Skocz do zawartości
immo

Problem z siecią pomiędzy Stacjonarnym a MSI u100.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem. Nie dawno kupiłem sobie Router Canyon - CN-WF514 i laptopa MSI U100. Wcześniej połączony był tylko modem Scientific atlanta epc2203. Teraz sytuacja wygląda tak. Antena z dachu (dostawca internetu UPC 10mb/s) idzie do modemu (Scientific atlanta) z modemu kabel od internetu idzie do routera do wejścia LAN (1). Do wejścia LAN (2) Podłączony jest kablem komputer stacjonarny, a do wejścia LAN (3) Podłączony jest laptop MSI u100. Próbowałem już chyba wszystkiego, a nadal internet działa tylko na komputerze stacjonarnym. Próbowałem zrobić z laptopa ping do stacjonarnego ale wyskoczył error i nie zadziałało. Nie wiem co robić żeby internet działał na obydwu komputerach. Proszę o pomoc i szybką odpowiedź. Dziękuję z góry.

*Edit: Obydwa komputery mają zainstalowany Win 7600.

Edytowane przez immo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ immo

Miałeś w ogóle w ręku takie coś jak instrukcja obsługi routera? Radzę przeczytać, a nóż się czegoś nowego dowiesz ;]

Tak jak kolega tribute napisał, podłącz kabel z modemu do portu WAN. Portami LAN podłącz komputery które mają korzystać z sieci.

Czy ustawienia sieciowe na komputerze gdzie jest internet są wpisane ręcznie? Sprawdź. Nie wiem czy ten modem ma DHCP włączone i czy w ogóle je ma ;P

Nie chce mi się pisać tutaj, napisz do mnie na GG (jest w profilu) to Ci pomogę ;]

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi