luqis Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam. Od jakiegoś roku używam Windows 7 na licencji MSDNAA, posiadam wspomniany w tytule procesor, oraz grafikę PowerColor HD3850 AGP. Problem jest następujący, aby grafikę system wykrywał prawidłowo, konieczne jest wyłączenie jednego rdzenia (np programem VistaBootPRO) skutkuje to poprawnym działaniem ale i drastycznym spadkiem mocy procesora. Pytanie jest takie czy jest możliwe żeby system widział procesor dwurdzeniowy jako jedno rdzeniowy, bez wyłączania jednego rdzenia. Takie jakby scalenie programowe dwóch rdzeni? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) coś chyba z mobo nie tak. Zacznij od aktualizacji bios-u. edit: drugie co mi przychodzi do głowy to zbyt słaby zasilacz. Edytowane 26 Czerwca 2010 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqis Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 Bios najnowszy z możliwych. Zasilacz możliwe ze może być za słaby, ale na win XP śmiga wszystko bez problemowo. Możliwe jest ze na win 7 jest większy pobór mocy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 można ustawić ilość rdzeni dla systemu w msconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 A nie wymieniałeś CPU po zainstalowaniu systemu? Wpisz Cmd->sfc/ scannnow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqis Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) można ustawić ilość rdzeni dla systemu w msconfig Tak ale to jest ustawienie ilości rdzeni...czyli po ustawieniu jednego rdzenia, drugi jest wyłączany, a mi chodzi o coś w stylu scalenia dwóch żeby nie tracić mocy obliczeniowej. A nie wymieniałeś CPU po zainstalowaniu systemu? Wpisz Cmd->sfc/ scannnow CPU siedzi od przeszło 3 lat, wiec nie... Te polecenie co podałeś po wpisaniu w konsoli wyrzuca :"Aby móc używać narzędzia sfc, musisz być administratorem z uruchomiona sesja konsoli", jestem pewien ze jestem na koncie administratora. Edytowane 26 Czerwca 2010 przez luqis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2010 Te polecenie co podałeś po wpisaniu w konsoli wyrzuca :"Aby móc używać narzędzia sfc, musisz być administratorem z uruchomiona sesja konsoli", jestem pewien ze jestem na koncie administratora. Uruchom konsole w trybe elevated - prawy klawisz na skrocie do konsoli a potem uruchom jako administrator. Choc ja jakos nie wierze zeby to cokolwiek zmienilo. A czy Windows uruchamia sie w trybe awaryjnym z wlaczonymi obydwoma rdzeniami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...