Skocz do zawartości
-Młody-

Jaki monitor wybrać ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam prosbe do osob znajacych sie na monitorach i do tych ktore mialy przyjemnosc testowac nizej wymienione modele monitorow. Prosze o rade, opinie ktory z nich wybrac. A oto one :

1.Monitor 17" Samsung 757MB -=-cena : 870zł

Przekątna ekranu: 17 cali;

Wielkość plamki: 0,2 mm;

Maksymalna rozdzielczość obrazu: 1920x1440 pikseli;

Częst. odświeżania przy max. rozdzielczości: 64 Hz;

Obszar wyświetlania (aktywny): 16 cali;

Częstotliwość odchylania poziomego: 30-96 kHz;

Częstotliwość odchylania pionowego: 50-160 Hz;

Pasmo przenoszenia: 250 MHz;

Spełniane normy jakościowe: E2000, EPA Energy Star, MPR-II, VESA DPMS, TCO-99;

Technologia kineskopu: DynaFlat;

Regulacja cyfrowa (OSD): Tak;

Typ złącza wideo: D-SUB 15/5 BNC;

Pobór mocy (praca/spoczynek): 90/3 Wat;

Rodzina produktów: Syncmaster;

Cechy dodatkowe: Technologia Magic Bright;

Gwarancja: 36 msc.

2.Monitor 17" Iiyama Vision Master Pro 413 -=-cena : 1049zł

17" maskownica pasmowa 0,25 mm Diamondtron®MM, naturally flat, 30– 96 kHz, 160 MHz, max. 1600x1280/72Hz, OSD, DDC, TCO99, OPQ high-brightness.

3.Monitor 17" LG Flatron F700P -=-cena : 830zł

Przekątna ekranu: 17 cali;

Wielkość plamki: 0,24 mm;

Maksymalna rozdzielczość obrazu: 1600x1200 pikseli;

Częst. odświeżania przy max. rozdzielczości: 75 Hz;

Zalecana rozdzielczość obrazu: 1280x1024 pikseli;

Częst. odświeżania przy zalecanej rozdzielczości: 85 Hz;

Obszar wyświetlania (aktywny): 325x244 mm;

Częstotliwość odchylania poziomego: 30-96 kHz;

Częstotliwość odchylania pionowego: 50-160 Hz;

Pasmo przenoszenia: 203 MHz;

Spełniane normy jakościowe: NUTEK, TCO-99, EPA Energy Star, TUV, ISO-9241, SEMKO;

Technologia kineskopu: Flatron;

Regulacja cyfrowa (OSD): Tak;

Typ złącza wideo: 15-stykowe D-Sub;

Wejście sygnałowe: RGB analog;

Plug&Play: DDC2B, USB;

Pobór mocy (praca/spoczynek): 83/8 Wat;

Rodzina produktów: Flatron;

Gwarancja: 36 msc.

Dodam na koniec, ze kupiony monitor ma sluzyc do celow domowych tj. gry, filmy, i delikatna obrobka grafiki :P

Wszystkich ktorzy pomoga dziekuje z gory :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych co wymieniles to iiYame 413

ten samsung moze i ma dobre parametry ale nie jest "flat" !!

jezeli juz samsung to z koncowka xxxNF na daimondtronie

LG F700P w ostatecznosci jesli bedziesz chial zaoszczedzic to calkiem przyzwoity monitorek...trzba by im konfrontancje w sklepie zrobic od co..ale z gory odradzam samsunga xxxMB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Bierz iiYame. Jest lepszy od LG. Kolega HQ12 ma racje. Ten model to nie jest monitor z plaskim monitorem, w takim rozumieniu jak np.: zaprezentowane tutaj LG czy iiYama. Nie sugeruj sie takze wysokimi parametrami Samsunga, poniewaz wielkosc plamiki nie jest w tym modelu podana w taki sposob jak w LG i iiYamie, a tak duza rozdzielczosc obrazu jest zupelnie nieprzydatna w praktyce, poniewaz przekracza konstrukcyjnie ilosc punktow jaka moze wyswietlic monitor 17 - rozmazany obraz (chyba, ze lubisz lzawiace oczy, a po miesiacu pol dioptrii w prezencie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych ramach cenowych prawie zaden z przedstawionych przez Ciebie modeli - trafnym wyborem wydaje mi sie NEC FE791SB. Mozesz takowego dostac za ok. 830-840zl. Jeszcze jakies 1.5 miesiaca temu stal kolo 1000, ale NEC niedawno obnizyl ceny, wiec korzystaj z okazji :)

Iiyame rozklada i parametrami, i cena.

Samsunga tez, choc tu nawet niebardzo jest co porownywac - samsung ma maske otworowa (dot trio). A ten NEC jest oczywiscie na diamondtronie (maska szczelinowa).

Jedynym jego konkurentem jest LG Flatron F700P (maska kratownicowa).

Podobno ma troche gorszy kotrast i nasycenie kolorow od NEC-a i podobno sa awaryjne (ale tu wiele zalezy od Ciebie - bedziesz dbal, bedzie ok), ale nie posiada sporego minusa monitorow na szczelinowych maskach - dwoch poziomych linii (druty podtrzymujace maske kineskopu). Sam wczoraj sobie poogladalem monitory w akcji i takie odnioslem wrazenia :

roznica pomiedzy tym NEC-iem a samsungiem 757 jest widoczna - NEC prezentuje sie lepiej w odwzorowywaniu barw (czarny jest czarny, nie szary jak na Samsungu).

Natomiast roznicy jakosci obrazu pomiedzy NEC-iem a LG nie zauwazylem, ale ten LG stal wysoko, a NEC-a mialem na nosie :) Natomiast zauwazylem w NEC-u te 2 poziome linie...:( Po pewnym czasie czlowiek sie aklimatyzuje i nie zauwaza ich, ale tez i sa tacy, ktorym to moze naprawde przeszkadzac - przykladowo mnie osobiscie mogloby to wqrzac :)

Dlatego wg mnie wybrac powinienes pomiedzy tym NEC-iem a LG. Zajdz sobie gdzies do sklepu (przykladowo mediamarktu) i popros o zapuszczenie na monitorach testu Nokii (tylko musisz go sobie przyniesc na plytce), poogladaj, poporownuj i kup lepszego :)

Ave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model to nie jest monitor z plaskim monitorem, w  takim rozumieniu jak np.: zaprezentowane tutaj LG czy iiYama. Nie sugeruj sie takze wysokimi parametrami Samsunga, poniewaz wielkosc plamiki nie jest w tym modelu podana w taki sposob jak w LG i iiYamie (...)

Moglbys to troche rozwinac? O ile LG jest bardziej plaski?

I co co znaczy, zeby nie sugerowac sie tymi parametrami? Samsung ma 0.20 a LG 0.24. Na ktorym jest ostrzejszy obraz to chyba wiadomo :)

Ten Samsung w moim odczuciu to bardzo dobry monitor, za naprawde przyzwoita cene. Polecam monitory Samsunga wszystkim znajomym i zaden jeszcze nie narzekal, a bylo ich sporo.

Mam dziwny uraz do monitorow LG. Kolega kupil 19 i po tygodniu obraz mial zielonkawy. Na szczescie mu wymienili. Innemu natomiast wlasnie zaczal piszczec :)

Gdy kupowalem monitor, to dlugo studiowalem dostepne modele i wybor padl jednak na Samsunga. Pracuje 1024x768 przy 100MHz i nie narzekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi maja tylko nadlane szklo - w rzeczywistosci kineskop jest wypukly (nie mowie o tych xxNF). Tylko trinitrony, dimondtrony i flatrony sa 'prawdziwie' plaskie. Ale ta 'sztuczna' plaskosc mi osobiscie zupelnie ni e przeszkadza - jesli tylko monitor wyglada na plaski, ma plaska szybe i dobry obraz na calej powierzchni ekranu - to jest plaski :) A to, czy ma kineskop plaski, czy tez wypukly korygowany optyka - to jest juz absolutnie nieistotne. Problem jedynie jest taki, ze niektore 'udawane' plaskie maja niejednolity obraz - w rogach plamka ma inny rozmiar niz na srodku, co jest juz spora wada.

Ale samsungi na dynaflatX sa na tyle dobre, za ich to raczej nie dotyczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma go na liście ale muszę go polecić?

philips 107p4

1920x1440, 3 lata gwarancji, super kolory, zero problemów z geometrią. jak dla mnie full wypas, cena 1000-1100 zł.

jak obejrzysz w sklepie i porównasz z innymi monitami to zobaczysz różnicę.

dla mnie nie liczyła się różnica 1000-1500zł i za 1100 kupiłem philipsa bo był po prostu najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma go na liście ale muszę go polecić?

philips 107p4

1920x1440, 3 lata gwarancji, super kolory, zero problemów z geometrią. jak dla mnie full wypas, cena 1000-1100 zł.

jak obejrzysz w sklepie i porównasz z innymi monitami to zobaczysz różnicę. 

dla mnie nie liczyła się różnica 1000-1500zł i za 1100 kupiłem philipsa bo był po prostu najlepszy.

równiez polecam!!!

imho to bedzie najlepszy wybór-jak bedziesz mial okazje porównac do tych wymienionych jestem pewien ze jego wybierzesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha, zapomniałem. jest też w tym philipsie light frame 3. kiedy grasz, oglądasz film czy zdjęcia można włączyć lf3 i kolory są jeszcze żywsze, wszystko wygląda dużo ładniej. jednak do windowsa i office'a radzę wyłączyć, za duży kontrast.

ale jeszcze raz polecam, nie zamienię go na inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model to nie jest monitor z plaskim monitorem, w  takim rozumieniu jak np.: zaprezentowane tutaj LG czy iiYama. Nie sugeruj sie takze wysokimi parametrami Samsunga, poniewaz wielkosc plamiki nie jest w tym modelu podana w taki sposob jak w LG i iiYamie (...)

Moglbys to troche rozwinac? O ile LG jest bardziej plaski?

I co co znaczy, zeby nie sugerowac sie tymi parametrami? Samsung ma 0.20 a LG 0.24. Na ktorym jest ostrzejszy obraz to chyba wiadomo :)

Ten Samsung w moim odczuciu to bardzo dobry monitor, za naprawde przyzwoita cene. Polecam monitory Samsunga wszystkim znajomym i zaden jeszcze nie narzekal, a bylo ich sporo.

Mam dziwny uraz do monitorow LG. Kolega kupil 19 i po tygodniu obraz mial zielonkawy. Na szczescie mu wymienili. Innemu natomiast wlasnie zaczal piszczec :)

Gdy kupowalem monitor, to dlugo studiowalem dostepne modele i wybor padl jednak na Samsunga. Pracuje 1024x768 przy 100MHz i nie narzekam :)

Samsung - może i mniejsza plamka, ale starsza technologia - to widać!

Pozatym samsung ma naprawde nie najlepszy obraz - widać sporą rozbieżność między obrazem w centrum i w narożnikach (przez nadlewke i uproszczony układ cewek odchylania) Z tych trzech to labo 2, albo 3 - ja bym wybrał LG - ale to już kwestja gustu (postaraj się op konfrontacje 2-3 monitorów obu firm i wybierz najlepszy!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...