Skocz do zawartości
dondexterro

Dysk po podlaczeniu nie zaczyna wirowac

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam 2 zewnetrzne dyski lezace jeden na drugim i ten z gory mi spadl na podloge. Nie wysoko wcale, ale moj dmesg pokazuje cos takiego

end_request: I/O error, dev sdd, sector 0sd 13:0:0:0: [sdd] Unhandled sense codesd 13:0:0:0: [sdd] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x08sd 13:0:0:0: [sdd] Sense Key : 0x4 [current] sd 13:0:0:0: [sdd] ASC=0x0 ASCQ=0x0end_request: I/O error, dev sdd, sector 240sd 13:0:0:0: [sdd] Unhandled sense codesd 13:0:0:0: [sdd] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x08sd 13:0:0:0: [sdd] Sense Key : 0x4 [current] sd 13:0:0:0: [sdd] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Takie pytanie wiec chce zadac ile teraz kosztuje odratowanie danych z dysku 0,5tb lub jakie sa domowe sposoby na wprowadzenie go do zycia. Wydaje sie tak jakby sie cos w srodku zacielo, bo nie zaczyna sie krecic.

Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Hej,

mam 2 zewnetrzne dyski lezace jeden na drugim i ten z gory mi spadl na podloge. Nie wysoko wcale, ale moj dmesg pokazuje cos takiego

end_request: I/O error, dev sdd, sector 0sd 13:0:0:0: [sdd] Unhandled sense codesd 13:0:0:0: [sdd] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x08sd 13:0:0:0: [sdd] Sense Key : 0x4 [current] sd 13:0:0:0: [sdd] ASC=0x0 ASCQ=0x0end_request: I/O error, dev sdd, sector 240sd 13:0:0:0: [sdd] Unhandled sense codesd 13:0:0:0: [sdd] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x08sd 13:0:0:0: [sdd] Sense Key : 0x4 [current] sd 13:0:0:0: [sdd] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Takie pytanie wiec chce zadac ile teraz kosztuje odratowanie danych z dysku 0,5tb lub jakie sa domowe sposoby na wprowadzenie go do zycia. Wydaje sie tak jakby sie cos w srodku zacielo, bo nie zaczyna sie krecic.

Z gory dzieki

well, there's no problem, except one thing: czy ten dysk spadł w trakcie pracy, czy jak był wyłączony?

bo jeśli w trakcie, to kupa --uszkodzeniem głowic pachnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mogło dosc do przyklejenia sie głowicy do talerza lub co gorsza w łeb dostało łożysko głowne silnika.....

Podłacz zasilanie i chwyc dysk w "osi" silnika i energicznie nim przekręć w poziomie... moze bezwładność ruszy ten dysk ... ( miałem dysk z przytartym silnikiem) i tylko to pomogło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ile teraz kosztuje odratowanie danych z dysku...

Mimo że już nie aktualne ale powiem Ci jako ciekawostkę, przeważnie ciężkie pieniądze w stosunku do wartości dysku. Np jedna z brytyjskich firm żąda 300-600 funtów w zależności od stopnia trudności.

Otwarcie dysku wymaga warunków nieskazitelnej czystości w tzw clean room'ach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blad w zalozeniach - on nie chce ratowac dysku, tylko jego zawartosc, ktora moze byc bezcenna. Dostrzegasz subtelna roznice?

To raczej Twój błąd w założeniach. Niezależnie, czy będzie chciał dysk z powrotem (czy też nie), to i tak będą musieli się dostać do danych, co jest najdroższą składową ceny. Reszta to kropla w morzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej Twój błąd w założeniach. Niezależnie, czy będzie chciał dysk z powrotem (czy też nie), to i tak będą musieli się dostać do danych, co jest najdroższą składową ceny. Reszta to kropla w morzu.

To nie ja porownywalem wartosc dysku do ceny uslugi, wiec moje zalozenia sa jak najbardziej sluszne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle żeby zgrac nie trzeba mieć sterylnych warunków - mam parę dysków które były w gorszym stanie(jeden nawet miał piasek w środku - obudowa skręcona na 2 śrubki plus ta od głowicy a do tego strasznie nieszczelna) - dane zgrałem dysk na śmietnik

parę mam takich co poczekają może jak będzie mnie stać by zgrać to co na nich jest w serwisie - jak nie pogodze sie ze strata w sumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi