Blejd Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Witam Chce sobie zamowic w nadchodzacym tygodniu zestaw komputerowy , ma on mi sluzyc do gier/filmow i internetu. Monitor mam swoj 24cala Samsunga. Moge wydac cos kolo 3000zł Korzystajac z zestawow komputerowych na czerwiec w tej cenie wybralem cos takiego : Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 599 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł Płyta Główna : MSI 770-C45 - 239 zł RAM : 2x OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 398 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 1GB - 1159 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 279 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł Razem : 3107 zł lub taki : Procesor : AMD Phenom II X6 1055T - 790 zł Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł Płyta Główna : ASRock 770 Extreme3 - 299 zł RAM : 2x OCZ 2GB 1333MHZ Low Voltage - 398 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 1GB - 1159 zł Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W - 279 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł Razem : 3358 zł I moje pytania: 1. jaka jest roznica w wydajnosci miedzy prockiem 4 a 6 rdzeniowym i co bardziej sie oplaca aktualnie kupic ?? 2. Obydwa zestawy sa bez obudowy jakby mogl mi ktos polecic/dobrac do ktoregos zestawu jakas dobra obudowe w miare tania max do 200zl ( najlepiej zeby nie byla czarna bo to kurzy sie na maxa ^^ :) 3. W obydwu zestawach sa pamieci 1300mhz ktorych aktualnie nie ma w sklepiej esc.pl i zastanawiam sie czy nie lepiej wymienic na np : GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 > 440zl lub A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming > 439lz lub wogole moze lepiej zakupic 6gb pamieci czy 4gb spokojnie starczy na aktualne czasy pod 64bit system ?? I jeszcze jedno czy sklep esc.pl jest najtanszym sklepem czy taki zestaw bylby tanszy w innym sklepie ?? Z gory Big THX za wszelka pomoc i porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Slowo klucz: Zastosowania. Jesli tylko grasz albo siedzisz na naszej klasie (sic!) to polecany cpu bedzie zupelnie inny od tego polecanego w wypadku zastosowan "pro". Podobnie ram choc tutaj 4gb to totalny luz w wypadku uzytkowania domowego, do i7 wpycha sie 6gb bo maja obsluge triple channel i juz. W wypadku niektorych zastosowan tego dziwnego segmentu ktory nazywam "pro" czasami i 8gb to malo. A tak juz abstraciach!ac od slowa klucz dodam ze: ESC nie jest najtanszy, ale czesto bywa tak ze cpu sa tansze w sklepie X, za to psu w sklepie Y pozwala zaoszczedzic jeszcze raz tyle itp Wiec trzebaby sprawdzic cene calego zestawu w sklepach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blejd Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Slowo klucz: Zastosowania. Jesli tylko grasz albo siedzisz na naszej klasie (sic!) to polecany cpu bedzie zupelnie inny od tego polecanego w wypadku zastosowan "pro". Podobnie ram choc tutaj 4gb to totalny luz w wypadku uzytkowania domowego, do i7 wpycha sie 6gb bo maja obsluge triple channel i juz. W wypadku niektorych zastosowan tego dziwnego segmentu ktory nazywam "pro" czasami i 8gb to malo. A tak juz abstraciach!ac od slowa klucz dodam ze: ESC nie jest najtanszy, ale czesto bywa tak ze cpu sa tansze w sklepie X, za to psu w sklepie Y pozwala zaoszczedzic jeszcze raz tyle itp Wiec trzebaby sprawdzic cene calego zestawu w sklepach. Ty za szybka odpowiedz. Co do zastosowan: to napisalem ze comp bedzie mi sluzyl glownie do gier i filmow hd/dvd gdyz mam monitor 24cala full hd i zamierzam w moim malym pokoju na nim ogladac filmy nic wiekszego juz nie wejdzie ^^ pozatym bedzie mi sluzyl do internetu , natomiast wogole nie bede go uzywal do jakis profesjonalnych programow graficznych itp bo sie wogole na tym nie znam. Rozumiem ze do takich zastosowan procek 4 rdzeniowy mi starczy nie wymieniac go na 6rdzeniowy i zostawic 4gb ramu 1300mhz czy 1600mhz ?? A co do sklepu to fakt masz racje oblukam te czesci w innych sklepach moze wyjdzie taniej :) Acha i co z ta obudowa jaka dobrac do tych zestawow tak do 200zl w miare dobrze wyciszona i blagam tylko nie czarna bo po tygodniu mam tone kurzu na compie^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blejd Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 zlozylem cos takiego : procek : AMD Phenom II x4 955 AM3 Black Edition BOX » 637,00 chlodzenie : Zalman CNPS10X PERFORMA » 133,00 obudowa : Cooler Master Elite 331 czarno-srebrna » 146,00 plyta : MSI 770-C45 » 279,00 grafika : Gigabyte Radeon HD 5850 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX » 1157,00 Hdd : Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300) » 173,00 nagrywarka : Samsung SH-S223C/BEBE czarny OEM » 82,00 zasilacz : OCZ Stealthxstream 500W » 241,00 Pamieci : Goodram DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL9.0 BOX » 390,00 Wartość produktów: 3238,00 zł co tym myslicie cos dodac/wymienic ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Płyta za 279zł, a grafika za 1200 prawie? Jak już wszystko ma być w miarę z pierwszej półki to bym dołożył do czegoś lepszego. Wiem, że wszystko będzie działać dobrze, jednak pozostaje niesmak ;) Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blejd Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Płyta za 279zł, a grafika za 1200 prawie? Jak już wszystko ma być w miarę z pierwszej półki to bym dołożył do czegoś lepszego. Wiem, że wszystko będzie działać dobrze, jednak pozostaje niesmak ;) Plyta + grafika jest z zestawu na czerwiec do 3100zl wiec chyba dobra :) Caly zestaw jest ze sklepu agito.pl sprawdzalem takie zestawy na esc.pl/komputronik/emarket i wychodzi od min 100zl+ wiecej. I nie bede juz nic dokladal bo z poczatku mialem wydac max 3k i te 200zl przekroczylo troche moj budzet , ale moge sie z tym pogodzic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Ja nie mówię, że to źle. Pytałeś czy coś dodać bądź nie i dlatego napisałem. Przy takim nakładzie finansowym ja osobiście wybrał bym coś lepszego, nie dużo ale jednak :) Np. kosztem chłodzenia... na razie pojechać na boxie a w przyszłości kupić coś lepszego. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Popre kolege z pomyslem zmiany mobo kosztem chlodzenia, oczywiscie jesli nie masz zamiaru krecic. Te 130zl mozna by przeznaczyc na mobo z usb3 i sata3, czy lepszym zasilaniem albo po prostu ladniejsze etc ;P Warto wspomniec ze ta msi niedawno kosztowala 40zl mniej ;] i chyba tyle jest warta. ps. wiele rzeczy ktore laduja w zestawach ma kolejno zawyzane ceny ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 ten poradnik traci sens gdy opieramy się o ceny z esc. Ceny powinny być brane ze skąpca albo ceneo. A dodatkowo zamieszczane w przedziałach,żeby wiedzieć czy opłaca się dokładać do czegoś lepszego. Co do płyty,wg mnie wystarczy spokojnie:) a w usb 3 i sata 3 nie warto się teraz pakować. Ją bym poczekał aż będzie to prawdziwy standart a nie chwyt marketingowy żeby na nowo wyłudzić kasę:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ale płyty nie różnią się tylko Sata i USB 3 - sekcja zasilania lepsza, itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blejd Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 ten poradnik traci sens gdy opieramy się o ceny z esc. Ceny powinny być brane ze skąpca albo ceneo. A dodatkowo zamieszczane w przedziałach,żeby wiedzieć czy opłaca się dokładać do czegoś lepszego. Co do płyty,wg mnie wystarczy spokojnie:) a w usb 3 i sata 3 nie warto się teraz pakować. Ją bym poczekał aż będzie to prawdziwy standart a nie chwyt marketingowy żeby na nowo wyłudzić kasę:) Co do sklepow to wlasnie sie dowiedzialem ze w agito nie skladaja na miejscu zestawow wiec odpada u mnie , sam nie bede skladal bo sie na tym specjalnie nie znam i niechce czegos popsuc w esc.pl zamowilem ten zestaw bo u nich skladaja wyszlo troche drozej ale w sumie wyszlo na to samo jakbym mial zaplacic komus za zlozenie mi compa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...