`fdl` Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam wszystkich, przepraszam z góry jeśli temat się powtarza, ale jestem w gorącym okresie (sesja bez internetu i komputera) i nie mogłem użyć szukajki. Otóż zdarzyła się następująca sytuacja: odpalam kompa, ładuje się windows. Jeszcze nie odpaliły się wszystkie usługi i nagle reset. Ładuje się BIOS, wykryło CPU i RAM (poprawnie) i na etapie wykrywania napędów i dysków następuje freeze. Jedyne co spróbowałem tak na szybko to zresetowałem CMOS-a, niestety bez skutku. Co może być problemem? Podejrzewam mobo (DFI na s754), ewentualnie zasilacz (Tagan 380W). Obydwa mają już ponad 4 lata, także może kwestia eksploatacji tu się pojawia. Zasilacz do testu komponentów mogę najwcześniej mieć w weekend. Jakieś sugestie co można zrobić lub co się stało? Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Masz głośniczek na mobo? Coś piszczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Wydaje mi się, że głośnik jest podpięty, ale nic nie beepa. Upewnię się wieczorem czy na pewno jest podpięty. Edytowane 23 Czerwca 2010 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) odepnij wszystkie napędy. zresetuj. sprawdź czy masz info o nie wykrywaniu systemu. wykluczysz w ten sposób problemy z dyskiem itp może dysk się posypał. Edytowane 23 Czerwca 2010 przez R4dziK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) zgodnie z obietnicą sprawdziłem brzęczek, był podłączony i jak mówiłem nic nie beepało zacząłem odłączać dyski i napęd: - najpierw dwa dyski sata (zasilanie + dane), nic - potem tylko zasilanie od dvd (molex), it works :D - przywróciłem zasilanie do dvd, dalej działa... czyżby znany wszystkim syndrom potrzeby rozłączenia i złączenia wszystkich kabli? [edit] z tej radochy zapomniałem jeszcze raz podziękować za zainteresowanie i pomoc: DZIĘKI! Edytowane 23 Czerwca 2010 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...