Skocz do zawartości
czater

Komputer zachowuje się jakby dysk został odłączony.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem ze czasem komputer podczas normalnego użytkowania zawiesza się w taki sposób jakby nie mógł odczytać danych z dysku lub jakby w ogóle dysk został odłaczony, a tak nie jest! Wszytko wraca do normy gdy zrestartuje PC i podłącze od nowa dysk. Co jest grane? Kabel sata wadliwy czy może płyta główna, a może dysk siada powoli? Dsk to Samsung SpintPoint 3 500GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDTune nie obsługuje trybu (dla smart), w którym pracuje dysk. Spróbuj jakiś inny polecany na forum program. Chociażby Victoria czy coś takiego...

Od kiedy? Jakoś na XP nie mam tego problemu. Chyba, że na V/W7 jest inaczej.

Zrobiłem i wyszło tak....co teraz?

Zapoznaj się z opisem danych SMART w Sieci.

Druga sprawa, że objaw który opisujesz, to zwykłe zawieszenie się kompa - nie wiem skąd wnioski, że komputer nie może czytać z dysku.

Zapoznaj się z przyklejonymi tematami - sprawdź pamięci, zasilacz, temperatury - wszystkie sposoby diagnostyki są opisane w przyklejonym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy? Jakoś na XP nie mam tego problemu. Chyba, że na V/W7 jest inaczej.

Zapoznaj się z opisem danych SMART w Sieci.

Druga sprawa, że objaw który opisujesz, to zwykłe zawieszenie się kompa - nie wiem skąd wnioski, że komputer nie może czytać z dysku.

Zapoznaj się z przyklejonymi tematami - sprawdź pamięci, zasilacz, temperatury - wszystkie sposoby diagnostyki są opisane w przyklejonym temacie.

To nie jest zwykłe zawieszanie gdyż tutaj stopniowo odmawia posłuszeństwa, tzn przytnie się firefox, za chwile gg a za chwile myszka etc i w tedy resetuje go, przepinam kable i jest wszytko ok, więc dlatego myślałem, że to od dysku. Nic innego mi do głowy nie przychodzi więc myślę, że to dysk.

Wynik SMART

Dołączona grafika

Edytowane przez czater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co pokazuje menadzer zadan w zakladce wydajnosc w momentach, gdy sa zacinki ?

Moze cpu jest przeciazony lub pamieci brakuje ?

Wiem, ze masz porzadny cpu i sporo memek, ale wszystko trza brac pod uwage.

Zrob tez tescik dysku jak mozesz i daj wyniki na forum.

Moze faktycznie hdd nie domaga.

Pokaz tez zakladke "procesy" z menadzera zadan.

Na dole tabelki z lewej zaznacz ptaszka "pokaz procesy wszystkich uzytkownikow".

Tabelke pokaz cala dla wszystkich procesow.

Bedzie widac co aktualnie porabia maszyna.

Szczegolnie wazny jest proces bezczynnosci zaznaczony na czerwono.

Im wiekszy procent tej wartosci tym lepiej.

Przyklad:

Dołączona grafika

przeklej.pl - crystaldiskmark3 0 0b en .exe. Wrzucaj i ściągaj filmy, muzykę, obrazki i inne pliki z przeklej.pl

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@2up

jak się to dzieje to zawsze próbuje włączyć menadżer gdyż pierwszą myślą moja jest że przeglądarka się zawiesiła i żeby ja wyłączyć ale nigdy się nie udaje całkiem go włączyć ;/

@up

nie używam torrentów, cpu core etc. Dzieje się tak przeważnie gdy normalnie siedzę na necie i gg. Nigdy się tak nie zdarzyło jak gram w jakąś wymagająca grę czy coś w ten deseń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam żadnych sterowników sieciowych. Firefox najnowszy. Wczoraj się zawiesił i po restarcie nie robiłem nic z dyskiem, zawsze przepinałem kabel a tym razem nic, więc to chyba nie dysk. Musze posprawdzać jeszcze temperatury i ram ale chyba w tych w/w przypadkach komp się tak nie zachowuje ;/ nie mam już pomysłu. Dodam jeszcze, że zmieniałem już system 2 razy (w7).

Edit: właśnie sobie przypomniałem że po takich akcjach praktycznie zawsze mam komunikat "Błąd odczytu dysku Naciśnij alt+ctrl+del aby zrestartować"! Dlatego właśnie jestem skłonny twierdzić że to coś z dyskiem lub kablem sata. Płyta chyba nie bo na poprzednim dysku było ok

Edytowane przez czater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Rozumiem, że chodzi Co o kabel Sata? Razem z płytą dostałem ich ~8 i po kolei wymieniałem i na każdym sytuacja się powtarza ;/

Edit: właśnie sobie przypomniałem że po takich akcjach praktycznie zawsze mam komunikat "Błąd odczytu dysku Naciśnij alt+ctrl+del aby zrestartować"! Dlatego właśnie jestem skłonny twierdzić że to coś z dyskiem lub kablem sata. Płyta chyba nie bo na poprzednim dysku było ok

8 wadliwych kabli dorzuconych do zestawu z mobo? - możliwe - 6 już widziałem. Dysk nie kłamie C7 = 8763 -> są błędy komunikacji. Jeśli nie kable to: uszkodzony dysk, uszkodzone mobo, możliwe problemy z zasilaniem albo: Q9550@testing ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 wadliwych kabli dorzuconych do zestawu z mobo? - możliwe - 6 już widziałem. Dysk nie kłamie C7 = 8763 -> są błędy komunikacji. Jeśli nie kable to: uszkodzony dysk, uszkodzone mobo, możliwe problemy z zasilaniem albo: Q9550@testing ;)

Kabelki na bank nie, napisałem tak żeby ktoś nie pisał abym próbował zmienić. Mombo raczej też nie gdyż na poprzednim dysku takich akcji nie było, tzn była jedna ale zrobiłem jakimś programem do dysku naprawianie i wszytko ok potem. Procesor miał być kręcony bo to E0 ale w końcu nie miałem czasu na granie i nie podkręcałem. Czyli pewnie dysk ;/ Dziś jeszcze spróbuje zmienić kabel od zasilania i zobaczę co się stanie xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi