m557b Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Witam Posiadam FS Amilo Xi1546(wg mxm upgrade złącze typ III). Chcę wymienić grafikę na jakikolwiek szajs, aby chodziło normalnie bez artefaktów. Problem z określeniem, która będzie pasowała. Przykładowo chciałbym sprawdzić, czy karta z HP Pavilion DV6000 (Graphics: Optional NVIDIA GeForce Go 7200 discrete graphics. Standard NVIDIA GeForce Go 6150 graphics and NVIDIA nForce Go 430 chipset with AMD processors) by się nadawała. Tylko nie wiem gdzie tego szukać. Może ktoś mógłby podać (o ile się da) przedziały serii kart, które by "podeszły" np od GeForce go 6xxx do GeForce go 9xxx) i analogicznie Radeonów. Z góry dzięki za wszelką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Wymiana grafiki w laptopie nie jest czymś prostym jak Ci się może wydawać, bo zazwyczaj wiąże się to z wymianą całej płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) jesli ma grafike na zlaczu mxm, wymiana ogranicza sie do odkrecenia 6-7 srubek i wlozenia karty do slotu. Teoretycznie mozna zainstalowac jakakolwiek karte ze zlaczem MXM - w praktyce wychodzi jednak roznie, ale aktualizacja biosu pomaga. Na pclolu jest faq: [FAQ]MXM otwarty standard... - Forum PCLab.pl Z tego co pamiętam wszystkie HP pavulony mają grafikę zintegrowaną, wiec raczej jej nie wyjmiesz :). Druga sprawa - nvidii starszej niz nowsze rewizje serii9 bym nie bral. Informacji na temat tego co pasuje szukaj tu: http://forums.laptopvideo2go.com/forum/67-official-mxm-upgrade-com-forum/ @ m557b , na twoim miejscu dalbym laptopa do serwisu, jak goscie krzykna nie wiecej niz 150 zl to warto naprawiac, bo usterke naprawic latwo. Edytowane 1 Lipca 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m557b Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Już dawałem do serwisu. Wymienili z x1800 na 7600. Zepsuła się po 3-miesiącach. Akurat, jak się gwarancja skończyła. Fakt, że była używana, ale bez przesady. I tutaj należy się wielki pokłon panom z serwisu, że tak dokładnie przewidzieli na ile dać gwarancję. S-syny prdl-ne z Poznania - tak na marginesie. Potem zawiozłem do naprawy do Wrocławia. Zrobili, zepsuła się - zawiozłem itd, aż zrozumiałem, że trzeba znowu wymienić... Tak więc serwisu ten laptop, już na pewno, nigdy nie zobaczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) Co zrobiłeś z zepsutymi grafikami, z ciekawości spytam? Masz je może?:> Fakt, że była używana, ale bez przesadyNie tyle używana co odgrzewana, w dosłownym tego słowa znaczeniu :) Edytowane 1 Lipca 2010 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m557b Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 x1800 została w serwisie (przywłaszczyli sobie, bo osobiście tego nie załatwiałem). 7600 jest na razie w laptopie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darnok44 Opublikowano 4 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2010 Na LaptopVideo2Go Forums w dziale dyskusja po angielsku jest wiele tematów dotyczących upgradu czy wymiany w karty graficznej w różnych modelach amilo i alienware bazujących w zasadzie na tej samej płycie głównej Uniwill p53 jeśli się nie mylę. Wynika z nich, że wymiana karty na np hd3650 czy nv8600 to loteria, czasami działają bez problemu-trzeba tylko dobrać odpowiedni bios do płyty lub karty, czasami jak np hd3650 są jakieś problemy przy starcie - trzeba rozgrzewać kartę a czasami nie chcą działać i tak naprawdę to nie wiadomo dlaczego. Znalazłem natomiast bodajże dwa przypadki wymiany na nowszą hd4570 gdzie karty zadziałały bez problemu z Biosem 1.19w (Alienware 5550i-R3). Działają też nowsze karty nvidii z serii 9000 jak 9600m gt ddr3, ktoś napisał również o 9650m gt ddr2. Powinny prawdopodobnie działać inne 9600, 9500. Występuje niestety a jakże z tymi kartami problem w czasie bootowania, wyświetlany jest komunikat błąd struktury mxm, jakieś pikanie i potrzeba czekać 30 sec a następnie laptop bootuje normalnie. Poza tym ponieważ stare karty nvidii patrz 7600 czy 8600 miały chyba 3 poziomy zegarów ( 2D, Thrtl, 3D) z których korzystały a nowe posiadają dodatkowy extra poziom(2D, Thrtl, 3D, Extra) , który jest wykorzystywany np w grach czy innych intensywnych graficznie aplikacjach to laptop nie potrafi przełączyć karty na ten 4 ty poziom i korzysta tylko z 3D czyli z jakiejś połowy wysokości zegarów. Na szczęście na oba te problemy znaleziono rozwiązania. Problem z zegarami rozwiązuje się edytując bios karty za pomocą nibitor - tutaj masz to rozwiązania dla asusa c90 i jego 9600m gt bo występuje to samo: http://home.nctv.com/nightwalker/C90S%20MXM%20upgrade.html. Natomiast błąd struktury mxm przy starcie naprawia się edytując rom karty za pomocą Hex edytora: ERROR: MXM Structure not found or invalid. Reflash MXM ROM or add MXM structure and associated callbacks to SBIOS! Final Solution to 30 Secs startup - LaptopVideo2Go Forums . Nie zmienia to faktu, że jeśli mówimy o upgradzie kart mxm to nigdy tak naprawdę nic nie wiadomo i to, że ktoś wymienił na jakiś model bez problemu nie znaczy, że i ktoś inny nie może mieć perturbacji z wymianą na ten sam dokładnie model. W tym momencie jest jedna hd4570 - M92 na allegro i kilka 9600m gt, 9600m gs, 9500m gs. Jeśli się zdecydujesz to porównaj cenę do oferowanych osiągów i wybierz co ci najbardziej odpowiada. Decyzja należy do ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...