. Jak jest z klonowaniem obrazu na kartach ati? ostatnio w takie coś bawiłem się na gf4mx :P wszystko działa tak jak trzeba?

4. Czy na kablu 7-metrowym można oszczędzać, taki się nada: NAGRODZONY ## VK HDMI - HDMI 7m 1080p Full HD Gold (1064613191) - Aukcje internetowe Allegro ?

ad 4 : co do kabli to uwazaj bo ja zaoszczedzilem i kupilem 10m myslac : a co mi tam przeca cyfrowy sygnal wiec jakos bedzie ta sama ... nie przekonalem sie 10m dla mojej toski to za duzo , 7m no name tyz nie bardzo chcialo dzialac ;/ dopiero firmowy kabel zatrybil ;] ... ( kosztowal mnie 120 zl ) ...i kucie podlogi bo za daleko bylo komp-->TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad2. Mam radeona hd 4850, nie posiada on wyjścia hdmi, tylko dvi i podłączam kompa do tv przez kabel dvi - hdmi (taniocha na allegro za 12 zł za 5m kabel). Dźwięk przez taki kabel przechodzi bez żadnego problemu. Z tego co się orientuje, to radeony już od serii hd 38xx przenoszą dźwięk wejściem dvi, więc posiadanie natywnego wyjścia hdmi na karcie nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi