Skocz do zawartości
sv13

wydajny i w miarę cichy komp :P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do zmiany prawie całego kompa,

nowy jest mi potrzebny do odpalania kilku potężnych programów naraz (grafika 2D/3D) i raz na 2 tygodnie do zagrania w jakąś grę :), oto co skleciłem:

Procesor (w nawiasach będą warunki które musi spełniać: 4 rdzenie)

AMD Phenom II X4 945 Quad Core(AM3,95W) - 549zł

Płyta główna(musi pociągnąć wymienione częsci)

MSI 770-G45 AMD 770 Socket AM3 - 271zł

Zasilacz(cichy, musi pociągnąć wymienione częsci)

Tracer P4 Highlander 450W Silent - 108zł

RAM(min 4GB)

DDR3 Geil 4GB PC1333 Dual 2x2GB Value CL9 - 391zł

chłodzenie procesora(Ciche)

tu mam problem, na standardowym zestawie z procka raczej cicho nie będzie(tego nie wiem:))

kupił bym Zalman CNPS10X PERFORMA - 107zł, ale to coś ma 15cm wysokości, a moja stara obudowa ma 18cm szerokosci więc na 99% sie nie zmiesci, pozostaje tez Cooler Master RR-B10-212P-GP - 91zł, który powinien się zmieścić, ale bedzie prawdopodobnie głośniejszy(kilka negatywnych komentarzy) jeżeli ktoś miał do czynienia z tymi modelami to chętnie usłyszę opinie.

Czy warto by było dopłacić ~120zł za nową obudowę (w obudowę 20cm szerokości ten zalman powinien(chyba) się już wcisnąć).

- narazie jestem za: "nie warto"

suma (licząc cooler master, bez obudowy i grafiki): 1410 zł

pozostaje jeszcze kwestia karty graficznej ale o niej zadecyduje jak bede pewny czy kupuje nową obudowę czy nie, chciałbym się zmieścić w 1700zł (juz z karta graf.)

częsci szukam na ram.net.pl (w operze nie dziala menu kategorii)

jak ktoś zna tańszy sklep to chętnie usłyszę, no i fajnie by było gdyby wszystko dało sie kupić w jednym sklepie

jakieś sugestie ?

Edytowane przez sv13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz który wybrałeś to tykająca bomba zmien na Fortron FSP400-60GHN albo BeQuiet PurePower 430W

procek tez wymień na AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3

ram na GoodRam albo A-Daty

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 659 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS10X Performa - 130 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł

RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHz CL9 - 398 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł

Razem : 1625 zł

Drogo, ale cpu BE i rewizja nowa, a zasilacz to zasilacz a nie gowno. Sorry ale z tym Twoim wybrancem to mozna co najwyzej nauczyc sie gasic pozary ;P i tyle z niego bedzie. Oczywiscie moznaby zmienic na procesor na 925 i wtedy byloby cos na karte. Ale musisz sie okreslic jak czesto te gry i jakie masz wymagania, bo moze dala by rade integra...

Procesor : AMD Phenom II X4 925 - 539 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS10X Performa - 130 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł

RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHz CL9 - 398 zł

Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwrocilem w ogole uwagi. Troche stare info u mnie nadal funkcjonuje ;) andrew czy nie uwazasz w takim razie ze umieszczanie 955 w zestawach jest troche bez sensu ? Akurat na takim portalu jak ten 200mhz czy odblokowane mnozniki to nie powinny byc wyznaczniki moim zdaniem. Chyba ze to takie wyjscie na wprost laikom...

ps. nie tak dawno za 200zl to byly 1600 cl8 ;/ Wiec kupno duzej ilosci ramu teraz to troche sarkazm. Aaa i pamietam jeszcze promocja adatow ;P 4gb 2000mhz'ki za 400zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rozumiem że cena to jedyny minus?

Właśnie miałem ukończyć zamówienie tych Geil'ów do Asrock'a EXTREME3 870. Na stronie Asrocka jest wzmianka że ta płyta obsługuje 1GB Geile z tej serii (myślę że 2 w takim wypadku także) a o Goodramach nie ma wzmianki :P

Sklep to ramnet więc OCZ low v odpadają xP a różnica w cenie między Goodramami a Geilami(które bądź co bądź mają to dodatkowe chłodzenie) to 7,14zł :P

Edytowane przez frozenpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to jeszcze nie widziałem żeby w dualu było drożej i to o ile...

Hmmm ciekawa kwestia z tym ramem, dobrze, że tu napisałem :] Gdybym zamówił tak jak napisałeś 2x 2gb goodram to istnieje możliwość że będą problemy z nimi w duallu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm w takim razie dziękuję za pomoc i zaoszczędzenie kilkunastu zł :) Wybiorę Goodramy :)

A co do płyty głównej to postanowiłem wybrać taką gdyż za 1-2 lata możliwe że będzie przesiadka na x6 ( o ile coś się ruszy w kierunku lepszego wykorzystywania tych rdzeni przez programy/gry...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jakos nie bardzo widze tutaj cichy zestaw za ta cene.

Moznaby sprobowac tak:

zasilacz :

Zasilacz do obudowy Bequiet PurePower L7 430W - Zasilacze do obudów - ram.net.pl

193

albo:

Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-400CXEU 400W - Zasilacze do obudów - ram.net.pl

procesor X4 945 za 550

plyta:

Płyta główna Asus M4A88T-M A880G Socket AM3 - Socket AM3 - ram.net.pl

332

ram ten co byl 391

Zalman performa 109

Co daje nam 1575 w ram necie

No i tu jest bol z obudowa:

Obudowa Antec P180 MINI BLACK // SUPER CENA !! (1085914158) - Aukcje internetowe Allegro +3 wolnoobrotowe wentyle

albo taka:

Fractal Design Define R2 Titanium Grey (bez zasilacza) - Obudowy - Fractal Design

(przy fractalu mozna oszczedzic na mobo bo nie musi byc matx)

Do grania raz na 2 tygodnie mysle , ze integra w 880g starczy (a jak nie to najprosciej dolozyc grafike zamiast przekladac wszystko do nowej budy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, a poszedłem tylko zrobić sobie kanapki i juz bylo 9 odpowiedzi :P

dzieki wszystkim za rady, juz widze ze zasilacz do wymiany

Nie. Taki sam ram jak sprzedawany w Dualu.

- dobrze wiedzieć ^^

mysle tez nad tym ASRock M3A770DE, ale w teście, gdzie jest tez moja płyta MSI napisali do ASrocka "zawyżanie ustawionego napięcia zasilającego CPU", w sumie nie wiem czy warto sie tym aż tak przejmować, ale na pewno nie jest to pocieszające, a roznica to 26 zł ( w ciągu ostatnich kilku dni moj MSI podrożał o 17zł), wiec jeżeli cena znów spadnie, to różnica będzie tym bardziej mniejsza, a ja nie dostrzegam różnicy pomiędzy tymi dwoma

No i tu jest bol z obudowa:

Obudowa Antec P180 MINI BLACK // SUPER CENA !! (1085914158) - Aukcje internetowe Allegro +3 wolnoobrotowe wentyle

albo taka:

Fractal Design Define R2 Titanium Grey (bez zasilacza) - Obudowy - Fractal Design

(przy fractalu mozna oszczedzic na mobo bo nie musi byc matx)

uu 300+ za obudowe to raczej odpada Edytowane przez sv13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uu 300+ za obudowe to raczej odpada

Zauważ , że dobra obudowa posłuży ci latami (taki antec spokojnie 5-6 lat przeżyje, a jesli ktos nie wymysli jakichs hiper radykalnych zmian w formacie plyt glownych to i pewno wiecej) a na jednym procu ile będziesz jechal 2 lata? no może 3.

Tak samo zasilacz - konkretna porzadna zasilka to 4-5 lat spokoju (zwlaszcza, ze Corsair z tego co pamietam daje 5 lat gwary).

No i tutaj w sumie jest to jeden z kluczowych elementow wyciszania kompa - buda musi byc ciezka by nie wpadala w wibracje od dyskow/napedow, musi miec sensowna wentylacje by dalo sie ja porzadnie schlodzic kilkoma wolnoobrotowymi wiatrakami, do tego dobry przeplyw powietrza w obudowie wycisza tez zasilacz (zazwyczaj ich wiatraki, sa sterowane przez uklady reagujace na temperature, wiec chlodniejsza obudowa=ciszszy zasilacz), tak samo bedzie tez korzystnie wyplywac na ewenualna karte grafiki.

Acz wiadomo z pustego w prozne i salomon nie naleje , wiec jesli nie dasz rady dolozyc to trudno bedzie musial zostac komp w tym co masz, bo zmiana na cos z przedzialu ok 100 pln mija sie z celem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteście okropni ^^ z mojego zestawu za 1500 zrobił sie za 2000, no ale co prawda to prawda, lepiej kupic raz, a dobrze niz zmieniac co chwile (pomijajac grafike, bo ją kupie aby była :))

Edytowane przez sv13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

A tak z ciekawości zapytam - dlaczego mówicie, że 945 jest lepszy od 955 tj. lepiej cena/wydajność? Przecież 945 to nie BE a więc mnożnika zalbkowoany czyli gorsze OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteście okropni ^^ z mojego zestawu za 1500 zrobił sie za 2000, no ale co prawda to prawda, lepiej kupic raz, a dobrze niz zmieniac co chwile (pomijajac grafike, bo ją kupie aby była :))

Trzeba bylo nie pisac , ze ma byc cichy ;)

Swoja droga jak kiedys kupowalem karte grafiki to zaczalem od przegladania allegro za uzywka 6600 a skonczylem na 7600gt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

Chciałem założyć podobny wątek, ale podczepię się do tego :)

Podobnie jak sv13 szukam cichego i wydajnego peceta. Podoba mi się Phenom II X4 945 i wspomniane 4GB ramu. Szukam też płyty z jakimiś nowszymi rozwiązaniami (USB3, nowszy chipset,...), bo chciałbym mieć możliwość rozwijania kompa w kolejnych latach. Po przykrych doświadczeniach wiem już, że na zasilaczu nie można oszczędzać, więc jakiś na prawdę porządny ~500W by mi się zdał. Na grafikę chcę wydać do 700zł max, więc coś z półki HD5770 (stąd 500W). Pomożecie mi wybrać też obudowę? Z tego co piszecie, to ma duży wpływ na wyciszenie, więc nie chcę tu skąpić.

Zrobiłem sobie taki przykładowy (orientacyjny) zestaw:

Całość poniżej 3000zł (ceny są z wrocławskiego sklepu na P z 29.06.2010) ;)

Wspomniana obudowa mi się podoba, bo jest nieduża (co było by dodatkowym atutem tego zestawu!) ale pewnie chłodzenie do niej się nie zmieści. Dałem ją tak żeby mieć cenowe rozeznanie...

Nie dodałem, że OC mnie nie interesuje!

Edytowane przez Dziks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda fajna, ale pod HTPC. Ja bym widział tutaj Silentum Gladius 600 lub Antec Three Hundred - imho najpiekniejsza obudowa na świecie. Zasilacz na OCZ ModXStream 500W (to samo, ale modularny) a płytka na AsRock 770 Extreme3

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx R4KET

Co do zasilaczy, to nie mogę dyskutować, ponieważ się na nich nie znam. Muszę zaufać bardziej doświadczonym ;)

Płyta ASRocka prezentuje się świetnie, więc na pewno będzie brana pod uwagę! A warto za nowszymi mostkami się rozejrzeć?

Co do obudów, to są dość ascetyczne z wyglądu, więc nie chcę o ich piękności się wypowiadać (choć obie są do zaakceptowania :wink: ) Zależało by mi bardzo gdybyście opisali na co zwracać uwagę przy wyborze obudowy. Ktoś wspomniał, że powinna być ciężka i sztywna żeby nie drgała razem z wnętrznościami. Czy coś jeszcze? Czy na przykład sposób montowania podzespołów jest istotny? Widziałem, że są na śruby lub szyny... A montowanie jakichś wygłuszających podkładek czy mat ma sens?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Case Basics & Recommendations | silentpcreview.com <- o cichych obudowach

Recommended Power Supplies | silentpcreview.com <- lista dobrych cichych PSU (nas interesuja ta tabelka nizej bo pierwsza powoduje zawal serca cenowy) , z oferty proline sugerowalbym corsaira vx 450 (450 spokojnie ciagnie x6 i gt260 po oc , wiec u ciebie bedzie mial spory zapas).

Oczmodstream jest glosniejszy a na dodatek ma krotsza gware od corsarza.

Bude jak pisalem strone temu Fractala albo P180 mini imho, ale jak chcesz desktopowa jak ten aerocool to w sumie trzebaby tylko poszukac takiej z konkretna iloscia miejsca na grafike i zmienic cooler na lezacy zamiast towera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten zasilacz (StealthXStream 500W) i nie polecam - wewnatrz wyglada jak jakies tanie badziewie, z cisza tez jest roznie. Niby cichy, ale jak ktos sie powaznie za wyciszanie bierze, to okazuje sie najglosniejszym elementem, dosc szybko wkreca sie na wyzsze obroty.

Przesiadlem sie na Bequieta z podpisu i jestem bardzo zadowolony - niebo a ziemia. Jedyny minus to brak odpinanych kabli, ale to maja wyzsze modele, a mi zalezalo na cenie.

Podana buda jest w formacie mATX i zwykla plyta ATX tam nie wejdzie - jestes tego swiadom? Nie jest to wada, oczywiscie, bo obecnie mATX nie ogranicza sie juz do ulomnych plyt do komputerow biurowych, ale trzeba byc tego swiadomym przy wyborze platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi