Skocz do zawartości
R33

Dwa Windowsy 7 na jednym dysku.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zainstalować drugą wersję systemu Windows 7 64 bitową. Moje pytania to:

1. Czy będę mógł potem usunąć "bezboleśnie" partycję z tym drugim systemem, tak, że wróci mi ona na pierwszy system tak jak było przed instalacją?

2. Czy będę mógł korzystać z plików znajdujących się na starszym systemie w tym który zainstalowałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, że jak wezmę trochę miejsca i stworzę nową partycję to zrobią mi się 3 partycje (obecnie mam 2) i czy jak odinstaluje Windowsa (bo ja go chce na próbę zainstalować, żeby coś zobaczyć) to znowu będę miał 2 partycję czy dalej 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno? Nie, aczkolwiek jak sie pomylisz, to ryzykujesz utrate danych.

Jesli chcesz przy instalacji zrobic nowa partycje, to musisz miec na dysku odpowiednia ilosc nieprzydzielonego miejsca. Instalator Windowsa nie jest w stanie sam podzielic juz istniejacej partycji.

Najlepiej zrobic to wczesniej np. Acronis Disk Director. Oczywiscie, partycja, ktora zmniejszasz, musi miec odpowiednio duzo wolnego miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posty w stylu "Podbijam" sa bardzo niemile widziane na tym forum. Tym razem bez %, ale zdecydowanie odradzam takie manewry w przyszlosci.

Co do Twojej sytuacji: jak dla mnie wszystko ok, poza tym, ze jednej partycji musisz litere przydzielic. PPM na Moj Komputer->Zarzadzaj->Zarzadzanie dyskami, potem PPM na partycji i "zmien litere dysku i sciezki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wyswietla CI liste do wyboru to po prostu dlatego, ze widzi wiecej niz jedna partycje podstawowa. Mozesz sobie wyedytowac plik boot.ini albo calkowicie wylaczyc wyswietlanie listy na starcie:

PPM na Komputer -> Wlasciwosci -> Zaawansowane Ustawienia Systemu -> przycisk Ustawienia w ramce "Uruchamianie i odzyskiwanie" -> odhaczasz "czas wyswietlania listy systemow operacyjnych". Druga opcje (czas wyswietlania dla opcji odzyskiwania) mozesz zostawic zaznaczona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem, że ten drugi Windows nie jest mi już do niczego potrzebny i tą partycję z nim (oczywiście sformatowaną) chce dołączyć do już istniejącej partycji.

Druga sprawa to taka, że sposób costi'ego nie działa ponieważ Windows którego nie chce używać (którego już nie ma) jest I na tej liście, jak zrobić, żeby był II i wtedy to wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi