superduty Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam. Zamierzam zmodernizować kompa i proszę o poradę. Obecnie nie jestem w temacie z podstawkami, odnośnie podstawek, kiedy szykuje się jakaś zmiana na nowe w Intelu i AMD? Planuje kupić płytę, proca i pamięci i skłaniem się ku 1366. Czy wystarczą 3x1gb 1600 Mhz na teraz, czy lepiej 3x2gb? No i jakie chłodzenie AC, czy wodne( sam proc na razie)jaki koszt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forin Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 (edytowane) 3x1 lub 2gb spokojnie wystarczy. Przez 6 miesięcy użytkowałem kompa z 2Gb w jednej kości, potem włożyłem 3x2GB i różnica jest tylko w programach molochach typu PS, itd. Nie gram w gry. Edytowane 14 Czerwca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 (edytowane) W intelu zawsze się szykuje coś nowego :) Zobacz np. tu: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2010/15/intel-szykuje-nowa-podstawke-pod-procesory.aspx W AMD na razie ciągle jest AM3 i nie zanosi się na szybką zmianę. 3GB spokojnie Ci wystarczą, ja użytkowałem 2GB przez pół roku i źle nie było. Czasem zabrakło ale sporadycznie. Dobre AC to koszt ~150zł, o wodnym pojęcia nie mam ale 500zł to pewnie musisz z miejsca wydać ;) Edytowane 14 Czerwca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Genesi Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 Jeżeli chodzi o RAM to spokojnie wystarczy Tobie 2GB nawet i 800mhz, o jeżeli to XP i nie będziesz zasuwał od gierki do gierki alt+tabem.. Najlepiej odpal sobie program typu rivatuner i odpal gierke, i programy ktore uzywasz, wyswietli się Tobie ile zajmuje pamięci - jeżeli coś ala. na pograniczu to dorzuć sobie kolejne 2GB (ale to w wypadku windy 7). a chłodzenie wodne to warto pakować? to dość droga impra, chyba, że planujesz proca cisnąć jak hulk autobusem :D Na proca wystarczy strzelić sobie np. Scythe mugen2, dożucić jeden wiatrak jeszcze, na grafe accelero s1 (do tego 2x120mm wiatraczki od 1500-2000rpm - jeżeli lubisz by rdzeń na grafie miał przeziębienie - u mnie z takim chłodzeniem zanotowałem 27* ale odrobinkę hałas przeszkadzał przy 2000rpm - watro też mieć przejściówkę molex na 12v-5v i podpinać zależnie od sytuacji, czy grasz czy komp na nocke zostaje). Do tego oczywiście polecił bym pastę Silver5 - tania i wyczesana - robi to co trzeba :) na chłodzenie powietrzne wydał byś podejżewam 230zł nie więcej, tylko musiał byś popatrzeć dalej jak sklep u ździcha - tylko allegro, ceneo, forumy -kupię, sprzedam- giełdy komputerowe etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...