Skocz do zawartości
Blejd

Zestaw komputerowy okolo 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce sobie zamowic w nadchodzacym tygodniu zestaw komputerowy , ma on mi sluzyc do gier/filmow i internetu.

Monitor mam swoj 24cala Samsunga.

Moge wydac cos kolo 3000zł

Korzystajac z zestawow komputerowych na czerwiec w tej cenie wybralem cos takiego :

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 599 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : MSI 770-C45 - 239 zł

RAM : 2x OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 398 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 1GB - 1159 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 279 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

Razem : 3107 zł

lub taki :

Procesor : AMD Phenom II X6 1055T - 790 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : ASRock 770 Extreme3 - 299 zł

RAM : 2x OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 398 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 1GB - 1159 zł

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 279 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

Razem : 3358 zł

I moje pytania:

1. jaka jest roznica w wydajnosci miedzy prockiem 4 a 6 rdzeniowym i co bardziej sie oplaca aktualnie kupic ??

2. Obydwa zestawy sa bez obudowy jakby mogl mi ktos polecic/dobrac do ktoregos zestawu jakas dobra obudowe w miare tania max do 200zl ( najlepiej zeby nie byla czarna bo to kurzy sie na maxa ^^ :)

3. W obydwu zestawach sa pamieci 1300mhz ktorych aktualnie nie ma w sklepiej esc.pl i zastanawiam sie czy nie lepiej wymienic na np :

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 > 440zl

lub

A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming > 439lz

lub wogole moze lepiej zakupic 6gb pamieci czy 4gb spokojnie starczy na aktualne czasy pod 64bit system ??

I jeszcze jedno czy sklep esc.pl jest najtanszym sklepem czy taki zestaw bylby tanszy w innym sklepie ??

Z gory Big THX za wszelka pomoc i porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slowo klucz: Zastosowania.

Jesli tylko grasz albo siedzisz na naszej klasie (sic!) to polecany cpu bedzie zupelnie inny od tego polecanego w wypadku zastosowan "pro". Podobnie ram choc tutaj 4gb to totalny luz w wypadku uzytkowania domowego, do i7 wpycha sie 6gb bo maja obsluge triple channel i juz. W wypadku niektorych zastosowan tego dziwnego segmentu ktory nazywam "pro" czasami i 8gb to malo.

A tak juz abstraciach!ac od slowa klucz dodam ze: ESC nie jest najtanszy, ale czesto bywa tak ze cpu sa tansze w sklepie X, za to psu w sklepie Y pozwala zaoszczedzic jeszcze raz tyle itp Wiec trzebaby sprawdzic cene calego zestawu w sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slowo klucz: Zastosowania.

Jesli tylko grasz albo siedzisz na naszej klasie (sic!) to polecany cpu bedzie zupelnie inny od tego polecanego w wypadku zastosowan "pro". Podobnie ram choc tutaj 4gb to totalny luz w wypadku uzytkowania domowego, do i7 wpycha sie 6gb bo maja obsluge triple channel i juz. W wypadku niektorych zastosowan tego dziwnego segmentu ktory nazywam "pro" czasami i 8gb to malo.

A tak juz abstraciach!ac od slowa klucz dodam ze: ESC nie jest najtanszy, ale czesto bywa tak ze cpu sa tansze w sklepie X, za to psu w sklepie Y pozwala zaoszczedzic jeszcze raz tyle itp Wiec trzebaby sprawdzic cene calego zestawu w sklepach.

Ty za szybka odpowiedz.

Co do zastosowan:

to napisalem ze comp bedzie mi sluzyl glownie do gier i filmow hd/dvd gdyz mam monitor 24cala full hd i zamierzam w moim malym pokoju na nim ogladac filmy nic wiekszego juz nie wejdzie ^^ pozatym bedzie mi sluzyl do internetu , natomiast wogole nie bede go uzywal do jakis profesjonalnych programow graficznych itp bo sie wogole na tym nie znam.

Rozumiem ze do takich zastosowan procek 4 rdzeniowy mi starczy nie wymieniac go na 6rdzeniowy i zostawic 4gb ramu 1300mhz czy 1600mhz ??

A co do sklepu to fakt masz racje oblukam te czesci w innych sklepach moze wyjdzie taniej :)

Acha i co z ta obudowa jaka dobrac do tych zestawow tak do 200zl w miare dobrze wyciszona i blagam tylko nie czarna bo po tygodniu mam tone kurzu na compie^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zlozylem cos takiego :

procek : AMD Phenom II x4 955 AM3 Black Edition BOX » 637,00

chlodzenie : Zalman CNPS10X PERFORMA » 133,00

obudowa : Cooler Master Elite 331 czarno-srebrna » 146,00

plyta : MSI 770-C45 » 279,00

grafika : Gigabyte Radeon HD 5850 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX » 1157,00

Hdd : Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300) » 173,00

nagrywarka : Samsung SH-S223C/BEBE czarny OEM » 82,00

zasilacz : OCZ Stealthxstream 500W » 241,00

Pamieci : Goodram DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL9.0 BOX » 390,00

Wartość produktów: 3238,00 zł

co tym myslicie cos dodac/wymienic ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta za 279zł, a grafika za 1200 prawie?

Jak już wszystko ma być w miarę z pierwszej półki to bym dołożył do czegoś lepszego.

Wiem, że wszystko będzie działać dobrze, jednak pozostaje niesmak ;)

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta za 279zł, a grafika za 1200 prawie?

Jak już wszystko ma być w miarę z pierwszej półki to bym dołożył do czegoś lepszego.

Wiem, że wszystko będzie działać dobrze, jednak pozostaje niesmak ;)

Plyta + grafika jest z zestawu na czerwiec do 3100zl wiec chyba dobra :)

Caly zestaw jest ze sklepu agito.pl sprawdzalem takie zestawy na esc.pl/komputronik/emarket i wychodzi od min 100zl+ wiecej.

I nie bede juz nic dokladal bo z poczatku mialem wydac max 3k i te 200zl przekroczylo troche moj budzet , ale moge sie z tym pogodzic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mówię, że to źle. Pytałeś czy coś dodać bądź nie i dlatego napisałem.

Przy takim nakładzie finansowym ja osobiście wybrał bym coś lepszego, nie dużo ale jednak :) Np. kosztem chłodzenia... na razie pojechać na boxie a w przyszłości kupić coś lepszego.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popre kolege z pomyslem zmiany mobo kosztem chlodzenia, oczywiscie jesli nie masz zamiaru krecic. Te 130zl mozna by przeznaczyc na mobo z usb3 i sata3, czy lepszym zasilaniem albo po prostu ladniejsze etc ;P Warto wspomniec ze ta msi niedawno kosztowala 40zl mniej ;] i chyba tyle jest warta.

ps. wiele rzeczy ktore laduja w zestawach ma kolejno zawyzane ceny ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten poradnik traci sens gdy opieramy się o ceny z esc.

Ceny powinny być brane ze skąpca albo ceneo. A dodatkowo zamieszczane w przedziałach,żeby wiedzieć czy opłaca się dokładać do czegoś lepszego.

Co do płyty,wg mnie wystarczy spokojnie:) a w usb 3 i sata 3 nie warto się teraz pakować. Ją bym poczekał aż będzie to prawdziwy standart a nie chwyt marketingowy żeby na nowo wyłudzić kasę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten poradnik traci sens gdy opieramy się o ceny z esc.

Ceny powinny być brane ze skąpca albo ceneo. A dodatkowo zamieszczane w przedziałach,żeby wiedzieć czy opłaca się dokładać do czegoś lepszego.

Co do płyty,wg mnie wystarczy spokojnie:) a w usb 3 i sata 3 nie warto się teraz pakować. Ją bym poczekał aż będzie to prawdziwy standart a nie chwyt marketingowy żeby na nowo wyłudzić kasę:)

Co do sklepow to wlasnie sie dowiedzialem ze w agito nie skladaja na miejscu zestawow wiec odpada u mnie , sam nie bede skladal bo sie na tym specjalnie nie znam i niechce czegos popsuc w esc.pl zamowilem ten zestaw bo u nich skladaja wyszlo troche drozej ale w sumie wyszlo na to samo jakbym mial zaplacic komus za zlozenie mi compa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi