Skocz do zawartości
michalelo

Sound blaster live 5.1 a SB AUDIGY PLAYER - różnice

Rekomendowane odpowiedzi

Sensu za duzego nie ma, chyba ze mowimy o sterownikach kX project.

Wtedy wiekszy sens, ale tak czy siak i na Live kxy pojda, dajac kopa jakosci.

Jedyny minus to ze stracisz EAX.

Ogolnie Live ma smieszny problem, ma gorszej jakosci przetworniki DAC na kanalach przednich niz na tylnich ;)

Przepiecie glosnikow odpowiednio juz da ci lekkiego kopa jakosci, choc nie wiem jak sprawa wyglada z zamiana wyjsc w sterownikach Creative'a.

Mialem Live, Audigy1, teraz mam Audigy2ZS Gold, i ogolna jakosc jest dosc porownywalna na codzien.

A2ZS jak juz sie doszukiwac to troszke przyjemniej wysokimi tonami gra. Ale tez watpie czy na glosnikach komputerowych uslyszysz roznice.

Ja uzywam amplitunera 5.1 z prawdziwymi kolumnami, a nie pierdzimaczkami wypadajacymi podobnie co moje satelitki ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sie różni CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY SE od tych kart?? niektórzy mówią ze jest okrojona tylko jeśli w takim sensie że nie ma tylu wyjśc co wersja pełna to mi i tak pasuje. Czy chodzi o to że nie ma swojego procesora?

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor posiada, ale nie pelny. Maja CA-0106 zamiast EMU10k2 co naklada na karte kilka ograniczen. Przedewszystkim brak mu procesora DSP, przez co takie rzeczy jak EAX czy odtwarzanie Dolby Digital 5.1 potrafi troche zamulic CPU.

kXproject tez nie dziala z ta karta.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy mogą istnieć na allegro podróbki tej karty SB AUDIGY PLAYER model 0230? Bo znalazłem : CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY PLAYER SB0230 GW FV (1079659352) - Aukcje internetowe Allegro . Czy jest jeszcze szansa żeby kupić nową?

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzialem nigdy podrobek soundblasterow, choc moze istnieja.

Co najwyzej bywaja zle opisane aukcje naciagajace kupujacego ze wersje SE sa "pelnymi" modelami.

A nowek juz nie kupisz, moze gdzies jakies lezaki magazynowe, bo tych kart juz kawalek czasu sie nie produkuje ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby niektórym wysychają ale wydaje mi się że to zależy w znacznym stopniu od użytkowania oraz od temperatury w obudowie (wyższa skraca żywotność kondensatorów). Ja swojego A2 ZS kupiłem używanego (kilka lat) jakieś 1,5 roku temu i do dziś działa bezproblemowo. Jeśli chodzi o objawy zużycia kondensatorów to podobno pierwszymi są trzaski które ustępują po ustawieniu na kartę wentylatora. Ale podobno z czasem (gdy kondensatory bardziej wyschną) i to nie pomaga i trzeba je wymienić.

Co do Live'a 5.1 to (pomijając jakość dźwięku) ma on kilka wad (nie wiem czy u Ciebie one też występują - najlepiej sprawdź). Przy wyższym poziomie głośności zaczyna wyraźnie szumieć. Podczas zmiany głośności/balansu słychać trzaski w jednym z kanałów. Przy zamykaniu systemu karta nie wyłącza wyjść przez co w momencie wyłączenia komputera słychać głośny trzask w głośnikach. Po przejściu na A2 ZS tych problemów już nie ma.

Edytowane przez kamail86
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile mniej więcej kosztuje wymiana kondensatorów?? wiem że kondensatory to groszowa sprawa sam bym wymienił jakby sie popsuły ale nie mam lutownicy punktowej, widziałem do transformatorówek takie groty specjalne jednak poprostu jestem ciekawy ile kosztuje wymiana mniej więcej? No i teraz pojawia sie jeszcze pytanie brać SB AUDIGY PLAYER czy to audigy 2? myśle że kupno audigy 2 pod moje głośniki (creative inspire p380) nie ma sensu tym bardziej że mam słabego kompa (san andreas na maksymalnych) i w gry tez nie naginam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak trafisz ;) Najlepiej popytaj się po okolicznych serwisach (mogą być i RTV) ile to kosztuje. Ja jak kiedyś się pytałem o wymianę 3-4 kondensatorów na płycie to w zależności od serwisu chcieli 40-50zł, w jednym powiedzieli że minimum 30zł. Więc dość drogo. Więc raczej lepiej samemu spróbować je wymienić. Co do tzw. lutownic do lutowania rynien ;) to niby nimi też da się lutować takie rzeczy. Kiedyś słyszałem o takim sposobie by rozwalić stary kondensator i lutować nowy do jego nóżek i wydaje mi się to całkiem sensownym pomysłem. Kiedyś testowałem wyciąganie kondensatorów ze starej płyty głównej i odlutować je taką zwykłą lutownicą nie szło. Ale przetestowałem ten sposób z nóżkami. Co prawda dostanie się do nich przez rozwalenie kondensatora jest kiepskim pomysłem, ale przy ciągnięciu go (kombinerkami) wraz z delikatnym przekręcaniem w lewo i prawo, prawie za każdym razem kończyło się wyrwaniem nóżek z kondensatora (nóżki pozostawały w płycie). Więc z pewnością jest to jakiś sposób :)

Edytowane przez kamail86
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie grasz, sprawdz sobie sterowniki kx project ;)

Do produkcji badz sluchania muzyki z kazdego SB wydobedzie nowa dusze, naprawde

www.kxproject.com

A ktora wybrac decyzja twoja, jak i kasa twoja :P

A2 nowsze wiec jak boisz sie wysychajacych kondensatorow to pewnie A2 ma je w lepszym stanie jako ze jest nowsza.

Choc ja i w wiekowym w sumie A1 jak i w teraz uzywanym A2 nie mialem zadnych problemow.

Pomijajac ze nie wykrywalo mi ich w ostatnim slocie pci, ale to raczej wina plyty glownej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do mojej drugiej częsci pytania. Którą karte mam w końcu <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na moje głośniki i sprzęt?? opłaca sie audigy 2ZS??

Pod te głośniki audigy powinno w zupełności wystarczyć. Chyba że zależy Ci na sprzętowym EAXie lub zamierzasz w niedalekiej przyszłości kupić jakieś lepsze głośniki to wtedy możesz dopłacić do audigy 2. Natomiast co do audigy to najlepiej poszukaj Live 24-bit - to praktycznie to samo co audidy SE, ale ma lepsze przetworniki - takie same jak audigy 2 ZS.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi