Skocz do zawartości
dioda

Rozmiar a dokałdniej długość zatoki 5,25"

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czy jest jakiś standard opisujący rozmiary zatoki 5,25", tyle co zmierzyłem to szerokość 142mm i wysokość 42mm, ale interesuje mnie dopuszczalna długość tak żeby urządzenie zmieściło się w każdej (większości) obudowie, napędy są różnych długości.

Pozdrawiam Robert

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma. Sam pamiętam jak kilka razy głowiłem się jak zmieścić dłuższy napęd przy szerszej płycie w starej obudowie ;d czasami musiał wystawać 2cm hehe ale ostatnio producenci raczej zwracają na takie detale uwagę i koszyki są odsunięte od wewnętrznej ścianki, żeby napędy mogły wejść nad płytę bez kolizji albo obudowy są na tyle pojemne że zostaje zapas miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardem przemysłowym jest norma SFF-8551 włączona do specyfikacji EIA-741. Zgodnie z nią, maksymalna długość napędu CD/DVD to 206mm a dysku twardego (w zatoce 5.25") to 204.72mm

żródło:

SFF standard specifications

ftp://ftp.seagate.com/pub/sff/SFF-8500.PDF (strony 12 i 17)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardem przemysłowym jest norma SFF-8551 włączona do specyfikacji EIA-741. Zgodnie z nią, maksymalna długość napędu CD/DVD to 206mm a dysku twardego (w zatoce 5.25") to 204.72mm

żródło:

SFF standard specifications

ftp://ftp.seagate.com/pub/sff/SFF-8500.PDF (strony 12 i 17)

Ślicznie dziękuje, a jednak jest specyfikacja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi