robson999 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Witam. Wczoraj jak zwykle posiedziałem trochę przy komputerze. Zainstalowałem sobie program (testowo), którego będę używał w pracy. Wszystko ok, ale nie mogłem zalogować się do serwera i postanowiłem jeszcze raz zainstalować program, a przed tym usunąć z komputera taki folder: "Microsoft SQL Server" Gdy okazało się, że nie można go usunąć (komun: brak dostępu, sprawdź czy dysk nie jest pełny), postanowiłem odłączyć internet (sam nie wiem dlaczego?) i spróbować jeszcze raz... Wszedłem do panelu sterowania/połączenia sieciowe/kliknąłem wyłącz/i wtedy zaczął się ten koszmar. Najpierw zawiesił się system, potem na pasku pojawił się bardzo złowieszczy komunikat: HARD ERROR SYSTEM! Zrobiło mi się gorąco... Wszedłem w mój komputer i ku mojemu zdziwieniu nie było tam dysku C, wszedłem szybko w panel sterowania, a tam tylko 1/3 plików. Szybko wyłączyłem komputer, ale po włączeniu system już się nie uruchomił, tylko napisał mi tak: Nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ wystąpił problem z konfiguracją sprzętu dysku komputera. Nie można czytać wybranego dysku rozruchowego. Sprawdź ścieżkę rozruchu i sprzęt dysku. Sprawdź dokumentację systemu Windows dotyczącą konfiguracji sprzętu dysku oraz instrukcje sprzętu, aby uzyskać dodatkowe informacje....... Co o tym myślicie?? Szkoda mi systemu, bo działał ładnie od 2008r. Mógłbym w ostateczności sformatować dysk tylko, czy tam nie ma jakiegoś problemu sprzętowego...? Od czego mam zacząć, może od wyjęcia dysków, karty gr, pamięci, kabli, może zrobić reset płyty gł? Komputer: IC2D 6300 GF 9600gt Pamięć 2gb System XP Prof. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zapoznaj się z programem MHDD i puść skanowanie powierzchni (na razie bez naprawy). Odczytaj też dane SMART i sprawdź ich znaczenie (opisy w Sieci). Jeśli zniknęła partycja (lub uszkodziła się), to odzyskać ją można przy pomocy TestDisk. Uruchomisz go z płyty bootowalnej lub pod Windows, podłączając swój dysk do innego komputera. Wtedy też możesz odczytać SMART w HDD Tune lub Victoria. Tym drugim możesz też skanować powierzchnię. Z drugiej strony komunikat wróży raczej złośliwego robaka - dlaczego niby Vista w wersji polskiej (tak przynajmniej zakładam) miała by dawać komunikaty w języku angielskim? Chyba że komunikat pochodził z jakiejś dodatkowej aplikacji instalowanej razem ze sterownikami. Gdyby partycja C zniknęła/uszkodziła się podczas pracy sytemu, to na dzień dobry miałbyś niebieski ekran lub restart systemu, a nie jakiś tam komunikat. Zniknięcie partycji z widoku w "Mój komputer" wskazuje także na robaka, podobnie jak znikające ikony z panelu sterowania - przy uszkodzeniu dysku panel by się już raczej nie otworzył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Też mi to śmierdzi wirusem. Jakiego antyvira używasz Robson ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson999 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Dzięki chłopaki za cenne rady! Do prac związanych z odzyskiwaniem systemu wracam w poniedziałek...(jestem na wyjeździe). Napiszę jak poszło i pewnie poproszę jeszcze o jakieś wskazówki. Mój program antywirusowy to Avast! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...