maki1000 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Aktualnie zdjęcia (rawy z 5dmkII) wywołuje w Lightroom i czasami jakieś bardziej zaawansowane operacje w PS5. Czasem też potrzebuję mocy do sony vegas ale to już sporadycznie. O ile praca na PS jest w miarę komfortowa to o lightroomie nie mogę tego powiedzieć. Spędzam przy obróbce sporo czasu w tygodniu i zaczyna mi to coraz bardziej przeszkadzać. Aktualny zestaw to: IntelDualCore E2160 podkręcony 3000 MHz (9 x 333) (gniazdo 775) 4Gb ram 800Mhz (system wykrywa 3,25) ATI Radeon HD3870 (512 MB) Seagate 500Gb 7200obr 16mb cache Windows 7 32bit Pytanie: Czy opłaca się aktualizować ten zestaw? Np. procek to jeden z najbardziej okrojonych C2D na to gniazdo, czy zmiana na lepszy da taki przyrost wydajności by komfortowo pracować w lightroomie? Jeśli miałbym całość zmieniać to czy inwestować w i5 czy np. taki sprzęt wystarczy? PH WORKSTATION stacja robocza - QUAD - 6GB - 1TB (1080439100) - Aukcje internetowe Allegro Jeszcze jedno: czy taki procek LINK będzie działał z moją płytą Abit AB9 PRO? Mam wątpliwości , gdyż na opakowaniu mam napisane "with 1066/800MHz FSB" Nie ukrywam, że wolałbym opcję numer 1 - czyli modernizacje :) Edytowane 23 Czerwca 2010 przez maki1000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opchnąć ram, procesor, płytę i kupić 6 jajkowego PhenomaII, DDR3 i jakieś mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki1000 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Czytam, czytam, czytam i tak mi coraz bardziej po głowie chodzi żeby po prostu procka wymienić na C2D Q6600. Duża ilość cache 8mb, dobre OC i cztery rdzenie rozwiążą mój problem z Lightroomem. Tylko czy ten procek będzie działał na moim Abit AB9 PRO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Proc powinien działać. Wydajność na pewno się poprawi. W sumie tu wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. e: jest jeszcze kwestia zasilacza. zakładam że masz jakieś markowe PSU 400-450W Edytowane 23 Czerwca 2010 przez R4dziK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Czytam, czytam, czytam i tak mi coraz bardziej po głowie chodzi żeby po prostu procka wymienić na C2D Q6600. Duża ilość cache 8mb, dobre OC i cztery rdzenie rozwiążą mój problem z Lightroomem. Tylko czy ten procek będzie działał na moim Abit AB9 PRO? W kategorii jakosc/cena uzywka Q6600 jest nie do pobicia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki1000 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 No i kupiłem na allegro za 280zł z chłodzeniem. Jednak ja mam swoje chłodzenie Ninija i przy nim zostanę. Jak tylko dojdzie podzielę się wrażeniami czy coś się zmieniło przy użytkowaniu lightrooma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...