Skocz do zawartości
ath

The Lord of the Rings: War in the North

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

The Lord of the Rings: War in the North | Zapowiedź strona 1 | PC Gry-Online

Produkcja action/RPG osadzona w realiach Władcy Pierścieni J.R.R. Tolkiena, oferująca rozgrywkę w trybie kooperacji dla maksymalnie trzech osób.

The Lord of the Rings: War in the North jest produkcją należącą do gatunku action/RPG, przeznaczoną docelowo do rozgrywki w trybie wieloosobowym. Zaprojektowano ją na bazie słynnej powieści Władca Pierścieni, napisanej przez angielskiego pisarza i filologa z wykształcenia, Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Za stworzenie gry odpowiedzialne jest studio Snowblind, znane z prac nad konsolowymi hack’n’slashami Baldur's Gate: Dark Alliance oraz Champions of Norrath.

Akcja War in the North toczy się równolegle z wydarzeniami przedstawionymi w powieści, z tą różnicą, że gracz odgrywa tu odmienną rolę w walce z siłami ciemności. Produkcja oferuje rozgrywkę w trybie współpracy dla maksymalnie trzech graczy, którzy tworząc drużynę stawiają czoło siłom Saurona w północnych regionach Śródziemia. Środowisko gry pozwala graczom na pełną modyfikację nie tylko wyglądu postaci, ale i umiejętności oraz zdolności specjalnych, wraz z szerokim wyborem podatnej na ulepszenia broni.

W grze można wcielić się w elfa, człowieka lub krasnoluda (rasy różnią się specjalnymi zdolnościami) oraz dokonać wyboru spośród trzech profesji: maga, zwiadowcy i wojownika. Dla przykładu, krasnoludy mogą korzystać z dodatkowych umiejętności w podziemiach – m.in. widzą magiczne runy, wskazujące tajne przejścia. Magowie dysponują z kolei dużą „siłą ognia”. Oprócz czarów ofensywnych (związanych także z magią manipulującą lodem), mogą aktywować ochronną tarczę i leczyć towarzyszy. Zwiadowcy stają się niewidzialni i stosują ataki z ukrycia, natomiast wojownicy skupiają na sobie uwagę wrogów i ratują sprzymierzeńców z opresji. Sednem zabawy jest walka oparta na umiejętnościach, których uczymy się wraz z rozwojem postaci.

W trakcie rozgrywki zbieramy różne przedmioty i rozmawiamy z postaciami niezależnymi. System dialogowy został zapożyczony z cyklu Mass Effect i opiera się na wyborze najbardziej pasujących kwestii. Nasze decyzje wpływają na postępy w grze, otwierają dostęp do pobocznych zadań i dostarczają informacji o bogatym świecie Śródziemia. Warto w tym momencie zauważyć, że w odtworzeniu klimatu świata Tolkiena pomagał Saul Zaentz (producent filmowy).

Najciekawiej prezentującą się cechą War in the North jest rozgrywka wieloosobowa. Grę można ukończyć w pojedynkę, przy wsparciu dwóch członków drużyny prowadzonych przez sztuczną inteligencję, a także w trybie sieciowym, kiedy zastępują ich prawdziwi gracze. Dobrą zabawę zapewnia system skalowania doświadczenia postaci i możliwość wymiany przedmiotów.

gry-online.pl

Ostatnio rpg-ów w starym stylu mało, poza dragon age jakoś nic sensownego sobie nie przypominam.

The Lord of the Rings: War in the North - screen 1/4 ( PC ) galeria gry-online.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lecimy:

The Lord of the Rings: War in the North jest produkcją należącą do gatunku action/RPG... Za stworzenie gry odpowiedzialne jest studio Snowblind, znane z prac nad konsolowymi hack’n’slashami Baldur's Gate: Dark Alliance... Sednem zabawy jest walka...

Sorry ale to nie będzie cRPG w starym, dobrym stylu. To będzie next-genowa aRPG, gdzie sednem będzie walka, czyli taki dzisiejszy Mass Effect osadzony w Śródziemiu. Oczywiście full voice acting, no bo każdy szanujący się RPG musi mieć full voice acting (/facepalm). Pewnie bliżej tej grze będzie do Dungeon Siege'a niż do Dragon Age, który to zresztą nie jest jakąś szczególnie dobrą (za to świetnie wyhype'owaną) grą cRPG.

A tak swoją drogą to już zakładałeś temat o tej grze. Brak jednak odnośnika do niego w indeksie gier. :blink:

The Lord Of The Rings : War In The North - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to porownywanie tej produkcji do DA:o czy ME to nieporozumienei. To bedzie czystej wody action RPG pokroju Dungeon Siege czy Titan's quest (czyli mechanika rozgrywki w stylu hack'n'slash - pare statystyk skoncentrowanych wylacznie na rozwalce w czasie rzeczywistym, kamera dowolnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wygląda to zbyt dobrze - nie będę chyba zbyt odkrywczy jeśli napiszę - "czysta konsola"

Ja jednak podziękuje - w empiku kusiło pudełko + koszulka (jestem ogólnie fanem LOTRa) ale dobrze że się wstrzymałem. Przeznaczę jednak mój fundusz na nowego eldera

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pierwsze wrażenia co do tej gry okazały się na szczęście błędne (bo ile można wałkować temat LOTR'a) :D

Na początku jak zacząłem grać to jakoś mi nie chciała gierka podejść, wszystko wydawało mi się jakieś takie bez finezji na którą jako fan twórczości Tolkiena liczyłem. Jednak po pierwszych misjach i gra zaczęła mi się okropnie podobać :D

Jest duża różnorodność i praktycznie cały przegląd wrogów do ubicia, mapa jest ogromna, dodatkowo są misje bonusowe typu przetrwaj nacierające fale wrogów, finishery chociaż jest ich niewielka ilość pozostawiają we mnie satysfakcję z ucięcia głowy czy nogi orkowi no i ogromna ilość broni i zbroi do wyboru do koloru :D

Jestem parę godzin w grze i cały czas przyciąga mnie po więcej, więc chyba im się udało :D

Co do grafiki to mi się osobiście podoba i bardzo się zdziwiłem, że mój 2 letni laptop radzi sobie bez problemu na maksymalnych ustawieniach :)

SPOILER: wczoraj przeszedłem grę i kurcze dlaczego teraz we wszystkich grach akcji ostatni boss jest zawsze najłatwiejszy do pokonania z całej gry... :-|

Edytowane przez twistet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi