immo Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Mam problem. Nie dawno kupiłem sobie Router Canyon - CN-WF514 i laptopa MSI U100. Wcześniej połączony był tylko modem Scientific atlanta epc2203. Teraz sytuacja wygląda tak. Antena z dachu (dostawca internetu UPC 10mb/s) idzie do modemu (Scientific atlanta) z modemu kabel od internetu idzie do routera do wejścia LAN (1). Do wejścia LAN (2) Podłączony jest kablem komputer stacjonarny, a do wejścia LAN (3) Podłączony jest laptop MSI u100. Próbowałem już chyba wszystkiego, a nadal internet działa tylko na komputerze stacjonarnym. Próbowałem zrobić z laptopa ping do stacjonarnego ale wyskoczył error i nie zadziałało. Nie wiem co robić żeby internet działał na obydwu komputerach. Proszę o pomoc i szybką odpowiedź. Dziękuję z góry. *Edit: Obydwa komputery mają zainstalowany Win 7600. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez immo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkkam Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Kabel od internetu powinien być raczej podłączony do portu WAN, inaczej będzie działał jak switch i przydzielał IP stacjonarnemu (być może po adresie MAC). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
immo Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 Kiedy podłączam do portu WAN to internet nie działa ani na stacjonarnym ani na laptopie. Poprostu szuka IP i nie może znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) @ immo Miałeś w ogóle w ręku takie coś jak instrukcja obsługi routera? Radzę przeczytać, a nóż się czegoś nowego dowiesz ;] Tak jak kolega tribute napisał, podłącz kabel z modemu do portu WAN. Portami LAN podłącz komputery które mają korzystać z sieci. Czy ustawienia sieciowe na komputerze gdzie jest internet są wpisane ręcznie? Sprawdź. Nie wiem czy ten modem ma DHCP włączone i czy w ogóle je ma ;P Nie chce mi się pisać tutaj, napisz do mnie na GG (jest w profilu) to Ci pomogę ;] Edytowane 25 Czerwca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...