Skocz do zawartości
manhuntos

Różnice taktowania procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj rano komp chodził z 15 min i sie restartował. Przeczyściłem go i już wszystko dobrze. Natomiast gdy grając w jakąś grę np Beta Medal of Honor, Call of Duty 4 odczuwam bardo duże klatkowanie. W MOHa jeszcze wczoraj gralem normalnie, a COD zawsze chodził mi płynnie. Szukając rozwiązania problemu "odkręciłem" z powrotem mojego E5200 z 3,5MHz(12,5x280) na 2,5MHz (12,5x200). Przy graniu w w/w gry dalej przycinalo. Sprawdziłem w Windowsie, Everescie i CPU-z jak ma się taktowanie i tu trochę się zaskoczyłem bo Everest pokazywałem 1,2MHz, a reszta niby prawidłową liczbę czyli 2,5MHz. Ja natomiast czuje jakbym pracował na 1,2MHz i myślę, że to on wskazuje prawidłowa wartość.

Dołączona grafika

Proszę o jakieś naprowadzenie na dobrą drogę, co mam z tym zrobić.

Pozdrawiam, manhunto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spoczynku taktowanie i napięcie procesora spada - odpowiadają za to stosowne funkcje w BIOSie. SpeedStep, C1E - jakoś tak się to będzie zwało.

@down

Sprawdź sobie w instrukcji. Od dawna nie jestem szczegółowo w temacie desktopów więc dokładnie ci nie powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spoczynku taktowanie i napięcie procesora spada - odpowiadają za to stosowne funkcje w BIOSie. SpeedStep, C1E - jakoś tak się to będzie zwało.

Mógłbyś tak pokrótce opisać mniej więcej jakie? Jaką nazwę noszą? Edytowane przez manhuntos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...