neotps Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam, Potrzebuje porady dotyczącej podziału łącza internetowego pomiędzy trzema komputerami w domu pod względem szybkości. Chciałbym aby łącze przykładowo 1 megabit było podzielone po równo przez ilość aktualnie pracujących w sieci komputerów. Dodatkową sprawą jest podział łącza w ten sposób, aby np. youtube, p2p, nie kolidowały z grą w grającym w sieci graczem CS - tak aby nie skakał ping. W grę nie wchodzi programowe ograniczenie łącza programem typu net limiter. Szukam rozwiązania sprzętowego - ruter wifi najlepiej w standardzie N. Wiem, że ruter firmy Asus pozwala na tego typu podział szybkości łącza pomiędzy jego użytkowników. Także, obsługa QoS w ruterze może rozwiązać problem gracz - reszta użytkowników łącza. Czy ktoś miał podobny problem i znalazł skuteczne rozwiązanie? Jaki sprzęt, jaka konfiguracja? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Dobre pytanie. Również chętnie posłucham sprawdzonych porad w tek kwestii. Mam starego Roboticsa i QOS w nim po prostu nie działa (może to nie wina routera?). Czy jest aktualnie coś ciekawego na rynku, co faktycznie radzi sobie z tym zadaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3844A704 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 (edytowane) Nie polece Ci routera, za to polece Ci cos znacznie lepszego i TANSZEGO. CFOSSPEED na kazdym komputerze ktory bedzie podlaczony pod to neo. Program ten zainstalowany na wielu komputerach komunikuje sie z innymi komputerami w sieci i sam dobiera wszystko tak pomiedzy komputery, zeby kazdy mial komfortowo. Przyklad: Ja mam kompa na ktorym gram w CSS, i w cfosie ustawiam sobie "pierwszenstwo dla pingu". Siostra ma kompa ktorym glownie przeglada net, oglada youtube'a i gra w gry flashowe, wiec ona wybiera opcje "pierwszenstwo dla pasma". Co to daje? Ja mam ping 30 bez lagow i packetlossow, a ona reszte przepustowosci lacza, bo jej to po prostu bardziej potrzebne niz ping. W przypadku gdy ustawisz na obu komputerach "pierwszenstwo dla pingu", cfos bedzie optymalizowal tak, ze na obu bedzie dobry ping, a reszta lacza zostanie podzielona wg aktualnych potrzeb. Dziala bezblednie z kazdym komputerem w sieci i z praktycznie dowolna iloscia komputerow (zalezy glownie od przepustowosci lacza) - WARUNEK: Cfos musi być zainstalowany na każdym komputerze, który będzie pracował w tej sieci. Wtedy komputery nie kradną sobie łącza nawzajem, nie biją o pakiety itd itp :) Imo, nie ma zadnego routera ktory zrobi to tak sprawnie jak cfos z taka iloscia konfiguracji gdzie mozesz sobie ustawic priorytety dla poszegolnych protokolow, programow, aplikacji ITD ITP. PS. Sam dziele tym programem 3 komputery w sieci domowej, które siedza na neo 2mb/s. Nigdy nie mam problemow z laczem na zadnym z tych komputerow nawet gdy wszystkie 3 intensywnie korzystaja z lacza. Edytowane 13 Czerwca 2010 przez 3844A704 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 A czytałeś co autor tematu napisał? W grę nie wchodzi programowe ograniczenie łącza programem typu net limiter. Szukam rozwiązania sprzętowego To, że takie programy istnieją to ja wiem, ale czasami nie da się komuś wytłumaczyć nawet tego, że mu na torrencie niepotrzebne 250 połączeń i na 3 osiągnie to samo a ja nadal będę mógł korzystać z komunikatora (tak zdarzało mi się, że nawet google talk nie dawał rady, tak router był zapchany). Instalacja takiego programu jak podałeś to już w ogóle nieosiągalna sprawa. Ponadto nie widzę wersji na Linux'a. Zainteresowanie tematem jednak jest mile widziane. Zaznaczam tylko, żeby kolejne osoby już nie pisały o rozwiązaniach programowych, bo nie o tym jest temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Modem ADSL + Linksys WRT54GL z Tomato i dobrze poustawione klasy w QoS. uTorrent na dwoch komputerach, a brak i tak gra sobie w Metin2 online. Wystarczy poprawic domyslna konfiguracje i dolozyc regule na najwyzszy priorytet wzgledem IP czy portow gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 (edytowane) Router ModeCom MC418-A. Ciężko go dostać. Nie jest w tech. "n" i nie jest do ADSL ale! Ma bardzo fajny QoS. Możliwość ustawiania min. lub max. przepustowości dla danego IP lub max i min przepustowość dla podanych portów. Wszystko to działa bardzo dobrze. Jedyny minus to "twarde" ustawienia, jak komuś ustawisz 2Mbit/s to tyle będzie mieć. Nie ma możliwości automatycznego doboru względem wolnego łącza. Zapchanie go torrentami nie jest możliwe. Nie było opcji aby ten router się zawiesił w jakimkolwiek przypadku. Nie ma możliwości ustawiania priorytetowych portów. Edytowane 14 Czerwca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...