kold11 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam Spędziłem już trochę czasu na szukaniu na forum i google rozwiązania mojego problemu, ale jakoś nie mogę się doszukać. Mam taką sytuację: System XP, 2 połączenia sieciowe: wifi i lan. Przez wifi "idzie" internet z routera (ip, brama, dns automatyczne). Przez kabel jest podłączona drukarka (po drodze switch - stałe ip, maska i brama) Problem w tym, że jak podłącze kabel (aby drukować) to nie mam netu, domyślam się, że przez to, że są wtedy 2 bramy. Jak zrobić, żeby kabel od sieci lan był cały czas podłączony i był internet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Przez kabel jest podłączona drukarka (po drodze switch - stałe ip, maska i brama)W jakim celu podajesz bramę w tym połączeniu? Nie trzeba podawać bramki jeżeli to połączenie nie ma dostępu do internetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kold11 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dzięki faktycznie bramy nie potrzeba, drukarka drukuje, ale dalej netu nie ma :( Pewnie dlatego, że oba połączenia mają ten sam zakres adresów IP (192.168.x.x). Czy można to jakoś pogodzić? Zaznaczam, że nie mam możliwości zmienić ustawień w routerze ani w sieci lan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 A to dlaczego nie masz możliwości? Kto konfigurował sieć dla drukarki? Przecież to oczywiste, że zakres powinien być inny. Opcja jest taka, że kupujesz router bezprzewodowy z funkcją WISP (sam posiadam TP-Link TL-WR543G) i łączysz go z Netem. Wtedy adresowanie pomiędzy nim a kompem może być takie, jakie zechcesz. No i odpada zabawa z kartą WiFi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...