R33 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Chciałbym zainstalować drugą wersję systemu Windows 7 64 bitową. Moje pytania to: 1. Czy będę mógł potem usunąć "bezboleśnie" partycję z tym drugim systemem, tak, że wróci mi ona na pierwszy system tak jak było przed instalacją? 2. Czy będę mógł korzystać z plików znajdujących się na starszym systemie w tym który zainstalowałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Nie rozumiem pierwszego pytania, a odpowiedz na drugie brzmi tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Chodzi mi o to, że jak wezmę trochę miejsca i stworzę nową partycję to zrobią mi się 3 partycje (obecnie mam 2) i czy jak odinstaluje Windowsa (bo ja go chce na próbę zainstalować, żeby coś zobaczyć) to znowu będę miał 2 partycję czy dalej 3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Windowsa sie nie "odinstalowuje", bo i jak? Usuwa/formatuje sie partycje, na ktorej sie on znajduje i tyle. Potem mozna pozostale wolne miejsce zlaczyc z inna partycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Aha, to o to mi chodziło. A trudno to się jakoś robi? I jak przy instalacji będę robił nową partycję, to dane na tamtych zostaną? Edytowane 19 Czerwca 2010 przez R33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Trudno? Nie, aczkolwiek jak sie pomylisz, to ryzykujesz utrate danych. Jesli chcesz przy instalacji zrobic nowa partycje, to musisz miec na dysku odpowiednia ilosc nieprzydzielonego miejsca. Instalator Windowsa nie jest w stanie sam podzielic juz istniejacej partycji. Najlepiej zrobic to wczesniej np. Acronis Disk Director. Oczywiscie, partycja, ktora zmniejszasz, musi miec odpowiednio duzo wolnego miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Rozumiem, że partycja ma być tworzona z wykorzystaniem wolnego miejsca istniejących partycji i jej typ to podstawowa? System to NFTS? Edytowane 20 Czerwca 2010 przez R33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 System to NTFS, podstawowa byc nie musi, jest tworzona poprzez odkrojenie wolnego miejsca z innych partycji (bo odkrojenie zajetego miejsca skonczyloby sie przeciez zniszczeniem znajdujacych sie tam danych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Robiłem partycję (kazali ponownie uruchomić kompa) i mam coś takiego: Nie wiem czy coś się stało czy coś? Co teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Podbijam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Posty w stylu "Podbijam" sa bardzo niemile widziane na tym forum. Tym razem bez %, ale zdecydowanie odradzam takie manewry w przyszlosci. Co do Twojej sytuacji: jak dla mnie wszystko ok, poza tym, ze jednej partycji musisz litere przydzielic. PPM na Moj Komputer->Zarzadzaj->Zarzadzanie dyskami, potem PPM na partycji i "zmien litere dysku i sciezki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 A jak dokładnie usunąć teraz tego drugiego Windowsa? Bo jak właczam komputer to mi się wyświetlają Windowsem do wyboru (a sformatowałem już partycję z Windowsem?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Jesli wyswietla CI liste do wyboru to po prostu dlatego, ze widzi wiecej niz jedna partycje podstawowa. Mozesz sobie wyedytowac plik boot.ini albo calkowicie wylaczyc wyswietlanie listy na starcie: PPM na Komputer -> Wlasciwosci -> Zaawansowane Ustawienia Systemu -> przycisk Ustawienia w ramce "Uruchamianie i odzyskiwanie" -> odhaczasz "czas wyswietlania listy systemow operacyjnych". Druga opcje (czas wyswietlania dla opcji odzyskiwania) mozesz zostawic zaznaczona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Robiłem tak, ale jak dziś uruchomiłem komputer to był komunikat, że nie można uruchomić Windowsa ponieważ Menedżer nie może go odnaleźć w zasobach (jakoś tak) i nie chciało się uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R33 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Mam taki problem, że ten drugi Windows nie jest mi już do niczego potrzebny i tą partycję z nim (oczywiście sformatowaną) chce dołączyć do już istniejącej partycji. Druga sprawa to taka, że sposób costi'ego nie działa ponieważ Windows którego nie chce używać (którego już nie ma) jest I na tej liście, jak zrobić, żeby był II i wtedy to wyłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...