Skocz do zawartości
superduty

modernizacja podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam zmodernizować kompa i proszę o poradę. Obecnie nie jestem w temacie z podstawkami, odnośnie podstawek, kiedy szykuje się jakaś zmiana na nowe w Intelu i AMD?

Planuje kupić płytę, proca i pamięci i skłaniem się ku 1366. Czy wystarczą 3x1gb 1600 Mhz na teraz, czy lepiej 3x2gb? No i jakie chłodzenie AC, czy wodne( sam proc na razie)jaki koszt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3x1 lub 2gb spokojnie wystarczy.

Przez 6 miesięcy użytkowałem kompa z 2Gb w jednej kości, potem włożyłem 3x2GB i różnica jest tylko w programach molochach typu PS, itd. Nie gram w gry.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W intelu zawsze się szykuje coś nowego :) Zobacz np. tu: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2010/15/intel-szykuje-nowa-podstawke-pod-procesory.aspx W AMD na razie ciągle jest AM3 i nie zanosi się na szybką zmianę.

3GB spokojnie Ci wystarczą, ja użytkowałem 2GB przez pół roku i źle nie było. Czasem zabrakło ale sporadycznie.

Dobre AC to koszt ~150zł, o wodnym pojęcia nie mam ale 500zł to pewnie musisz z miejsca wydać ;)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o RAM to spokojnie wystarczy Tobie 2GB nawet i 800mhz, o jeżeli to XP i nie będziesz zasuwał od gierki do gierki alt+tabem..

Najlepiej odpal sobie program typu rivatuner i odpal gierke, i programy ktore uzywasz, wyswietli się Tobie ile zajmuje pamięci - jeżeli coś ala. na pograniczu to dorzuć sobie kolejne 2GB (ale to w wypadku windy 7). a chłodzenie wodne to warto pakować? to dość droga impra, chyba, że planujesz proca cisnąć jak hulk autobusem :D

Na proca wystarczy strzelić sobie np. Scythe mugen2, dożucić jeden wiatrak jeszcze, na grafe accelero s1 (do tego 2x120mm wiatraczki od 1500-2000rpm - jeżeli lubisz by rdzeń na grafie miał przeziębienie - u mnie z takim chłodzeniem zanotowałem 27* ale odrobinkę hałas przeszkadzał przy 2000rpm - watro też mieć przejściówkę molex na 12v-5v i podpinać zależnie od sytuacji, czy grasz czy komp na nocke zostaje). Do tego oczywiście polecił bym pastę Silver5 - tania i wyczesana - robi to co trzeba :)

na chłodzenie powietrzne wydał byś podejżewam 230zł nie więcej, tylko musiał byś popatrzeć dalej jak sklep u ździcha - tylko allegro, ceneo, forumy -kupię, sprzedam-

giełdy komputerowe etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi