Tomekkkkkkkk Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Sorrki ludzie jeżeli juz to bylo, ale napieprzylo mi sie cos w moim kompie i teraz pisze z serwera gdzie nawet mychy nie mam :? ( Więc cięzko było mi szukać). Zamalowywałem proca ołówkiem i nakładałem prz okazji paste na nowo. Niestety nie włączył mi sie komp po tym. Płyta wydaje piski, tak jak powinna przecierz skoro jest coś nie tak. Tylko ze nie wiem czy ona piszczy ze proc jej sie nie podoba, czy sama jest zwarzona. Jak ktos ma jakąs rozpiske z piskami do AWARDA będe wdzięczny. ( Komp wydaje długie pojedyńcze piski, cały czas) Jeżeli to możliwe to prosze o w miare szybką odpowiedź. Z góry dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 A jakie to piski?? Co to za płyta główna? Podaj wersje BIOS'u. Jest to Award, czy Phoenix Award? Zazwyczaj dlugie piski typu: piiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiiiii ....... Oznaczaja cos nie tak z RAM'em. Możliwe, że źle włożyłeś którąś z kości. Procesor raczej sprawny, bo jakby był uszkodzony, to kompa nie włączyłbyś. Wyjmij procesor i wciśnij POWER - nie włączy się. Ja stawiałbym na RAM, CMOS lub grafike. Masz może na mobo wyświetlacz kodów POST?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Płyta tak jak w opisie, BIOS Award wersji nie pamiętam a teraz juz nie sprawdze. A najgorsze jest to ze ja RAMU nie ruszałem..... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Proc, Pamięć i Grafa działają (Sprawdziłem) Czyli to chyba jednak płyta. Ale co jej sie mogło stać ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Hmm... A co robiłeś? MOże przypadkiem ruszyłeś RAM? Jakby mobo była uszkodzona, to wogóle by Ci się nie odezwał. Tak samo proc. MOżliwe, że przypadkiemcoś ruszyłeś. Ja też tak czasami mam. Wynmieniam baterie CMOS, i mam (mialem) problem z RAM'em. Aktualnie jestem po wymianie sprzętu, wiec ...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 a proca wycierales z olowka? uwazaj zeby srebrna pasta neizapackac mostkow, jak darady to sproboj porzyczyc od kogos procka do sprawdzenia to bedziesz mial pewnosc co sie ewentualnie popsulo, wedlug mnie os jest neitak, bo niepowinna piszczec :|, moze zamalowales sonsiednei mostki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Też tak z początku myślałem że może upaćkałem proca pastą za bardzo, ale na kumpla płycie działa mój proc, pamięć, grafa (Nawet twardziela sprawdzałem) No i dlatego sie do was zwróciłem, bo nie mam zielonego pojęcia czemu to sie nie chce odpalić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 ja kiedys tak mialem na plycie k7vza, coś tam grzebalem przy kompie potem niechial odpalic i piszczal, bylem jeszcze laikiem wiec postanowilem rozlozyc kompa na czesci i wytrzec z kurzu wszytko i zlozyc, no i pomoglo, neiwem co to bylo. Jak wlonczasz n abudzie power'a to krenci sie wentylator w zasilaczu i na coolerku ?, moze na coolerku padl i piszczy to zabezpieczenie w biosie ktore wykrywa czy wentylator jest wporządku, moze jakaś zworka Ci wypadła z plyty, sprawdź ich ustawienie, dipow jak sa to tez, nic innego nierzychodzi mi do glowy :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Jak już wspomniałem mobo masz sprawne, bo piszczy. A uszkodzone nie piszczałoby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 Tomaszu Chwastyku nic innego, tylko POPSUŁEŚ :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 No pięknie. Czyli jak wyśle do gwarancji to sie zbłaźnie ? No bo wszystko inne działa, jedynie płytka nie, startuje wszystko tak jak trzeba, nawet twardziela słychać, ale sie nie odpala, tylko piszczy !!! I dltatego jak mówicie że jest sprawne bo piszczy to bym chciał wiedzieć jak roszyfrować te piski, bo przecierz one coś znaczą. BIOS to jest PHOENIX (bynajmniej tak pisze na płycie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 A w manualu nie masz opisu piskow ?? BTW, w ostatnim/przedostatnim KŚ lub CHIPie jest opis wszelkich piskow z biosow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Hmm. Dzięki Reed. Teraz tylko znaleźć kogoś kto ma te gazety ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Pięknie. Nikt ze znajomych nie ma. No to wracam do punktu wyjścia. Jeżeli ktoś wie gdzie można w necie znaleźć, Kody pisków do Biosu Phoenixa to niech pisze. Z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 skocz to bibliotki we wrocławiu są gazety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 Pięknie. Nikt ze znajomych nie ma. No to wracam do punktu wyjścia. Jeżeli ktoś wie gdzie można w necie znaleźć, Kody pisków do Biosu Phoenixa to niech pisze. Z góry dzięki Popatrze w poniedzialek w pracy, moze jeszcze gdzies sa te gazety to ci zapodam "piskospis" :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 w faq bylo co oznaczala dana ilosc piskow z plytki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 ze strony http://www.bios.help.pl/modules.php?name=S...rticle&artid=21 (coś nie działa) : AWARD BIOS. Award nie jest zbyt rozmowny. Piszczy, gdy boli go karta graficzna i pamięć. Szczególnie z kartami AGP może być problem, gdyż mają one paskudną tendencję do "niedopasowania się" do styków w slocie. Przeważnie wystarczy lekko ruszyć kartą by problem zniknął 1 krótki wszystko OK, jedziemy dalej 1 długi błąd pamięci 1 długi, 2 krótkie błąd parzystości RAM 1 długi 2 krótkie błąd karty graficznej ciągły dźwięk błąd pamięci RAM lub karty graficznej AMI BIOS Ten to lubi piski 1 dźwięk błąd odświeżania RAM 2 błąd parzystości RAM 3 błąd w pierwszych 64kb RAM 4 błąd zegara systemowego 5 błąd procesora 6 błąd kontrolera klawiatury 7 błąd trybu wirtualnego procesora 8 błąd I/O pamięci karty graficznej 9 błąd sumy kontrolnej BIOS-u 10 błąd pamięci CMOS 11 błąd pamięci cache ciągly dźwięk błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 2 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2003 było już o dzwiękach w: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=138...49248eca385b657 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Dobra dzięki za chęci. Ona nie piska w żaden opisany tu sposob, po prostu jak wlacze kompa to wyje caly czas dlugimi piskami az go nie wylacze. Reszte sprawdzilem, wiec to chyba plyta(zepsula sie i zapomniala jak sie piszczy :D ) Wiec wysylam do serwisu, u nich tez pewnie nie zadziala. Dzieki. Czesc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 poczytaj sobie o rękojmi bo jeżeli mozesz to lepiej z tego skożystać - cała zabawa trwa szybciej (14 dni zwykłych nie roboczych) piszą o gwarancjach na http://www.benchmark.pl/ można też zadzwonić do rzecznika konsumenckiego (czy jak go tam zwą) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomekkkkkkkk Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 poczytaj sobie o rękojmi bo jeżeli mozesz to lepiej z tego skożystać - cała zabawa trwa szybciej (14 dni zwykłych nie roboczych) piszą o gwarancjach na http://www.benchmark.pl/ można też zadzwonić do rzecznika konsumenckiego (czy jak go tam zwą) Dzięki za pomysl, ale chyba nie skorzystam bo na gwarancji nie bylo ani slowa o rękojmi. A pozatym sadze ze miesiac bez kompa przezyje :wink: (Zwlaszcza o tej porze roku) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...