czater Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam! Mam taki problem ze czasem komputer podczas normalnego użytkowania zawiesza się w taki sposób jakby nie mógł odczytać danych z dysku lub jakby w ogóle dysk został odłaczony, a tak nie jest! Wszytko wraca do normy gdy zrestartuje PC i podłącze od nowa dysk. Co jest grane? Kabel sata wadliwy czy może płyta główna, a może dysk siada powoli? Dsk to Samsung SpintPoint 3 500GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 HDD Tune sprawdź co pokazuje SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Nie rozumiem co mam sprawdzić. W HDD Tune nie widzę żadnej opcji SMART Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 zakładka health Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 zakładka health W health nie mam żadnego SMART ;/ Mam HDD Tune 2.55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 HDTune nie obsługuje trybu (dla smart), w którym pracuje dysk. Spróbuj jakiś inny polecany na forum program. Chociażby Victoria czy coś takiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 HDTune nie obsługuje trybu (dla smart), w którym pracuje dysk. Spróbuj jakiś inny polecany na forum program. Chociażby Victoria czy coś takiego... dobrze ale czego mam tam w tej opcji szukać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zrobiłem i wyszło tak....co teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 HDTune nie obsługuje trybu (dla smart), w którym pracuje dysk. Spróbuj jakiś inny polecany na forum program. Chociażby Victoria czy coś takiego... Od kiedy? Jakoś na XP nie mam tego problemu. Chyba, że na V/W7 jest inaczej. Zrobiłem i wyszło tak....co teraz? Zapoznaj się z opisem danych SMART w Sieci. Druga sprawa, że objaw który opisujesz, to zwykłe zawieszenie się kompa - nie wiem skąd wnioski, że komputer nie może czytać z dysku. Zapoznaj się z przyklejonymi tematami - sprawdź pamięci, zasilacz, temperatury - wszystkie sposoby diagnostyki są opisane w przyklejonym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Od kiedy? Jakoś na XP nie mam tego problemu. Chyba, że na V/W7 jest inaczej. Zapoznaj się z opisem danych SMART w Sieci. Druga sprawa, że objaw który opisujesz, to zwykłe zawieszenie się kompa - nie wiem skąd wnioski, że komputer nie może czytać z dysku. Zapoznaj się z przyklejonymi tematami - sprawdź pamięci, zasilacz, temperatury - wszystkie sposoby diagnostyki są opisane w przyklejonym temacie. To nie jest zwykłe zawieszanie gdyż tutaj stopniowo odmawia posłuszeństwa, tzn przytnie się firefox, za chwile gg a za chwile myszka etc i w tedy resetuje go, przepinam kable i jest wszytko ok, więc dlatego myślałem, że to od dysku. Nic innego mi do głowy nie przychodzi więc myślę, że to dysk. Wynik SMART Edytowane 2 Lipca 2010 przez czater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Wymień kabel sygnałowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2010 Wymień kabel sygnałowy Rozumiem, że chodzi Co o kabel Sata? Razem z płytą dostałem ich ~8 i po kolei wymieniałem i na każdym sytuacja się powtarza ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 (edytowane) Co pokazuje menadzer zadan w zakladce wydajnosc w momentach, gdy sa zacinki ? Moze cpu jest przeciazony lub pamieci brakuje ? Wiem, ze masz porzadny cpu i sporo memek, ale wszystko trza brac pod uwage. Zrob tez tescik dysku jak mozesz i daj wyniki na forum. Moze faktycznie hdd nie domaga. Pokaz tez zakladke "procesy" z menadzera zadan. Na dole tabelki z lewej zaznacz ptaszka "pokaz procesy wszystkich uzytkownikow". Tabelke pokaz cala dla wszystkich procesow. Bedzie widac co aktualnie porabia maszyna. Szczegolnie wazny jest proces bezczynnosci zaznaczony na czerwono. Im wiekszy procent tej wartosci tym lepiej. Przyklad: przeklej.pl - crystaldiskmark3 0 0b en .exe. Wrzucaj i ściągaj filmy, muzykę, obrazki i inne pliki z przeklej.pl Edytowane 4 Lipca 2010 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 A weź najpierw powyłączaj całe to badziewie (od Core Temp, przez DeamonTools, na Torrentach skończywszy) i wtedy pisz, że coś nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2010 @2up jak się to dzieje to zawsze próbuje włączyć menadżer gdyż pierwszą myślą moja jest że przeglądarka się zawiesiła i żeby ja wyłączyć ale nigdy się nie udaje całkiem go włączyć ;/ @up nie używam torrentów, cpu core etc. Dzieje się tak przeważnie gdy normalnie siedzę na necie i gg. Nigdy się tak nie zdarzyło jak gram w jakąś wymagająca grę czy coś w ten deseń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2010 Problemem jest zapewne sterownik sieciówki lub jakiś program sieciowy. Zainstaluj najnowszego Firefoxa (nie widzę tam obecnie plugin-conteinter.exe) oraz odinstaluj podejrzane/zbędne wtyczki/dodatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Nie mam żadnych sterowników sieciowych. Firefox najnowszy. Wczoraj się zawiesił i po restarcie nie robiłem nic z dyskiem, zawsze przepinałem kabel a tym razem nic, więc to chyba nie dysk. Musze posprawdzać jeszcze temperatury i ram ale chyba w tych w/w przypadkach komp się tak nie zachowuje ;/ nie mam już pomysłu. Dodam jeszcze, że zmieniałem już system 2 razy (w7). Edit: właśnie sobie przypomniałem że po takich akcjach praktycznie zawsze mam komunikat "Błąd odczytu dysku Naciśnij alt+ctrl+del aby zrestartować"! Dlatego właśnie jestem skłonny twierdzić że to coś z dyskiem lub kablem sata. Płyta chyba nie bo na poprzednim dysku było ok Edytowane 7 Lipca 2010 przez czater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Rozumiem, że chodzi Co o kabel Sata? Razem z płytą dostałem ich ~8 i po kolei wymieniałem i na każdym sytuacja się powtarza ;/ Edit: właśnie sobie przypomniałem że po takich akcjach praktycznie zawsze mam komunikat "Błąd odczytu dysku Naciśnij alt+ctrl+del aby zrestartować"! Dlatego właśnie jestem skłonny twierdzić że to coś z dyskiem lub kablem sata. Płyta chyba nie bo na poprzednim dysku było ok8 wadliwych kabli dorzuconych do zestawu z mobo? - możliwe - 6 już widziałem. Dysk nie kłamie C7 = 8763 -> są błędy komunikacji. Jeśli nie kable to: uszkodzony dysk, uszkodzone mobo, możliwe problemy z zasilaniem albo: Q9550@testing ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 8 wadliwych kabli dorzuconych do zestawu z mobo? - możliwe - 6 już widziałem. Dysk nie kłamie C7 = 8763 -> są błędy komunikacji. Jeśli nie kable to: uszkodzony dysk, uszkodzone mobo, możliwe problemy z zasilaniem albo: Q9550@testing ;) Kabelki na bank nie, napisałem tak żeby ktoś nie pisał abym próbował zmienić. Mombo raczej też nie gdyż na poprzednim dysku takich akcji nie było, tzn była jedna ale zrobiłem jakimś programem do dysku naprawianie i wszytko ok potem. Procesor miał być kręcony bo to E0 ale w końcu nie miałem czasu na granie i nie podkręcałem. Czyli pewnie dysk ;/ Dziś jeszcze spróbuje zmienić kabel od zasilania i zobaczę co się stanie xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...