Skocz do zawartości
kold11

2 połączenia sieciowe - problem z internetem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Spędziłem już trochę czasu na szukaniu na forum i google rozwiązania mojego problemu, ale jakoś nie mogę się doszukać.

Mam taką sytuację:

System XP, 2 połączenia sieciowe: wifi i lan.

Przez wifi "idzie" internet z routera (ip, brama, dns automatyczne).

Przez kabel jest podłączona drukarka (po drodze switch - stałe ip, maska i brama)

Problem w tym, że jak podłącze kabel (aby drukować) to nie mam netu, domyślam się, że przez to, że są wtedy 2 bramy.

Jak zrobić, żeby kabel od sieci lan był cały czas podłączony i był internet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki faktycznie bramy nie potrzeba, drukarka drukuje, ale dalej netu nie ma :(

Pewnie dlatego, że oba połączenia mają ten sam zakres adresów IP (192.168.x.x).

Czy można to jakoś pogodzić?

Zaznaczam, że nie mam możliwości zmienić ustawień w routerze ani w sieci lan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dlaczego nie masz możliwości? Kto konfigurował sieć dla drukarki? Przecież to oczywiste, że zakres powinien być inny.

Opcja jest taka, że kupujesz router bezprzewodowy z funkcją WISP (sam posiadam TP-Link TL-WR543G) i łączysz go z Netem. Wtedy adresowanie pomiędzy nim a kompem może być takie, jakie zechcesz. No i odpada zabawa z kartą WiFi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi