Skocz do zawartości
robson999

HARD ERROR SYSTEM!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj jak zwykle posiedziałem trochę przy komputerze. Zainstalowałem sobie program (testowo), którego będę używał w pracy. Wszystko ok, ale nie mogłem zalogować się do serwera i postanowiłem jeszcze raz zainstalować program, a przed tym usunąć z komputera taki folder:

"Microsoft SQL Server"

Gdy okazało się, że nie można go usunąć (komun: brak dostępu, sprawdź czy dysk nie jest pełny), postanowiłem odłączyć internet (sam nie wiem dlaczego?) i spróbować jeszcze raz...

Wszedłem do panelu sterowania/połączenia sieciowe/kliknąłem wyłącz/i wtedy zaczął się ten koszmar. Najpierw zawiesił się system, potem na pasku pojawił się bardzo złowieszczy komunikat:

HARD ERROR SYSTEM! Zrobiło mi się gorąco...

Wszedłem w mój komputer i ku mojemu zdziwieniu nie było tam dysku C, wszedłem szybko w panel sterowania, a tam tylko 1/3 plików. Szybko wyłączyłem komputer, ale po włączeniu system już się nie uruchomił, tylko napisał mi tak:

Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ wystąpił problem z konfiguracją sprzętu dysku komputera.

Nie można czytać wybranego dysku rozruchowego. Sprawdź ścieżkę rozruchu i sprzęt dysku.

Sprawdź dokumentację systemu Windows dotyczącą konfiguracji sprzętu dysku oraz instrukcje sprzętu, aby uzyskać dodatkowe informacje.......

Co o tym myślicie?? Szkoda mi systemu, bo działał ładnie od 2008r. Mógłbym w ostateczności sformatować dysk tylko, czy tam nie ma jakiegoś problemu sprzętowego...?

Od czego mam zacząć, może od wyjęcia dysków, karty gr, pamięci, kabli, może zrobić reset płyty gł?

Komputer:

IC2D 6300

GF 9600gt

Pamięć 2gb

System XP Prof.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapoznaj się z programem MHDD i puść skanowanie powierzchni (na razie bez naprawy). Odczytaj też dane SMART i sprawdź ich znaczenie (opisy w Sieci).

Jeśli zniknęła partycja (lub uszkodziła się), to odzyskać ją można przy pomocy TestDisk. Uruchomisz go z płyty bootowalnej lub pod Windows, podłączając swój dysk do innego komputera. Wtedy też możesz odczytać SMART w HDD Tune lub Victoria. Tym drugim możesz też skanować powierzchnię.

Z drugiej strony komunikat wróży raczej złośliwego robaka - dlaczego niby Vista w wersji polskiej (tak przynajmniej zakładam) miała by dawać komunikaty w języku angielskim? Chyba że komunikat pochodził z jakiejś dodatkowej aplikacji instalowanej razem ze sterownikami. Gdyby partycja C zniknęła/uszkodziła się podczas pracy sytemu, to na dzień dobry miałbyś niebieski ekran lub restart systemu, a nie jakiś tam komunikat. Zniknięcie partycji z widoku w "Mój komputer" wskazuje także na robaka, podobnie jak znikające ikony z panelu sterowania - przy uszkodzeniu dysku panel by się już raczej nie otworzył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi