hmf Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Witojcie! :) Mam oto taki problem. Kupiłem płytę główną na chipsecie P45 - Asus P5Q SE PLUS. Ponieważ stara płyta padła, a na gorącym chipsecie nForce 650i miałem chłodzenie Thermalright HR-05 z wiatrakiem 70 mm to postanowiłem z nowej płyty ściągnąć radiator i zamontowałem ww. układ przesmarowałem cieniutko Arctic Silver 5. Po uruchomieniu komputera BIOS wskazuje 40 stopni na starcie. Natomiast radiator był prawie zimny. Zdziwiłem się bo na nForce wręcz parzyło przy bezpośrednim dotyku a jak wiadomo, jeśli radiator jest gorący to pasta dobrze przenosi ciepło. Zdjąłem więc owy radiator, jednocześnie zauważyłem że "jeździ" on na chipsecie - nie jest stabilnie umocowany. Przesmarowałem chipset tym razem pasta Thermalright którą dostałem w zestawie i która była nałozona na nforce w ogromnej ilości (radiator wręcz był przyklejony do płytki chipsetu). Tym razem dałem jej jednak cieniutką warstwę. Niestety nic to nie dało. radiator dalej jest zimny a wskazywana temperatura jest wysoka. Boję się nieco o te warunki bo jeszcze nie zabrałem się nawet za OC. I teraz co może być przyczyną? jakie warunki panują u Was na tym chipsecie? Chyba mało prawdopodobne jest że radiator nie jest dociśnięty do chipsetu bo jest na nim wyraźny odcisk pasty, poza tym usytuowany jest pod katem prostym w stosunku do płyty. Edit: na stronie producenta są fotki instalacji. Wydaje mi się że na jednej z nich pokazana jest bardzo duża ilość użytej pasty. Czy może to ktoś potwierdzić? Czy faktycznie trzeba "zalać" chipset? Ta pasta jest bardzo trudno usuwalna ponieważ zasycha. Edytowane 29 Czerwca 2010 przez hmf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Mały hint - odczyt System to nie NB tylko czujnik gdzieś na płycie - zwykłe koło mostka i slotu PCI-E. Radiator masz zimny bo: 1) P45 ma napięcie 1.2v domyślne 2) Nforce650 (chyba) ma większy proces technologiczn. Póki nie masz niestabilności pierwotna minimalna ilość pasty bez nawiewu powinna dawać radę - wydajność HR-05 przy kawałku samego aluminium jest o wiele wyższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 dzięki za podpowiedź odnośnie czujnika. powiem szczerze że myślałem że to jakiś wewnętrzny czujnik chipsetu. Czyli reasumując nie powinienem się martwić. Ale... ...przy otwartej obudowie z komputera wydzielana jest bardzo duża ilość ciepła. Poza odczuciem fizycznym, jest również taki typowy zapach mocno nagrzanych komponentów. Zalman na E8400 również jest prawie zimny, poza tym w systemie na Everest i PCProbe jest temperatura 35 stopni (rdzenie po 45) więc norma jest zachowana a ten radiator jest na tyle duży że na pasywie mógłby pracować (co niemal czyni bo wiatrak kręci się z prędkością 1400 RPM. Najbardziej gorąco jest na grafice i zasilaczu co mnie dziwi ponieważ do tej pory zasilacz nie nagrzewał obudowy. Włożyłbym palucha na podstawę radiatora chipsetu ale strach mi nie pozwala. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zalman może być zimny w bezczynności przy załączonym zarządzaniu energią - cep wtedy chodzi na niższym napięciu i mnożniku (jak EPU-6 jest załączone dochodzi do tego niższe napięcie mostka, taktowanie szyny). Jak przy obciążeniu i minimalnych obrotach wentylatora rurki cieplne nie są gorące - schrzaniony montaż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmf Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 no dziwna sprawa bo właśnie sprawdziłem w stresie i nie są rurki gorace. Ale przesmarowany jest dobrze na 100%! Pasta Arctic Silver bardzo cieniutko. Smarowałem go kilka razy wcześniej i od nowości jeszcze nigdy nie nagrzał się. Zauważyłem że podstawa jest delikatnie peknięta ale to chyba nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Jeśli mocujesz układ na kołeczki z zestawu to proponuje zrezygnować z tego rozwiązania. Lepiej jest przykręcić na śrubki, dzięki temu zyskasz lepszy docisk i temperatury powinny się poprawić. Jeśli masz tą gąbkę czarną to ją zdejmij i załóż radiator bez niej. TDP P45 wynosi 22waty, więc nie jest to jakoś strasznie dużo. Weź pod uwagę że temperatura za oknem także podskoczyła. Edytowane 29 Czerwca 2010 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...