majk3l Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Leica DC-Vario Elmar 1:3.3-4.9/4.6-46 ASPH Taki właśnie obiektyw jest w Panasonicu Lumix TZ5 Używałem go sobie spokojnie ponad 2 latka, aż ostatnio mój niemal 4-letni synek podszedł spokojnie kiedy robiłem mu zdjęcie i chwycił za tą zewnętrzną przesłonę automatyczną kiedy była zamknięta. Myślałem ,że nic się nie stało, ale ta delikatna część przestała się ruszać... Więc rozebrałem cały aparat i oddzieliłem obiektyw od matrycy, ale samego obiektywu nie mogę rozebrać. Jest on ruchomy, teleskopowy, jakby 2 członowy, w środku nie ma śrubek, nie widziałem też zadnych zatrzasków itp. Muszę to rozebrać, żeby zobaczyć czemu przesłona nie działa... Może ktoś wie jak to zrobić? Widział ktoś jakieś instrukcje, manuale? ROZWIĄZANIE DLA POTOMNYCH Korekta pracy przesłony automatycznej w tego typu obiektyawch nie wymaga rozebrania aparatu, ani obiektywu. W moim przesłona wychodzi z góry i z dolu. Wystarczy więc podważyć czymś delikatnie osłonkę z wierzchu, z dowolnego boku, co spowoduje ponowne wprowadzenie przesłony na "szyny". I działa! Proszę o zamknięcie tematu! Edytowane 24 Czerwca 2010 przez majk3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...