Skocz do zawartości
Dr@GuN

telewizor lcd czy tradycyjny monitor ?

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, jak to jest-co jest nie tak w wykorzystywaniu telewizora lcd jako tv? jakość obrazu? mam w domu lcd40 cali samsunga nie pamietam jaki model nie ma problemu w oglądaniu stron czy cokolwiek. mogą się od tego oczy uszkodzic czy cos podobnego? nie wiem nie znam się na ekranach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkosc plamki dyskwalifikuje wiekszosc telewizorow do takiego zastosowania ;) no chyba, ze ktos chce siedziec 2-3 metry od ekranu, ale nie wydaje mi sie zeby to bylo najzdrowsze dla oczu... jest na sali jakis okulista? ;)

aha, jeszcze jedno - telewizory zazwyczaj maja bardzo duzy input lag, czuc to nawet podczas ruszania myszka

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkość plamki to kwestia rozdzielczości czy mi się zdaje?

jeśli przymierzam się do czegoś z przedziału 24-32 cale tylko i wyłącznie w fullhd to mi to nie powinno grozić, tym bardziej ze ostatnio podoba mi się średnica 26 cali. input lag mi zwisa bo będę robił wszystko oprócz grania.

jakieś wady poza wymienionymi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już kupić HP ZR24W, ale kupiłem telewizor Philips 40PFL5605H (led, 100Hz i inne takie tam). Input lag na poziomie 16-20ms czyli przekozacko (Samsungi mają nawet pół sekundy w trybie Game). Od 3 tygodni nie uruchomiłem mojego starego Acer AL1923, bo po prostu nie mogę już na niego patrzeć. Myślę, ze dobry TV z małym input lagiem będzie i tak lepszy niz monitor (lepsze kolory, kąty). Pozatym 40 calowy monitor w full HD z odległości 1-2 metrów to i tak lepiej niż 24 calowy monitor tuż przed oczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkość plamki to kwestia rozdzielczości czy mi się zdaje?

jeśli przymierzam się do czegoś z przedziału 24-32 cale tylko i wyłącznie w fullhd to mi to nie powinno grozić, tym bardziej ze ostatnio podoba mi się średnica 26 cali. input lag mi zwisa bo będę robił wszystko oprócz grania.

jakieś wady poza wymienionymi ?

Wielkość plamki zależy od rozdzielczości i przekątnej. 1920x1200 masz w 22" i w 28", różnią się wielkością plamki. Im większa plamka, tym obraz staje się bardziej kanciaty ( ząbkowanie, aliasing ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi