Skocz do zawartości
porczek

Komputer mATX do 1300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Składam komputer dla znajomej, używane będzie w głównej mierze do pracy biurowej, internetu, filmów, ale czasem przyjadą wnuczki i będą chciały w coś pograć więc jakaś podstawowa karta graficzna powinna być. Komputerek ma być mały więc nic poza mATX nie wchodzi w grę. Żadnego OC nie będzie.

Ja złożyłem coś takiego:

Gigabyte MA78LM-S2

GoodRam 2GB 800MHz

AMD Athlon II X2 240

Sapphire Radeon HD4670 512MB DDR3 /128bit/

Samsung SH-S223C SATA

I-BOX Rico 373 TX (400W)

Samsung 250GB 7200rpm 8MB cache SATA-II F1

Całość wychodzi nieco ponad 1300zł i drożej być nie może. Podzespoły muszą być nowe.

Proszę o ewentualne korekty. Nie wiem czy obudowa z tym zasilaczem i-box jest coś warta? Ale myślę że do takiego zestawu taki zasilacz wystarcz, chyba że ma ktoś namiary na tanią obudowę mATX i do tego wezmę jakąś DELTĘ 400W.

Edytowane przez porczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta wnuczka to w co będzie chciała grać? W simsy?

Nie wiem czy jest sens kupować grafikę jeśli ma być używana sporadycznie. Może lepiej kupić Asrocka ze zintegrowanym HD4200? Karta radzi sobie nawet nieźle.

Zamiast tego kupisz DDR3, większy 500GB dysk...

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i racja, też myślałem o jakiejś mocnej karcie zintegrowanej. Dzieciaki maja chyba po 11 lat więc wymagań jakiś wielkich pewnie nie mają, ale babcia chcę żeby było jak najlepiej więc nie chcę później świecić oczyma że "dzieciakom się tną gry" a przecież komputer miał być dobry. (ja na te pieniądze)

Dodam że na 99% nie będzie on modyfikowany przez kilka lat więc czy to będzie DDRII czy DDRIII nie ma znaczenia, pewnie za rok i tak wymyślą coś nowego ;-)

A teraz używają Athlona XP 2200+ więc skok i tak będzie duży.

Chyba że tan zintegrowany HD4200 jest na tyle wydajny żeby, np. simsy chodziły płynnie w roździałce 1440x900 na najniższych detalach. Ja na kompie nie grałem od kilku lat więc nie orientuję się jakie obecne gierki mają wymagania.

Dzięki za odp.

Edytowane przez porczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/

Asus M4N68T-M LE /nForce 630a, DDR3-1333/

Vram 2GB 1333MHz CL9

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

Gainward GT240 512MB 128bit PCI-E DDR3

Samsung SH-S223C SATA (black)

Xpower 3354 Mini Silver

1181 zł w proline.pl,

Do tego dorwać Fortrona/Deltę z Allegro:

FORTRON 350 HLN od SS WROCŁAW (1096024350) - Aukcje internetowe Allegro

Płyta główna taka bo: kosztuje 200zł, obsłuży co trzeba; jest mATX; A tu nie będzie oc itd... Ew inna w cenie do 200zł pod am3/ddr3;

EDIT:

Zmieniony sklep, wychodzi taniej z większym dyskiem, nie ma niestety 4670, ale GT240 to podobna wydajność, można dorzucić 16zł do wersji z pamięciami ddr5;

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

235 zł

Płyta główna:

AsRock M3A785GMH/128M /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/

290 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 2GB 1333MHz CL9

199 zł

Dysk twardy:

Samsung 250GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

155 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-S223C SATA (black)

99 zł

Suma: 978zł brutto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mini test hd 4200 W jakie gry pogramy na Integrze AMD? Test Radeona HD 4200.. Benchmark.pl

Wydaje się, że Simsy pociągnie ;-)

@ gronio89:

Bez sensu jest brać 250GB dysk twardy jeśli za 30zł więcej jest taka sama 500GB..

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za podpowiedzi, chyba jednak wezmę pod uwagę zestaw z dodatkową kartą graficzną. Zdecydować muszę czy chce DDR II czy DDR III. Co do dysku to racja, ze lepiej dołożyć 30zł i wziąć większy, ale 250GB to oni i tak w 100 lat nie zapełnią;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za podpowiedzi, chyba jednak wezmę pod uwagę zestaw z dodatkową kartą graficzną. Zdecydować muszę czy chce DDR II czy DDR III. Co do dysku to racja, ze lepiej dołożyć 30zł i wziąć większy, ale 250GB to oni i tak w 100 lat nie zapełnią;-)

Nie wiem jak widzą to przyszli posiadacze tego zestawu ale branie DDR2 i taniej płyty z punktu widzenia przyszłej modernizacji jest bezsensowne.

Lepiej brać coś z obsługą DDR3 i na podstawce AM3. Chyba, że to jest typ ludzi co im jeden zestaw starczy na kolejne 5 lat ;P i nie zauważają spadku wydajności całego zestawu.

Dysk mimo wszystko kiedyś się zapełni ;) nawet za 100 lat hehe. Teraz każdy ma kupę zdjęć z aparatów cyfrowych i gdzieś to trzymać trzeba ;P

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grinch, tak jak piszesz dla każdego ważne coś innego tu akurat czy to będzie AM2 i DDR 2 czy DDR 3, itd. nie ma najmniejszego znaczenia. Tu ważne jest, żeby to działało bezawaryjnie przez powiedzmy te 5 lat albo i dłużej. Wcześniej przez kilka lat siedzieli na wspomnianym athlonie 2200+ i dalej byłoby ok gdyby z kompem nie zaczęły się problemy.

Ostatecznie jednak wybrałem zestaw bardziej rozwojowy i nawet 100zł udało się dołożyć:-)

Zakupiony zestaw to dokładnie takie coś:

Sapphire Radeon HD4670 512MB DDR3 /128bit/ DVI HDMI

Samsung SH-S223C SATA

Asus M4N68T-M /nForce 630a, DDR3-1333

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

GoodRam 2GB 1333MHz CL9

I-BOX Fornax 5002 (b/z)

Fortron FSP400-60APN 400W

przyjdzie na początku przyszłego tygodnia i mam nadzieje że wszyscy będą zadowoleni.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi