Skocz do zawartości
Scott_77

Komputer (system) tnie się i m.in. rwie muzykę oraz obraz...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam następujący problem z komputerem (Acer TravelMate 2410) – tnie się.

I to tnie się prawie wszystko. Najbardziej jest to zauważalne jednak przy odtwarzaniu muzyki z twardego dysku, z płyty, czy z dysku zewnętrznego przez USB. Jednak to nie wszystko, tnie się także Firefox gdy ma odtwarzać jakąś muzykę lub video.

Najdziwniejsze jest to, że zwykle w momencie ‘rwania’ dźwięku, czy obrazu obciążenie procesora wcale nie wynosi 100%. Obserwowałem to już wielokrotnie, przy jednocześnie włączonym FileMonitorze – procesor był wykorzystywany, dajmy na to, w maksymalnie 15%, ale w momencie kiedy tylko błyskała dioda twardego dysku i w FileMonitorze wyskakiwał wpis, że na przykład Firefox, czy jakiś procesy systemu czyta lub zapisuje coś, wtedy rwała się muzyka, którą Winamp odtwarzał.

Nie mam pojęcia co to może być, poza tym, oprócz wnikliwości :) to raczej jestem średnio zaawansowany w ‘grzebaniu’ w kompie, czy w systemie. Jednak mam dziwne wrażenie, że komputer (może karta dźwiękowa) zachowuje się tak, jakby nie miał żadnego buforowania dla multimediów, a odtwarzał je na bieżąco, i gdy jeszcze inny program lub programy potrzebują dostępu do twardego dysku to zaczyna się rwanie dźwięku i obrazu. No ale może źle mi się wydaje i to kwestia systemu a nie sprzętu.

To tyle jeśli chodzi o problem a teraz kilka słów na temat tego co próbowałem zrobić, a właściwie, mój kolega informatyk.

Jakiś czas temu musiałem wymienić twardy dysk, bo w różnych momentach pracy na komputerze system zawieszał się i wyrzucał niebieski ekran, gdy tylko większa ilość danych była potrzebna do zczytania z twardego dysku.

Po wymianie dysku, problem z rwaniem nadal trwał, więc komp został prześwietlony różnymi programami ANTY spam, virus itd. Wynik tego był taki, że znalazły się jakieś dwa trojany (nie pamiętam już ich nazw), ale po ich usunięciu ‘rwanie’ nadal występuje. Obecnie mam ESET NOD32 Antivirus. Wiem, że kolega informatyk zapuszczał ComboFixa i próbował odszukać jakieś ukryte procesy, ale nic to nie pomogło. Komputer nadal jest mniej wydajny, kiedy ma odtwarzać muzykę, video, czy pracować przy obróbce zdjęć.

Do wpisu załączam dwa pliki. Plik HTML z programu SIW, na wypadek, gdyby ktoś chciał trochę dokładniej poznać jaki mam komp i system oraz plik LOG z programu HijackThis.

Czy, ktoś z Was może spróbować mi pomóc, albo nakierować mnie na temat na forum, który dotyczył identycznego problemu, bo sam nic takiego nie znalazłem?

Pozdrawiam,

Scott.

hijackthis 2010 06 13.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, a wystarczyło poczytać trochę, zamiast bawić się kilka ładnych godzin setką programów.

Wejdź w menedżer urządzeń, odinstaluj kontrolery dysków i zrestartuj kompa. Powinno pomóc.

Edit:

Pozwoliłem sobie skasować załącznik zgodnie z uwagą kolegi niżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skasuj pierwszy załącznik, nieswiadomie udostepniles polowie polski klucz swojego windowsa :D

Zobacz w menedzerze urzadzen na podstawowy kanal IDE(czy ata channel 0, nie pamietam jak to w xp). Pracuje w DMA czy PIO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie.

Z tym kluczem to nieźle wtopiłem. Będę już ostrożniejszy.

Sprawdzę Wasze rady po pracy, w chacie, i podzielę się wynikami.

Pozdrawiam.

P.S. Gdy zwróciłem uwagę informatykowi na temat kontrolerów dysku to machnął ręką, a widocznie coś w tym musi być skoro obaj mi to doradzacie.

Edytowane przez Scott_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi