Skocz do zawartości
wojtt

oj, nie ladnie NVIDIA, nie ladnie

Rekomendowane odpowiedzi

wkoncu okazalo sie czemu minimalne zmiany FX5800 :arrow: 5900 przyniosly taki wzrost wydajnosci. NVIDIA tak dopasowala detonatory zeby testy w 3dmarku wypadaly duzoooo lepiej nawet do 30% :x to jest powazna firma?? i jeszcze te stery nowe do nf2... heh chyba zdecyduje sie na ATI :)

http://www.tweak.pl/archiwum_2003-m05.php#standard-200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedoczytałeś do końca. ATI też nieco zdłubało swoje stery.

Na TWOJEPC.PL podają, że podrasowane stery dały tylko ~15% "mocy"

Ale za kilka dni wszystko będzie jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedoczytałeś do końca. ATI też nieco zdłubało swoje stery.

Na TWOJEPC.PL podają, że podrasowane stery dały tylko ~15% "mocy"

Ale za kilka dni wszystko będzie jasne.

o ile wiem daly moze kopa ale tylko w tescie mother nature i zrobili to prawdziwa optymalizacja. a nie oszustwem. no ale jak sam powiedziales sie okarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast slyszalem, ze to niby "oszukiwanie" przez NVidie bylo celowa i swoista odpowiedzia na poczynania autorow 3dmarka. Udostepniaja oni pewne dane dotyczace swoich programow, ktore pozwalaja na osiaganie lepszych wynikow w testach, za ogromne pieniadze. NVidia sie zbuntowala i zrobila triko ze sterownikami. Efekt znamy. Ile w tym jest prawdy to nie wiem.

Swoja droga pomysl z wykrywaniem aplikacji i dostosowaniem sie do niej jest calkiem nie glupi :). Powinni tak robic z kazda gra:

- sterownik 1.01 optymalizowany pod Quake

- sterownik 1.02 optymalizowany pod Unreal itp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATI też nieco zdłubało swoje stery.

hmm tak?? to dlaczego roznice w testach na nowym i starym 3dmarku sa tak minimalne dla ATI a duuuuuuze dla NVIDII?

Niedoczytałeś do końca.

ja? spojrz na te wyniki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga pomysl z wykrywaniem aplikacji i dostosowaniem sie do niej jest calkiem nie glupi :). Powinni tak robic z kazda gra:

I żeby pograć w gre musiał być reinstalować stery, bo na innych połowy rzeczy by nie było widać itd. ;) Ja podziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I żeby pograć w gre musiał być reinstalować stery, bo na innych połowy rzeczy by nie było widać itd. ;) Ja podziękuje.

ja tez nie chce optymalizacji kosztem jakosci obrazu bo tak juz bywalo w przeszlosci hmm chyba z S3 Savage ktoryms

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo by widac, tylko chodzilo by wolniej :). Swoja droga, jesli na optymalizowanych sterach wyciagal bys 10 klatek wiecej, to zaloze sie ze polowa ludzi by zmianial stery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo by widac, tylko chodzilo by wolniej :). Swoja droga, jesli na optymalizowanych sterach wyciagal bys 10 klatek wiecej, to zaloze sie ze polowa ludzi by zmianial stery.

No nie wiem czy by było tak wszystko widać - patrz: przykład znikającego smoka w teście Dragothic z 3dmarka 2001 na nowch sterach NV ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie gdzie teraz sa Genghish i Kaeres:D nVidia w ciemnym swietle to juz sa cichutenko:D A by to byl jakis radek to by trabili ze hoho...

joke

zara pewnie wleci Genghish który powie ze to nie zadne triki nvidi tylko pokazanie prawdziwej mocy dziforsów;-)

na dowód pokaże swój wyniek z 3dmarka 2001 :wink: w którym na duronie 1100 i gf 4 4200 wyciąga 92000pkt w 8) :lol: :D 8O

kurna to sie nazywa optymaloizacja:D bueheheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa na twojepc.pl mamy cos takiego:

"

nVidia oskarża Futuremark

Autor: R4v | źródło: x-bit labs | 12:33

(16)

Po ujawnieniu przez Futuremark oszustw ze strony nVidii, ATi i innych producentów w teście 3DMark '03, przyszła kolej na odpowiedź. Anonimowy przedstawiciel nVidii uważa, że Futuremark celowo napisał benchmark, który stawia w złym świetle układy z rodziny GeForce. nVidia nie była członkiem programu beta, w którym udział jest dość kosztowny. Firma nie dostała także szansy na współpracę przy pisaniu programów dla shaderów, co jest normalną praktyką przy tworzeniu gier. nVidia nie wie w jaki dokładnie sposób to zrobiono, ale uważa, że 3DMark '03 korzysta z testów pisanych specjalnie w celu zdyskredytowania produktów firmy z Santa Clara. ATi z kolei przyznaje się do optymalizacji. Zmienia ona kolejność wykonywania instrukcji i dostosowuje je do architektury Radeonów. Jak twierdzą przedstawiciele ATi, nie ma to wpływu na jakość obrazu, ponieważ wyniki działania programu są identyczne jak w wersji niezoptymalizowanej"

jeśli to jest prawda , to zaczyna sie dziać nie ciekawie :( jednak to tylko benchmark ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to rybka czy 3dMarku wycisne tyle czy tyle liczy się wydajnośc w grach. A jak wszyscy wiedzą tu rużnie bywa (UT2003) problem polega na tym że jedna gra będzie działać troszke lepiej na jednym układzie i inna na innym. A co do optymalizacji to przecież ja wyszły karty TNT&GF to też nie było różowo (błędy w grafice i niższa wydajność niż 3dfx) gdyby nie kilka czynnyków to teraz byśmy mieli V12600 na rynku. Dla mnie niech się sądzą, bija, palą ważne żeby ceny spadały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już 2-3 tygodnie temu było o tym wiadomo. ale koleś ma opóźniony zapłon. he he :lol:

heh zgrywus jeden. chcialem zobaczyc co inni ludzie mysla o tym fakcie a nie sie pochwalic ze to na stronie tweak.pl znalazlem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysla albo i niemysla ;P ....w wiekszosci ci mondrzy usezy co powinni byc obuzeni i tak na to leja bo niemaja wyboru chcesz grac w gierki plac kase albo nvidia albo ATI jeden gdzyb !! dalmnie nie tylko speed sie liczy wiec wezme karte z lepsza jakoscia obrazu czyli FX5900U :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA optymalizuje stery a jak sie okazuje caly 3Dmark2003 jest zoptymalizowany pod karty ATI ("ATi z kolei przyznaje się do optymalizacji. Zmienia ona kolejność wykonywania instrukcji i dostosowuje je do architektury Radeonów."). Moze poprostu Futuremark wkurzylo sie na NVIDIE ze nie była członkiem programu beta, w którym udział jest dość kosztowny i faworyzuje ATI. Nie wiem, kto tu jest wiekszym oszustem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WG mnie to nieuczciwe bo NVIDIA moglaby sei posilic na cos lepszego (np. dopracowana konstrukcja itp.) a nie tylko jechac na opytmalizacje!!!

Zavader i inni anty :): czy optymalizacja sterownikow jest nieuczciwa? IMHO nie. Zaraz tlumacze dlaczego. Jesli NVidia wyda nowe stery i w jakies grze masz wiecej klatek, to sie cieszycie. Co zostalo zrobione? Stery zostaly zoptymalizowane i wszyscy sie ciesza. 3dmark tez jest zwyklym programem, wiec dlaczego by nie zoptymalizowac sterow pod niego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...