Bushwacker Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Witam Zmieniłem procka w G51VX-RX05 z P7350 na E8335(SLGEB) będący macowskim odpowiednikiem T9800. Podczas normalnej pracy i grania procek nagrzewa się max do 70*C ale jak włączę jakikolwiek program testujący LINX, OCCT czy IBT to dochodzi do 90*C i wyłączam bo pewnie poszłaby jeszcze wyżej. Pasta IC Diamond, radiatory czyste. Zmienić pastę na LiquidPro? Jakie są opcje zbicia temperatury poza wymianą procka? :) Edytowane 11 Lipca 2010 przez cekin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Zmień pastę oraz sprawdź, czy kurz nie osiadł w systemie chłodzenia. Ewentualnie w radykalnej sytuacji, obniż taktowanie grafik, "undervolting" proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Czym go przesmarować? Mam obawy przed LiquidPro w lapie ale chyba jest najwydajniejsza :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 chłodzenie (pompa) sprawne? 'Dmucha na ciepło' ? Moze procek jest "za duzy" i uklad chlodzenia nie daje sobie rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 G51vx wychodziły nawet z quadami więc z 35watowym cepem sobie poradzi. Tylko dlaczego nawet w grach ma max 70C a soft do torturowania potrafi go zagotować? Pasta nie wyrabia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Z tym softem tak jest, nawet intel wypościł jakiś program do gotowania procka. U mnie w stacjonarnym nigdy nie widziałem temp. powyżej 75 stopni. Podczas testowania pod tym programikiem wywaliło mi około 95. :P a wynika to z tego, że różne aplikacje obciążąją proca w różny sposób, a np. LINX wyciska siódme poty. Generalnie w programach, niebędących testerami stabilności procka, nie zobaczysz temperatury powyżej 70-80. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Jest tak jak mówisz, nawet w grach nie wychodzi poza 70C a Linx go gotuje. Kiedyś miałem i5-750@4ghz 1,32v+TRUE i ciężko było osiągnąć 75C nawet Linxem B-) Więc olać temat i zostawić, ewentualnie pomyśleć nad zmianą pasty czy zmienić na P8700 bo też mam takiego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 P8700 powinien być trochę chłodniejszy w stosunku do t9800. Propos większy problemów i dylematów związanych z laptopem zapraszam na forum nhl.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushwacker Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 (edytowane) Wątek przeniesiony TUTAJ :oops: Edytowane 3 Lipca 2010 przez cekin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Na mocne grzanie mojego T9300 w HP Compaq bardzo pomogl undervolting. Leci sobie na 0,925-0,975, a wentylator nie wchodzi na najwyzszy bieg nawet w Linx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...