Skocz do zawartości
Tyler_Durden

Zakup monitorów o niskim współczynniku kontrastu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Chcę kupić 2 monitory LCD, ok. 24" lub ew. większe, w panoramie, tylko jest kilka warunków:

- niski współczynnik kontrastu czyli np. 800:1, 700:1 lub niższe, maksymalny jaki mogę zaakceptować to 1000:1

- funkcja pivot

- monitory muszą być nowe, wyłącznie

Firma ma znaczenie drugorzędne.

Ciężko teraz coś takiego kupić, wszędzie pełno syfu albo monitory typowo do użytku domowego - pod gry i filmy, za to te z niskim kontrastem podrożały znacznie, a chciałbym na monitor (jeden) wydać nie więcej jak 1500 zł (a jak będzie taniej to jeszcze lepiej).

Ktoś może mi coś polecić? Nie orientuję się na tym rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niski kontrast na LCD to jedyny sensowny, te monitory będą używane do grafiki (stąd jeden poziomo, drugi pionowo = pivot potrzebny), a więc muszą mieć sensowne odwzorowanie kolorów, matową matrycę i oczywiście żadnego blasku. Teraz takie monitory ciężko kupić (prócz kilku dedykowanych firm, gdzie kosztują kosmiczne pieniądze).

Te wszystkie Samsungi i LGki z kontrastem 50000:1 (kosmos) walą "blaskiem" po oczach. Dobre to jest do gier i filmów, dla normalnych użytkowników. Ja muszę mieć coś, co jest zbliżone jakością do CRT i czego obrazowi można "wierzyć". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie kupię profesjonalnego monitora do 1500 PLN, jednak chcę kupić coś dla innego targetu niż domowych użytkowników, a widzę że ostatnio zapasy LCD zaczynają się wyczerpywać - tj. producenci chyba zmieniają target.

Obniżanie kontrastu to nie to samo co fabrycznie niższy współczynnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niski kontrast na LCD to jedyny sensowny, te monitory będą używane do grafiki (stąd jeden poziomo, drugi pionowo = pivot potrzebny), a więc muszą mieć sensowne odwzorowanie kolorów, matową matrycę i oczywiście żadnego blasku. Teraz takie monitory ciężko kupić (prócz kilku dedykowanych firm, gdzie kosztują kosmiczne pieniądze).

Te wszystkie Samsungi i LGki z kontrastem 50000:1 (kosmos) walą "blaskiem" po oczach. Dobre to jest do gier i filmów, dla normalnych użytkowników. Ja muszę mieć coś, co jest zbliżone jakością do CRT i czego obrazowi można "wierzyć". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie kupię profesjonalnego monitora do 1500 PLN, jednak chcę kupić coś dla innego targetu niż domowych użytkowników, a widzę że ostatnio zapasy LCD zaczynają się wyczerpywać - tj. producenci chyba zmieniają target.

Skalibrowany sprzętowo NEC P221W (22") ... 24" do grafiki za 1500 PLN? - zapomnij.

Obniżanie kontrastu to nie to samo co fabrycznie niższy współczynnik.

Efekt ten sam tyle że z uszczupleniem palety ... choć przy NEC PA241W można zejść bardzo nisko bez bandingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlaśnie to jest ten problem, teraz to tylko zostały Eizo, Ilyama i NEC z takimi parametrami, no i może jeszcze starsze Delle. Dzięki za trop. Jestem świadom, że do 1500 będzie ciężko, ale może jednak znajdzie się coś przyzwoitego?

Obecnie mam uwaga: BENQ FP92G i na jego jakość obrazu nie narzekam, wbrew temu, że to raczej firma low-endowa się wydaje. Kupiłem już dawno temu i oczekiwałem, że teraz nie będzie problemów z zakupem czegoś o takim kontraście, a jednak już nawet nowe BENQ mają jakieś kosmiczne liczby w specyfikacji.

Znalazłem takie propozycje:

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=38213

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=41646 - może jest odpowiednik z pivotem?

Edytowane przez Tyler_Durden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlaśnie to jest ten problem, teraz to tylko zostały Eizo, Ilyama i NEC z takimi parametrami, no i może jeszcze starsze Delle.

Iiyama nie ma obecnie nic interesującego dla grafika.

Znalazłem takie propozycje:

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=38213

http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=41646 - może jest odpowiednik z pivotem?

Proponuję wykreślić wszystko co na TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A IPS?

Może wziąłbym jednego Philipsa: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=40558

Jest bez pivota, ale może być jako ekran główny, a drugi to już coś bardziej low endowego, ale z pivotem.

W sumie to skoro zakupy mają przekroczyć budżet, to wystarczy jeden dobry monitor, drugi i tak będzie służył jako miejsce na foldery z plikami, toolbary, palety itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A IPS?

Może wziąłbym jednego Philipsa: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=40558

Jest bez pivota, ale może być jako ekran główny, a drugi to już coś bardziej low endowego, ale z pivotem.

W sumie to skoro zakupy mają przekroczyć budżet, to wystarczy jeden dobry monitor, drugi i tak będzie służył jako miejsce na foldery z plikami, toolbary, palety itp.

Wiesz ... miałem kiedyś NEC WGX2PRO na IPS - ten monitor zupełnie nie nadawał się do zabawy z grafiką. Teraz mam EIZO na PVA z 10 bit korekcją gamma i jest to zupełnie inny świat. Tak więc zakup monitora na IPS czy PVA nie gwarantuje że będzie się on "do grafiki" nadawał (choć zakup TN gwarantuje że się nadawać nie będzie ;) )

Pomysł z zakupem monitora i urządzenia monitoropodobnego jest dobry - zwykle się tak robi. Możesz wręcz zostawić monitor który masz na okna narzędziowe a do wyświetlania tego nad czym pracujesz kupić >monitor< .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi